BORBA PROTIV COVIDA

Koliko je cijepljenih u Vladi i ministarstvima: Imamo top listu, predvode je Banski dvori, resor zdravstva na dnu

Podatak koji je javno iznio ministar zdravstva Beroš o manje od 35 posto cijepljenih u svom ministarstvu doista je šokirao javnost
Ministar zdravstva Vili Beroš
 Ivan Peric/Cropix

U Ministarstvu zdravstva cijepljeno je manje od 35 posto zaposlenika, najveća cijepljenost je u Vladi - čak 70 posto i u Ministarstvu vanjskih poslova, 66 posto, dok je, prema istraživanju koje su proveli u Banskim dvorima, prosječno u svim ministarstvima koja zapošljavaju oko 17.000 ljudi, tek polovica državnih službenika cijepljena.

Podatak koji je javno iznio ministar zdravstva Vili Beroš o manje od 35 posto cijepljenih u svom ministarstvu doista je šokirao javnost. Iako smo im poslali upit da nam točno kažu koliko je to manje od 35 posto, jer to može biti i dvadesetak posto, odgovor nismo dobili. Dok s jedne strane resorni ministar svaki dan poziva građane da se u što većem broju cijepe, a upravo je Ministarstvo zdravstva krovno tijelo koje koordinira procesom cijepljenja, ministar ne može ni u svojoj "kući" potaknuti zaposlenike na cijepljenje. Tako je Ministarstvo zdravstva daleko ispod prosjeka cijepljenih u Hrvatskoj, koji u ovom trenutku iznosi nešto ispod 50 posto odraslih cijepljenih s jednom dozom, a daleko je i ispod prosjeka cijepljenih u drugim ministarstvima.

Pitanje broja cijepljenih po ministarstvima postalo je aktualno nakon što je Vlada odlučila uvjetovati potpore za očuvanje radnih mjesta privatnicima s brojem cijepljenih zaposlenika, pa se s pravom javnost zapitala kakva je situacija u državnom i javnom sektoru koji prima plaću iz proračuna, odnosno od naših poreza.

Jutarnji list prvi donosi podatke za sva ministarstva. U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, u kojem su uspjeli prikupiti podatke za 580 od ukupno 782 zaposlenika, gotovo 40 posto djelatnika cijepljeno je objema dozama, a gotovo 12 posto je u postupku cijepljenja prvom dozom. Više od 11 posto je onih koji su preboljeli covid-19, a 37 posto djelatnika ne može se zbog zdravstvenih razloga cijepiti ili se jednostavno ne želi cijepiti.

Ni Ministarstvo pravosuđa i uprave Ivana Malenice nije se baš proslavilo - kod njih je cijepljeno tek 42 posto zaposlenika.

Nešto je bolje Ministarstvo obrane, ali opet ispod državnog prosjeka - kod njih je cijepljeno 45 posto zaposlenika.

"Od ukupno 957 djelatnika Ministarstva obrane, dosad je cijepljeno oko 45 posto djelatnika. Oko 10 posto djelatnika u proteklih šest mjeseci je preboljelo covid-19 čime je steklo imunitet te u proteklom razdoblju nije cijepljeno", kažu u MORH-u.

U Ministarstvu hrvatskih branitelja, prema najnovijim podacima, cijepljeno je 46 posto djelatnika, a četiri posto je preboljelo covid-19 unazad šest mjeseci, a neki djelatnici, kažu, ne žele se izjašnjavati jesu li cijepljeni ili nisu.

Od ukupno 868 zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede, njih najmanje 413 je cijepljeno ili 48 posto, a polovica svih zaposlenika cijepljena je u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. Od 478 djelatnika ovog ministarstva, cijepljeno je njih 239, a čak 16,5 posto ili 79 preboljelo je covid-19.

image
Tomislav Ćorić
Darko Tomas/Cropix

Polovica zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova, koji s policajcima ima 25.317 ljudi, cijepljeno je u njihovoj organizaciji, nemaju točne podatke za one koji su se cijepili preko obiteljskih liječnika, ali taj broj se procjenjuje na dodatnih oko pet posto. No, u njihovom je sustavu čak 20 posto djelatnika preboljelo covid-19, odnosno preko 5000 policajaca se zarazilo na dužnosti u ovoj epidemiji.

