TKO VODI SABOR

KOLIKO RADI BOŽO PETROV, JEDINI ZASTUPNIK O ČIJOJ SE PRISUTNOSTI U SABORU EVIDENCIJA NE VODI 'Pojavi se na početku najvažnijih sjednica i brzo zbriše'

 Hanza Media

U tromjesečnom mandatu Bože Petrova na čelu Sabora dogodili su se najgori incidenti kojima je ikad svjedočila ta institucija. Sabornica odjekuje verbalnim nasiljem, ima i fizičke prisile prema zastupnicima, uvreda i omalovažavanja.

I slučaj iznošenja Ivana Pernara iz sabornice, kao i mnogi incidenti prije, dogodio se dok je sjednicu vodio potpredsjednik Željko Reiner, a nitko točno ne zna gdje je u kritičnim situacijama bio i što je točno radio predsjednik Sabora Petrov.

Stega u Saboru

Bijes zastupnika stoga se sve više kanalizira prema potpredsjedniku Sabora, HDZ-ovcu Reineru kojega, primjerice, zastupnik Branimir Bunjac optužuje da “prečesto upada u riječ zastupnicima, komentira izlaganja, čak ih kritizira zbog prijavljivanja za raspravu ili replike te bez ikakvih kočnica poseže za stegovnim mjerama”. Bunjac tvrdi da je tijekom rasprave o imunitetu Mire Bulja i Petrova Reiner čak 33 puta prekinuo zastupnike u raspravi i izrekao više opomena.

Reiner je vodio sjednicu i sredinom prosinca kad je bivši HDZ-ovac, sada nezavisni Željko Glasnović, urlao u sabornici i psovao kolege. Povod je bila rasprava o NATO-u koju je podgrijao mostovac Miro Bulj, da bi se potom Glasnović zakačio s Bunjcem kojem je viknuo: “Nemoj ti mene zaje....ti!”, onda se još okrenuo prema Pernaru i rekao mu “da ima bipolarni poremećaj”.

Reiner je vodio sjednicu i kad se glasalo o imunitetu HDZ-ovcu Stevi Culeju zbog kaznenog postupka u povodu razbijanja ćiriličnih ploča u Vukovaru. I tada je izbio nered, a 15 HDZ-ovaca, unatoč uvriježenoj praksi da se odobrava provedba kaznenih postupaka koje pokreće DORH, nije glasalo za skidanje imuniteta. Zastupnici koji su prisutniji u Saboru kažu da sjednice parlamenta najbolje i najmirnije vode HDZ-ovci Gordan Jandroković i Milijan Brkić. Za Reinera govore da je pretjerano krut, dok SDP-ovka Milanka Opačić sjednice uglavnom vodi poslijepodne, kad su TV kamere već isključene. Sličan je termin rezerviran i za drugoga oporbenog potpredsjednika, predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka, no on ga u pravilu ne koristi. A najpozvaniji da vodi saborske sjednice, predsjednik Sabora Božo Petrov, taj posao, prema mišljenju naših sugovornika, obavlja u daleko manjoj mjeri nego što bi trebao. Pojavi se, kažu, na početku najvažnijih sjednica i brzo zbriše. Tvrde da je čak i na aktualnom satu njegova prisutnost skromna.

Kako ne bi ostalo na dojmu i tvrdnjama zastupnika koji su željeli ostati anonimni, pregledali smo statistiku na web-stranicama Sabora. U rubrici Prisutnost zastupnika u Saboru mogu se naći podaci o (ne)dolasku svih zastupnika na njihovo radno mjesto, osim za jednoga - predsjednika Sabora Božu Petrova. Nazvali smo saborsku Službu za informiranje i zamolili pomoć. Uputili su nas da pošaljemo e-mail, a na njega nam je stigao odgovor da se “ne vode statistički podaci o predsjedanju, odnosno predsjedateljima plenarne sjednice”.

Brze izmjene

Jedini način na koji se može pouzdano utvrditi koliko Petrov vodi saborske sjednice, a u kojoj mjeri taj posao na sebe preuzimaju Reiner, Jandroković, Brkić i Opačić bilo je pregledavanje i iščitavanje fonograma svih sjednica. Budući da je riječ o preopsežnom materijalu da bi se mogao potpuno pregledati, fokusirali smo se na najvažnije teme. Uočili smo da je u studenom, kad se u Saboru našao paket zakona za poreznu reformu, u tri dana rasprave Petrov najmanje vodio sjednicu. Kao predsjednik Sabora otvorio je raspravu, dao riječ ministru financija Zdravku Mariću, a čim je ministar završio predstavljanje i počela rasprava, u stolcu predsjedavajućeg već je sjedio Reiner. Nakon stanke ga je zamijenio Gordan Jandroković, da bi nakon nekog vremena uskočio Milijan Brkić. Petrov je došao pred kraj dana i u 20.30 sati objavio kraj rasprave za taj dan. Sutradan je Petrov otvorio nastavak rasprave o poreznoj reformi, ali je nakon prve runde predsjedanje preuzeo Gordan Jandroković, potom Milanka Opačić, pa Željko Reiner, nastavio je Milijan Brkić, a do zaključenja rasprave drugog dana sjednicu je vodio Jandroković. Treći dan raspravu o poreznoj reformi počeo je voditi Reiner, nastavio Jandroković, onda je smjenu preuzeo Brkić. Predsjednik Sabora Petrov došao je zaključiti raspravu. Petrov slično vodi sjednice i kad je riječ o drugim propisima. No, kad je na dnevnom redu bio Zakon o HRT-u, kojim se odvjetnicima zabranilo da vode ovrhe za neplaćene TV pristojbe, Petrov je vodio gotovo cijelu raspravu. Reineru je prepustio jedan, središnji dio. Kada je došao Ovršni zakon, interes mu je bio puno manji, a u slučaju Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe otvorio je raspravu, onda vođenje prepustio Reineru i došao opet na završni dio. Na mjestu predsjedavajućeg Petrov bude i u situacijama kada premijer Andrej Plenković i članovi Vlade dolaze polagati račune u parlament.

Sve dužnosti

Vođenje sjednica nije jedini posao predsjednika Sabora. Pregledali smo i protokolarne aktivnosti i doznali da Petrov još nije bio ni na jednom putovanju u inozemstvo, a ne putuje ni po Hrvatskoj. Kao dio državnog izaslanstva bio je na obljetnici pada Vukovara. Ostale aktivnosti svele su se na primanja veleposlanika. Osim njih, primio je predstavnike Hrvatske zajednice županija, hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, predsjednicu finskog parlamenta, predstavnike Međunarodne unije Roma. U prosincu je primio Savez izviđača Hrvatske koji su donijeli Betlehemsko svjetlo, članove Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije, a u siječnju studente Fakulteta političkih znanosti. U sklopu 25. obljetnice priznanja primio je predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska. Ista obljetnica bila je povod da izađe iz Sabora - na koncert u Lisinski. Drugi izlazak bio je na proslavu kineske Nove godine, a preostala dva na Mirogoj. Jednom je položio vijenac na grob Franje Tuđmana, a drugi put u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:54