MENADŽERSKI UGOVORI

Koliko košta smjena direktora: Uzeo POLA MILIJUNA u jednoj državnoj tvrtki i ide u drugu

Direktor Jerko Jelić Balta dobit će najviše, 18 mjesečnih plaća, iako ga već čeka posao u Croscu
Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Brojanje novca. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

Vlada je dosad smijenila predsjednike i članove uprava devet državnih tvrtki. Otišli su vodeći ljudi Janafa , Hrvatskih cesta, Plinacroa, Autoceste Rijeka - Zagreb, Hrvatske elektroprivrede, Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda, Narodnih novina, Hrvatskih željeznica Holdinga.

Svi oni prema menadžerskim ugovorima, koje su potpisali pri preuzimanju dužnosti, imaju pravo na otpremninu u slučaju smjene ako ne ostanu raditi u tvrtki kojoj su do jučer bili na čelu. Prema podacima koje smo prikupili, država bi u sedam tvrtki za četrnaestero bivših članova uprave, ako svi odu iz svojih tvrtki, trebala isplati oko 5,4 milijuna kuna bruto otpremnina. Otpremnine će im biti isplaćene bez obzira na rezultate njihova rada.

U Janafu je situacija malo drukčija jer su predsjednik Uprave Ante Markov i dvojica članova Uprave smijenjeni nakon što im je istekao četverogodišnji mandat te nemaju pravo na otpremninu. U Janafu su nam rekli da se trenutno preispituju uvjeti iz njihovih ugovora, koje je odobrio prijašnji Nadzorni odbor, kao i pravne posljedice spomenutih ugovora.

Od 8 do 12 plaća

Jadranko Husarić, nekadašnji generalni direktor Hrvatskih voda, prije nekoliko mjeseci javno se odrekao otpremnine u slučaju smjene.

Iznosi otpremnina daleko su manji nego prije, kada su se kretali i preko milijun kuna. U pravilu, predsjednici uprave i članovi uprave odlukom Nadzornih odbora imaju pravo na otpremninu u vrijednosti nekoliko mjesečnih plaća.

U pravilu, riječ je o rasponu od 8 do 12 mjesečnih plaća. Izuzetak je bivši predsjednik Uprave Plinacroa Jerko Jelić Balta, kojem će kao otpremnina biti isplaćeno 18 mjesečnih plaća, odnosno 540.000 kuna bruto. Njemu će otpremnina biti isplaćena jer već u ponedjeljak sjeda na novo radno mjesto - predsjednika Uprave Crosca, tvrtke kćeri Ine. Tako se dogodila apsurdna situacija da će osobi koja je bila na čelu državne tvrtke biti isplaćena otpremnina iako odlazi na mjesto čelnog čovjeka tvrtke kćeri druge državne tvrtke.

Bobanu 480.000 kuna

U HEP-u su nam danas odbili službeno reći kolika je otpremnina bivšeg čelnika tvrtke Lea Begovića i petero smijenjenih članova Uprave. No prema neslužbenim informacijama, svi imaju pravo na isplatu dvanaest svojih plaća u slučaju odlaska iz HEP-a.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:50