75 % USPJEŠNOSTI?

Koliko su učinkovita cjepiva protiv korone? Procjena kaže da su u Hrvatskoj spriječila gotovo 11.000 smrtnih slučajeva

Stručnjaci izražavaju žaljenje što u starijoj populaciji interes za cijepljenje nije bio veći
 Nikša Stipaničev/Cropix

Cijepljenjem protiv koronavirusa od 44. tjedna pandemije (kad je cijepljenje počelo) pa do 140. tjedna pandemije u Hrvatskoj su spriječene 10.962 dodatne smrti, procjena je iznesena na skupu online izvještaja Koronika. Kako se navodi, u razdoblju od 44. do 140. tjedna pandemije u Hrvatskoj je od covida-19 preminulo gotovo 14.000 osoba, od čega je 3621 osoba bila cijepljena, a 10.241 necijepljena.

"Te 10.962 spriječene smrti, na 3621 smrt cijepljenih oboljelih osoba u tom razdoblju, daju neto učinkovitost cijepljenja u sprječavanju smrti od covida-19 od ‘samo‘ 75,2%", navodi autor modela na Koronici, informatičar koji od proljeća 2021. godine objavljuje izvještaje o koronavirusu, ali želi ostati anoniman.

- Vidio sam tu analizu. Ne mogu reći u kojoj mjeri je ona točna, no sa sigurnošću mogu ustvrditi da je najznačajniji uspjeh kampanje cijepljenja značajno sniženje stope smrtnosti od covida. Naime, vidjeli smo da imunost nakon cijepljenja štiti od mogućnosti zaraze relativno kratko, svega nekoliko mjeseci, no da ta imunost štiti od teških oblika covida, a to znači hospitalizacije, prijema na jedinice intenzivnog liječenja i smrti, značajno dulje. Možda cijepljenjem ne možemo zaustaviti epidemiju, ali možemo spriječiti njezine teške posljedice - rekao je imunolog Zlatko Trobonjača, profesor na Sveučilištu u Rijeci.

Hrvatska među najlošijima

- Kako su od ove bolesti stradavali uglavnom naši stariji i kronično bolesni sugrađani, ostaje nam da žalimo što u toj populaciji nismo imali značajno veći postotak cijepljenih odmah u početku kampanje cijepljenja čime se moglo spasiti mnoge živote. Ovako, na žalost, sumirajući podatke o smrtnosti od covida, kao i viškove smrtnosti u doba epidemijskih valova, možemo konstatirati da spadamo među najlošije zemlje svijeta – naglasio je Trobonjača.

Prema podacima baze Worldometer, u svijetu je u gotovo tri godine pandemije od koronavirusa preminulo 6,628 milijuna ljudi dok je u Hrvatskoj umrlo 17.268 osoba. Nadalje, prema Worldometru, u Hrvatskoj je 57 posto ukupnog stanovništva primilo jednu, 55 posto dvije doze, a svega 15 posto booster dozu cjepiva.

- Učinak i korist cijepljenja može se izraziti na dva načina. Prvo, kolika je smrtnost od neke bolesti u populaciji koja je cijepljena do nekog postotka. Drugo, koliko je cijepljenjem spriječeno smrti. Kod covida-19 se u oba slučaja vidi korist cijepljenja. Ukratko, daleko najviše umrlih je u necijepljenoj populaciji, osobito onih starijih od 60 godina – rekao je infektolog dr. sc. Vladimir Krajinović iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Visoki prihodi

Inače, prva studija procjene broja spriječenih smrti izravno ili neizravno cjepivima protiv koronavirusa, objavljena ljetos u medicinskom časopisu Lancet, pokazala je kako su cjepiva spriječila gotovo 20 milijuna smrti u prvoj godini otkako su uvedena. Studija se temelji na podacima iz 185 država i teritorija, prikupljenih između 8. prosinca 2020. i 8. prosinca 2021. godine. U istraživanje, međutim, nije bila uključena Kina zbog velikog broja stanovnika i strogih mjera koje bi iskrivile rezultate. Studija je pokazala da je od potencijalnih 31,4 milijuna smrti, do kojih bi došlo da nije bilo dostupnih cjepiva, spriječeno 19,8 milijuna.

Najviše smrti izbjegnuto je u zemljama s visokim i srednjim prihodima - 12,2 milijuna od ukupno 19,8, što je odraz nejednakosti u pristupu cjepivima u svijetu. Gotovo 600.000 dodatnih smrti moglo je biti spriječeno da je postignut cilj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da se cijepi 40 posto stanovništva svake države do kraja 2021. godine, zaključak je studije.

- Milijuni života su vjerojatno spašeni tako da je cjepivo učinjeno dostupnim ljudima diljem svijeta. Mogli smo učiniti i više - rekao je glavni autor studije Oliver Watson sa sveučilišta Imperial College London.

Bolest se dvostruko češće vraća onima koji su pili Pfizerov lijek

Velika je vjerojatnost da će zaraženi covidom-19 koji se liječe Pfizerovim antivirusnim lijekom Paxlovidom ponovno oboljeti od korone u roku od nekoliko tjedana!

Naime, pacijenti koji koriste Paxlovid imaju dvostruko veću šansu da im se infekcija vrati nakon što popiju kuru lijeka nego oni koji su bolest preboljeli bez uporabe te terapije. Pokazuje to i primjer predsjednika SAD-a Joa Bidena, njegove supruge Jill, prvog američkog epidemiologa dr. Anthonyja Faucija i nove direktorice američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) Rochelle Walensky koji su ubrzo ponovno postali pozitivni nakon što su prestali uzimati lijek.

Znanstvenici sa Scripps Research Translational Instituta u La Jolli usporedili su 127 zaraženih koji su uzimali Paxlovid sa 43 pacijenta koji su ozdravili nakon zaraze koronom bez uzimanja lijeka. Otkrili su da je 14 posto liječenih tim antivirusnim lijekom bilo pozitivno na virus tjednima nakon oporavka.
Točan uzrok povrata bolesti nije poznat, ali sumnja se da do toga dolazi zbog načina na koji funkcionira spomenuti lijek.

Naime, umjesto da ubije virus, Paxlovid samo zaustavlja njegovo umnožavanje u organizmu. Istraživači vjeruju da se, nakon što se potpuno izgubi djelovanje lijeka, odnosno kad on nestane iz tijela, covid-19 vraća, odnosno dovodi do visoke razine virusa i snažnog imunološkog odgovora koji može izazvati ponovnu pojavu simptoma.

Činjenica je da se od tog lijeka puno očekivalo, a namijenjen je za liječenje onih koji imaju teški oblik infekcije ili imaju komorbiditete zbog kojih bi moglo doći do komplikacija prouzročenih virusom. Uzima se dva do tri puta dnevno pet dana nakon utvrđenja bolesti. Klinička ispitivanja pokazala su da može smanjiti stopu hospitalizacije i smrtnosti i do 90 posto kod rizičnih pacijenta. Novo saznanje o Paxlovidu potaknulo je sada nova istraživanja koja će se raditi na većem broju ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2023 17:22