OMOGUĆIO MONDO.HR

KOLIKO KOŠTA ŠKOLOVANJE (2) Roditelji, evo kako ulagati i na čemu sve možete uštedjeti kada kupujete opremu za školu

- U petom razredu moramo kupiti bolju opremu jer sada kupujemo za djevojku. Više ništa ne može biti dječje, to je sada "za male" – priča Petra Cvitanić (35), mama Tee koja upravo kreće u peti razred
 Tomislav Krišto/CROPIX

Velika promjena dogodit će se u životu Tee Cvitanić: ove će jeseni krenuti u peti razred. Gotovo je s nižim razredima i jednom omiljenom učiteljicom. Imat će dvostruko više predmeta I svaki će joj predavati drugi nastavnik.

Uz to, Tea će promijeniti I školu – niže razrede pohađala je u područnoj školi, nedaleko zgrade u kojoj živi, u kojoj se nastava odvija samo tijekom prva četiri razreda. Matična škola, u koju bi trebala krenuti od petog razreda, bitno je dalje, te se, zajedno s najboljom prijateljicom u razredu, odlučila za drugu, bližu školu.

Tomislav Kristo / CROPIX / COPYRIGHTED
Zagreb, 170715.Vrbik.Za temu o troskovima skolovanja djece.Na fotografiji: Tea i Fran Cvitanic.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Foto: Tea i Fran Cvitanić (Tomislav Krišto / CROPIX)

- Sad će dobiti i prvi đački pokaz, ići će sama u školu, ponekad i javnim prijevozom. Postaje velika – pričaju mama Petra, komercijalistica, i tata Zoran, trgovački predstavnik.

KLIKOM OVDJE KUPITE UDŽBENIKE I ŠKOLSKU OPREMU VEĆ SADA! BEZ STAJANJA U REDOVIMA

Upravo zbog velikih promjena koje se događaju nakon završetka nižih razreda, u izračunu troškova školovanja djece čiji roditelji imaju prosječna primanja, učenike petog i šestog razreda izdvojili smo kao posebnu skupinu: počinju pohađati više razrede osnovne škole, mijenja se koncepcija nastave, sukladno tome i njihove potrebe, ali još su uvijek na granici između djece i pubertetlija. U 7. i 8. razredu zakoračit će u pubertet i smatrati da ih treba tretirati kao odrasle.

Autor infografike: Branimir Klarić

Saznajte kako uštedjeti na kupovini školske opreme

Tijekom prva dva viša razreda osnovne škole roditelji s prosječnim primanjima na školsku opremu te izvanškolske aktivnosti potrošit će, prema troškovniku Jutarnjeg lista, nešto više od 25.000 kuna – oko 12.500 kuna godišnje, što je 20-ak posto godišnje više nego tijekom školovanja u prva četiri razreda.

Tomislav Kristo / CROPIX / COPYRIGHTED
Zagreb, 170715.Vrbik.Za temu o troskovima skolovanja djece.Na fotografiji: Tea, Zoran, Petra i Fran Cvitanic.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Foto: obitelj Cvitanić (Tomislav Krišto / CROPIX)

Udžbenici s omotima za peti razred gotovo su dvostruko skuplji od udžbenika za četvrti: roditelji koji će ih morati kupiti za njih će izdvojiti oko 1.260 kuna, dok komplet za četvrti razred dođe 770 kuna. Uz to, morat će kupiti atlas, koji će im – ako ga ne izgube ili ne polome – trajati do kraja osnovne škole. Bolji šestar, trokute...

SUTRA TREĆI NASTAVAK VELIKOG SPECIJALA: Roditelje učenika sedmog i osmog razreda investiraju 30.000 kuna u školsku opremu i izlete

- I, naravno, torbu. U petom razredu moramo kupiti bolju trobu, za djevojke, da joj se sviđa – neće biti ona dječja, kao za `male`. Ništa više ne možemo kupovati za male. Ima nogu broj 38, papuče i tenisice kupujemo na ženskom odjelu, kao i odjeću, koja je sad bitno skuplja - priča mama Petra, koja će za torbu izdvojiti, kaže, 250 do 300 kuna.

SAMO ZA ČITATELJE JUTARNJEG Od ponedjeljka 10 posto popusta na svu školsku opremu na mondo.hr

Djeca postaju bitno samostalnija te počinju sama odlaziti na izvanškolske aktivnosti i koristiti javni prijevoz. To se bitno manje odnosi na djecu iz manjih sredina, no djeca u gradovima postaju ovisna o gradskom prijevozu. Osnovnošklski godišnji pokaz za tramvaj u Zagrebu košta 870 kuna.

Tea će dobivati i džeparac – gotovo svi u višim razredima ga dobivaju. Imat će 10 kuna dnevno, da si može kupiti pecivo ili sladoled na povratku iz škole. Tijekom nastave pojest će doručak u sklopu organizirane prehrane, koju će mjesečno plaćati oko 100 kuna.

Autor infografike: Branimir Klarić

Saznajte kako uštedjeti na kupovini školske opreme

SAMO ZA ČITATELJE JUTARNJEG od ponedjeljka 10 posto popusta na svu školsku opremu na mondo.hr.

Njezina prijateljica iz kvarta Lea Gerard (11), koja će krenuti u 6. razred, prošla je već tranziciju iz nižih u više razrede. Ove će godine kupiti manje stvari nego lani – torba će ostati ista, a pernicu će kupiti novu, jer joj je ona lanjska pukla.