U Ministarstvu turizma i sporta cijepljeno je oko 52 posto djelatnika, 16 posto ih je preboljelo covid-19, a 32 posto ih nije cijepljeno. Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić javno nije htio govoriti koliko je u njegovom ministarstvu cijepljeno zaposlenika, jer mu "ne pada na pamet ulaziti u intimu zaposlenika", a s druge strane to traži od privatnika, ali, evo, sada doznajemo i to da je kod njega cijepljeno 54 posto djelatnika.

U Ministarstvu rada ukupno je cijepljeno 257 od 461 zaposlenika, odnosno 56 posto, od toga organizirano u Ministarstvu 84, a samostalno 173. Jednaki je postotak cijepljenih i u Ministarstvu graditeljstva, a od ukupno 56 posto cijepljenih, njih 45 posto završilo je cijepljenje.

Na temelju provedenog istraživanja, kao i podataka o broju službenika koji su iskazali interes za cijepljenje te informacija koje su cijepljeni službenici javno iznosili nakon cijepljenja, u Ministarstvu financija procjenjuju da je cijepljeno između 55 i 60 posto zaposlenih, dok je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja cijepljeno njih 57 posto. U MZO-u procjenjuju i da je koronavirus preboljelo 50 djelatnika ili 14 posto, a 100 djelatnika ili 29 posto nije se cijepilo niti su preboljeli covid-19.

U Ministarstvu kulture i medija kažu kako su već u siječnju proveli prvu dobrovoljnu anketu i omogućili prioritetno cijepljenje djelatnicima koji su bili uključeni u redovite izlaske na teren radi procjene i popisivanja šteta na potresom stradalim područjima.

"Prema dostupnim podacima, u Ministarstvu kulture i medija ukupno je više od 60 posto djelatnika cijepljeno ili je preboljelo covid-19", kažu u Ministarstvu kulture i medija.

Najveću cijepljenost među ministarstvima bilježe u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana gdje je 66 posto cijepljenih objema dozama, a nešto više od tri posto ih je preboljelo covid-19. Ne može ili se ne želi cijepiti 27 posto djelatnika.

Najviše cijepljenih u Banskim dvorima

Podatke smo dobili u Vladi, a oni su radili okvirnu projekciju broja cijepljenih prema podacima prikupljenim temeljem provedenog istraživanja, pa u velikom broju ministarstava ne obuhvaćaju sve službenike i djelatnike, ali ne bi, kažu u Banskim dvorima, trebala u većoj mjeri odstupati od stvarnog stanja.

Najveća je cijepljenost u Banskim dvorima - čak 70 posto.

"Na temelju informacija prikupljenih anketom u kojoj su sudjelovali zaposlenici, u Banskim dvorima cijepljeno je ukupno oko 70 posto zaposlenika. Od ukupno 155 zaposlenika, cijepljeno ih je 108, a k tome je i 12 zaposlenika preboljelo covid-19. Cijepljeni su svi zaposlenici u Službi za odnose s javnošću, a u Uredu predsjednika Vlade cijepljeno je njih 92 posto", kažu u Vladi.

Donosimo podatke o cijepljenima za sva ministarstva

Ministarstvo zdravstva manje od 35% zaposlenika

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih poslova 66 posto

Ministarstva graditeljstva 56 posto

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture oko 40 posto

Ministarstvo pravosuđa i uprave cijepljeno tek 42 posto zaposlenika

Ministarstvo obrane cijepljeno 45 posto zaposlenika

Ministarstvo hrvatskih branitelja cijepljeno 46 posto djelatnika

Ministarstvo poljoprivrede 48 posto

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU oko 50 posto

Ministarstvo unutarnjih poslova oko 50 posto

Ministarstvo turizma i sporta cijepljeno oko 52 posto djelatnika

Ministarstvo gospodarstva cijepljeno 54 posto djelatnika

Ministarstvo rada ukupno je cijepljeno 56 posto

Ministarstvo financija procjenjuju da je cijepljeno između 55 i 60 posto zaposlenih

Ministarstvo znanosti i obrazovanja cijepljeno 57 posto

Ministarstvo kulture i medija ukupno je više od 60 posto djelatnika cijepljeno ili je preboljelo COVID 19.

U samoj Vladi 70 posto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:38