RASPOLOŽENJE BIRAČA

Koliko su jake SDP-ove utvrde? Najnovije istraživanje sugerira nova preslagivanja

Istraživanje je provedeno 4., 5. i 7. travnja, na po 600 ispitanika u svakoj izbornoj jedinici

Andrej Plenković; Peđa Grbin; Sandra Benčić; Nikola Grmoja; Ivan Penava

 Lucija Ocko/Robert Fajt/Marko Todorov/Ivan Perić/Cropix/

Istraživanje Promocije plus za RTL otkriva političke preferencije po izbornim jedinicama za središnji dio i zapad zemlje. To su III., VII. i VIII. izborna jedinica.

Inače, III. izbornoj jedinici pridodan je sjeverozapadni dio Zagrebačke županije.

S gotovo 36 posto prvi izbor su SDP-ove "Rijeke pravde". HDZ i partneri su na 25 posto, a platforma Sjever Matije Posavca 10 posto. Domovinski pokret je točno na pragu s 5 posto, a blizu je i Možemo!.

Kada je riječ o mandatima, SDP-ova koalicija ima ih 7, HDZ 4, Sjever 2, a Domovinski pokret 1.

Prema istraživanju je 11 sigurnih mandata, a 6 lista bori se za preostala 3.

I to SDP, Sjever i DP, ali i HDZ, Možemo! i Most kojima je mandat ipak udaljeniji. Inače, 2020. tadašnja SDP-ova "Restart koalicija" u trećoj izbornoj jedinici, koja je sada izmijenjena, osvojila je 6 mandata, a HDZ 5.

A kakvo je raspoloženje birača u 7. izbornoj jedinici – koja je i površinom najveća - Ličko-senjska županija, sjeverni dio Zadarske županije, dijelovi Primorsko-goranske i Sisačko-moslavačke županije, te cijela Karlovačka?

HDZ bira trećina onih koji izlaze na izbore, gotovo 22 posto je za SDP-ove Rijeke pravde, a gotovo 9 posto ima DP. Iznad praga je Možemo, a blizu je Most.

Kako to izgleda u mandatima?

HDZ-u ide 6 mandata, 4 SDP-u, 2 DP-u, 1 mandat ide Možemo! s partnerima, kao i Mostu. Granični, odnosno nesigurni mandat imaju DP, Možemo! i Most, a dalje od mandata je tu HDZ.

Inače, prije 4 godine HDZ je u ovoj, također izmijenjenoj jedinici, osvojio 6, a SDP s partnerima četiri saborska mjesta.

VIII. izborna jedinica uključuje Istarsku županiju, grad Rijeku i pojedine gradove i općine u Primorsko-goranskoj županiji. Tu je tradicionalno ljevica jača, pa i prema ovom raspoloženju birača na dan 5. travnja vode Rijeke pravde – gotovo 30 posto, HDZ je nadomak 19 posto.

IDS kao treći izbor ima 13, a Most je blizu 6 posto. Možemo! je oko praga, oko kojeg se vrte i Radnička fronta i DP.

U mandatima – to bi izgledalo ovako: 6 lijeva koalicija, 4 HDZ s partnerima, IDS 3, a Most 1.

Po granični, dakle nesigurni mandat, ovdje imaju SDP, HDZ i IDS, a dalje su od mandata koji je ipak moguć - Možemo, Radnička fronta i DP. HDZ je prije 4 godine ovdje dobio 4 mandata, a SDP 8.

Nakon dalmatinskih izbornih jedinica, središnje, zapadne i sjeverne Hrvatske – stvari stoje ovako: HDZ s partnerima ima 29 mandata, Rijeke pravde 25, DP i Most po 5, IDS 3, platforma Sjever 2, a jedan Možemo!.

Istraživanje Promocije plus za RTL provedeno je 4., 5. i 7. travnja, na po 600 ispitanika u svakoj izbornoj jedinici, uz grešku uzorka od plus-minus 3,8 posto i razinu pouzdanosti 95 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:32