RASTROŠNE TVRTKE

KOLIKO DRŽAVNE FIRME TROŠE NA ODVJETNIKE? Hanžeković od HRT-a dobio 108 milijuna u deset godina

Surađivao je samo s dvije državne kompanije - ACI-jem i Hrvatskom poštom. ACI mu je na temelju zastupanja i mjesečnog paušala isplatio točno 2,5 milijuna

Odvjetnik Mladen Dragičević lani je od poslova s javnim tvrtkama i agencijama uprihodio 2,6 milijuna kuna.

Surađivao je samo s dvije državne kompanije - ACI -jem i Hrvatskom poštom. ACI mu je na temelju zastupanja i mjesečnog paušala isplatio točno 2,5 milijuna. Budući da je njegov mjesečni paušal dosad iznosio 24.000 kune, samo je od te stavke godišnje zaradio 288.000 kuna. Hrvatska pošta mu je, pak, lani isplatila 87.457 kuna.

HRT i ACI prednjače

Upravo te svote stavile su odvjetnika Dragičevića na prvo mjesto odvjetnika koji su lani najviše uprihodili od poslova s državnim tvrtkama.

No njegovi prihodi čine tek tri posto novca koji su javna poduzeća i agencije lani utrošile na odvjetnike. Nakon problema s angažiranjem odvjetnika u tvrtki Plinacro istražili smo koliko država uopće troši na te vrste usluga.

Prema podacima koje smo dobili, u 2012. na poslove s odvjetnicima potrošila su se 72 milijuna kuna!

Najviše je na odvjetnike potrošio HRT, točno 53 milijuna, a među prvih pet poduzeća koja su najviše hranila odvjetnička društva našli su se i ACI, koji je utrošio 2,8 milijuna kuna, Zračna luka Zagreb s dva milijuna, HŽ putnički prijevoz s milijun i pol te Hrvatski zavod za zapošljavanje sa 1,3 milijuna. Od 53,8 milijuna kuna, koliko je HRT izdvojio za 16 odvjetničkih ureda s kojima imaju ugovore, čak 50.,8 milijuna naplatila su odvjetnička društva koja provode postupke prisilne naplate RTV pristojbe, a oko 3 milijuna kuna isplaćeno je po osnovi nagrade za zastupanje.

Unosna pristojba

Među odvjetnicima koji su od HRT-a najviše uprihodili je društvo Hanžeković & Radaković & partneri.

U razdoblju od 2003. do 2013. Hanžeković i partneri samo od postupaka naplate RTV pristojbe uprihodili su 108,6 milijuna kuna, što bi u prosjeku značilo da godišnje od tog posla zarade 10 milijuna.

Odvjetnica Vesna Alaburić od Narodnih novina dobila je 625.000 kuna, Gugić i Kovačić od HZZ-a su naplatili 1,17 milijuna kuna, Palić i Šurjak od APN-a, Agencije za odgoj i obrazovanje te HZZ-a uprihodili su 910.000 kuna, a Smolčić i partneri od HŽ Carga i HŽ Putničkog prijevoza dobili su 2,5 milijuna kuna.

Posao s Plinacroom

Gotovo 600.000 kuna zaradilo je i društvo Šeparović, Špehar i Gavranić. Taj ured osnovao je ustavni sudac Šeparović pa ga je prebacio na suprugu Ljerku, bivšu direktoricu u Croatia osiguranju.

Oko 389.000 kuna dobili su od posla s Plinacroom. No to sigurno neće biti jedini prihod od poslova s tom aferama ugroženom kompanijom. Naime, Plinacro je s tim društvom sklopio ugovor vrijedan 2,9 milijuna kuna i zasad je realizirano samo 13 posto tog ugovora. Oko 200.000 kuna dobili su od Zračne luke Zagreb, i to na temelju paušala koji iznosi 16.500 kuna bez PDV-a. Sa Zračnom lukom Zagreb radilo je i odvjetničko društvo Bučanac i partner, a posao su naplatili 953.000 kuna.

Samo Janaf i HEP ne žele otkriti iznose za odvjetnike

Među državnim agencijama najveći rekorderi po isplatama odvjetničkih usluga su Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, koja je do ove godine odvjetnicima samo na paušale davala 1,1 milijun kuna, te Agencija za promet nekretnina, koja je odvjetničke usluge platila oko 850.000 kuna. Iako smo upit o angažiranju i plaćanju odvjetnika uputili svim državnim agencijama i kompanijama još 14. veljače ove godine, jedino iz Janafa i HEP-a, javnih kompanija kojima upravlja Hrvatska narodna stranka, nismo dobili dogovor. Traženi odgovor nismo dobili ni iz Croatia osiguranja, već samo objašnjenje kako su angažirali nekoliko odvjetnika.

No koga su angažirali i koliko su ta odvjetnička društva plaćena, pitanja su na koja nisu dali odgovor. Razlog? Odgovore na ova pitanja, kako kažu u CO-u, ne dopušta im - zakon.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:16