PROSLAVA OLUJE

KOLIKO KOŠTAJU NASTUPI ZA DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI U KNINU I SLUNJU Koncert Thompsona triput skuplji od Prljavaca, branitelji ogorčeni

Prljavo kazalište će pjevati za 115 tisuća. Pjevačevi menadžeri za nastup su tražili pola milijuna kuna, a na kraju pristali na manje
 HANZA MEDIA

Nastup Prljavog kazališta na proslavi obljetnice Oluje 5. kolovoza, kako doznajemo, grad Knin stajat će oko 115 tisuća kuna. No, zato će organizatori koncerta Marka Perkovića Thompsona morati platiti, čini se, i nekoliko puta veću svotu za njegov nastup koji se istu večer u povodu Oluje održava u Slunju.

I dok koncert Prljavaca organizira samo grad Knin, što nam je potvrdio i kninski gradonačelnik Marko Jelić, pozvavši sve da se pridruže proslavi, pokrovitelji Thompsonovog koncerta su Ministarstvo branitelja, grad Slunj te Karlovačka županija.

Tražili besplatne režije

Pjevač Marko Perković godinama je omiljen među braniteljskom populacijom, no čini se da ove godine ni oni nisu zadovoljni zbog njegova nastupa, a glavni razlog tome, kako smo čuli među braniteljima, je visoka cijena koncerta. Iz Thompsonova menadžmenta su od Ministarstva branitelja, kako doznajemo, na nedavnom sastanku tražili svotu od 500 tisuća kuna što je izazvalo val negodovanja. Kako je to Ministarstvu bilo previše, navodno, je na kraju dogovoreno da oni Thompsonu plate između 200 i 300 tisuća kuna. Za sada nije poznato s kolikim će udjelom Thompsonov koncert sufinancirati grad Slunj i Županija, ali doznajemo da je pjevačeva ekipa, među ostalim, od grada Slunja tražila besplatne režije, odnosno, vodu i struju. Što se tiče Županije kao jednog od pokrovitelja, ona je tu prije svega, kako nam je kazao karlovački župan Damir Jelić, kao potpora gradu Slunju u organizaciji proslave.

- Nositelj projekta je Ministarstvo branitelja, a mi ćemo više pomoći radom i kompenzacijama, osigurati hitnu pomoć, redarsku službu, tehniku i slično - kazao nam je župan Jelić.

U braniteljskim redovima zatečeni su visokim cijenama. I dok jedni očekuju da će pjevač za njih smanjiti cijenu i tako dati svoj obol proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, drugi ne skrivaju ogorčenje.

- Govore da su cijene visoke jer je skupa produkcija jednog tako velikog koncerta. Mogu to razumjeti i ne tražimo nikoga da pjeva besplatno, to je njegov posao, ali s druge strane mislim da je neprilično i sramotno plaćati takve cifre nekome za sat-dva pjevanja, pogotovo u područjima kakav je Slunj, gdje vlada siromaštvo. Hajde da su to veliki gradovi poput Zagreba, ali u Slunju plaćati takve cijene!? Pa, ovdje se živi na rubu egzistencije, mnogi žive na socijalnoj pomoći - kazao je jedan od branitelja koji planira odlazak na proslavu. Ionako, kaže, ide svake godine. Njegov kolega također smatra da je to neprikladno.

- Ne znam ja ništa o skupoj opremi i produkciji, mislim da se na to samo izvlače. U svakom slučaju smatram da je to sve trebalo biti puno skromnije. Ako Prljavo kazalište može nastupati za puno manje novca, zašto ne bi mogao i Thompson. Dosta je on do sada zaradio. Uostalom, mogli su pozvati i nekoga drugog. Znam da Thompsona mnogi vole, i meni je drag, ali što je previše, previše je - kazao je naš sugovornik.

Podjela troškova

Kolika će biti konačna cijena Thompsonova koncerta koji će se održati na gradskom igralištu u Slunju, teško je reći. U Ministarstvu branitelja nerado govore o svotama. Na pitanje jesu li iz pjevačevog tima tražili previše novca, jedan od sugovornika iz Ministarstva je kazao: “Mogu tražiti koliko hoće, mi ćemo dati koliko možemo”.

Drugi, pak, kaže kako će troškove proslave u Slunju zajedno snositi Ministarstvo, grad i županija, ali za sada ne otkriva o kojoj je sumi riječ. A što se tiče koncerta, kaže kako Thompson nije tražio ništa, nego da se samo radi o “troškovima tehničke naravi”.

Skupa oprema i tehnika

A o tim troškovima oni upućeniji, koji imaju saznanja oko organizacije ranijih proslava Oluje u Kninu, kažu kako je Thompsonov koncert prošle godine stajao oko 100 tisuća eura.

- Thompson nije tražio novac za nastup, ali je trebalo pokriti svu tu skupu opremu, a ta je cijena visoka, kreće se od 20-30 tisuća eura za manje bine, pa do 70 do 100 tisuća eura za velike. Tu su i rasvjeta, ozvučenje, video, led ekrani, scenografija, ljudi... Puno je elemenata koji se tu računaju, a taj cjelokupni trošak snosi organizator - kazao je izvor upućen u organiziranje takvih događaja.

A s obzirom da je Thompson prošle godine koncert održao na Dinarinom stadionu u Kninu na kojem se, prema pisanju medija, okupilo više od 90 tisuća ljudi, očito je da je ta cifra bliža onoj od 100 tisuća eura koja se ovih dana i spominje među braniteljima. Od Thompsonove ekipe jučer nismo mogli dobiti odgovor. Menadžer Denis Pletikosa jučer nam je rekao da je na sastanku, a poslije više nije odgovarao na naše pozive.

Braniteljske udruge začuđene

U braniteljskim krugovima ovih je dana bilo puno riječi i o tome zašto je ove godine Thompson odlučio pjevati u Slunju, a ne Kninu. Prema jednima je državni vrh htio da ove godine prođe sve mirno, bez skandala, ali i nereda koji obično prate Thompsonov koncert u Kninu, a prema drugima grad Knin, navodno, nije imao novca za platiti takav koncert. Sam pjevač je, objašnjavajući zašto ove godine neće nastupiti u Kninu, nego Slunju, nedavno medijima kazao kako mu je namjera “svake godine pjevati u drugom herojskom gradu, mjestu na braniku domovine”.

Branitelji također govore kako se za Thompsonov nastup u Slunju posebno založio ministar branitelja Tomo Medved.

- Mislim da je Medved želio dovesti Thompsona i na neki se način i tako iskazati. On dolazi iz te izborne jedinice i trebao bi biti proglašen za počasnog građanina Slunja - komentirao je jedan sugovornik iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 21:49