Matea Petrovic / CROPIX
Zagreb, 170715.Obitelj Gerard za temu koliko kosta skola.Foto: Matea Petrovic / CROPIX

Foto: Lea Gerard (11) i njezina obitelj (Matea Petrović / CROPIX)

- Bit će to puna pernica, s priborom – kaže njezin tata Adrian Gerard, doktor dentalne medicine.

Obje djevojke još od nižih razreda imaju mobitele – Tea je prvi mobitel dobila u 2. razredu osnovne škole. Sada koristi Samsung Galaxy Fame, a mjesečno potroši jedan do dva bona od 50 kuna.

Svi u razredu imaju mobitele, kažu djeca. U početku je najvažnije da mogu nazvati roditelje kad počinju ostajati sami kod kuće, a kasnije je važnije da mogu nazvati – prijateljice.

Matea Petrovic / CROPIX
Zagreb, 170715.Obitelj Gerard za temu koliko kosta skola.Foto: Matea Petrovic / CROPIX

Foto: obitelj Gerard (Matea Petrović / CROPIX)

Što se škole tiče, kažu, moraju imati kod kuće Internet i računalo kako bi mogli izrađivati obavezne projekte i prezentacije.

Pročitajte prvi dio specijala: detaljni troškovnik za roditelje školaraca od 1. do 4. razreda osnovne škole

- Moglo bi se to teoretski raditi i bez računala, tražeći informacije u knjižnici i kopirajući fotografije za projekte, ali doista bi bilo bitno, bitno teže. Projekti su, čini mi se, dijelom i osmišljeni da djeca steknu osnovnu informatičku pismenost i da znaju pronaći osnovne informacije na Internetu – kaže mama Maja Gerard, farmaceutska tehničarka I dentalna asistentica.

No, ni Tea ni Lea nemaju vlastiti laptop ni desktop: Tea koristi zajednički, obiteljski laptop, a Lea prijenosno računalo dijeli s braćom – sedmogodišnjom Piom i 12-godišnjim Robertom.

Roditelji ulože 162.000 kuna u 12 godina školovanja djeteta

Koliko nas košta školovanje djeteta? Kako možemo proći povoljnije? Kako u malo vremena pronaći sve što treba za školu, a da pri tome ne izgubimo sate i sate, dane i dane, obilazeći pješke sve knjižare i dućane? Pitanja su to koja si uoči početka školske godine postavi svaki roditelj dok planira kupovinu udžbenika i neophodnu školsku opremu. Ulaganje u obrazovanje je investicija, a ne trošak. Međutim, službeni izračuni i praćenje izdataka koji roditelji imaju vezano uz školovanje djece u Hrvatskoj nisu nikada napravljeni.

Jedan od poznatijih istraživača obrazovanja, prof. dr. Josip Burušić iz Znanstvenog centra izvrsnosti za školsku efektivnost i školski menadžment, slaže se kako našem školskom sustavu nisu u fokusu roditelji. Zato pozdravlja namjeru da se u prvi plan stave potrebe roditelja kako bi im se olakšalo planiranje i raspoređivanja izdataka za školu.

Vođeni iskustvima roditelja, stručnjaka te aktualnim cijenama, pokušali smo napraviti planer za školske izdatke na primjeru obitelji s jednim djetetom s prosječnim primanjima i prosječnim dohotkom po kućanstvu (79.308 kuna godišnje) kako bi svaki roditelj mogao dobiti svojevrsni orijentir za planiranje uoči još jedne školske godine. Ukupna investicija u 12 godina školovanja djeteta iznosi 162.000 kuna odnosno od 13 do 21 posto prihoda po kućanstvu, ovisno o uzrastu školarca.

Troškovi za školsku opremu i izvanškolske aktivnosti detaljno su opisani u četiri dijela ovog specijala kroz četiri grupe: za djecu od prvog do četvrtog razreda; zatim za peti i šesti razred te sedmi i osmi; i na kraju, za prvi do četvrti razred gimnazije.

Ako se izdaci planiraju i pravilno rasporede na cijelu godinu, znači i na ljetne mjesece, a ne kupuje sve odjednom uoči početka školske godine, onda mjesečni trošak ne iznosi više od 21 posto prihoda.

Jasno je pritom da ukupni iznos troška, kao i iznosi pojedinih vrsta troškova, ovise o nizu faktora - o mjestu u kojem obitelj stanuje, udaljenosti mjesta stanovanja do škole, obilježjima i aktivnostima škole koju djeca pohađaju, broju djece i mogućnosti nasljeđivanja do, naravno, prihoda i mogućnosti.

Dr. Burušić smatra da se izdaci ne trebaju nužno svrstavati u kategoriju troškova, već na njih treba gledati i kao na značajan i važan oblik ulaganju u budućnost. Kolika je stopa povrata tog ulaganja u vidu poboljšanja kvalitete života djece, njihovog boljeg položaja na tržištu rada moguće je dobrim dijelom predvidjeti, premda bi i o tome trebalo biti više istraživanja.

Prvi dio: detaljni troškovnik za roditelje školaraca od 1. do 4. razreda osnovne škole

Ovaj prilog napravljen je u produkciji Native Ad Studija EPH i mondo.hr u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista i Jutarnjeg.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 11:37