U ZADNJA DVA MJESECA

KOLIKO SU ZASTUPNICI DOSAD POTROŠILI NA DNEVNICE I PUTOVANJA Najviše troškove imao Miro Kovač, prati ga HDZ-ovac koji nijednom nije uzeo riječ

Željko Raguž, Miro Kovač i Dragica Roščić
 HANZA MEDIA

Aktualni saborski zastupnici u protekla dva mjeseca uspjeli su - mimo plaća, za koje se mjesečno iz proračuna troši oko 3,5 milijuna kuna - potrošiti još 1,8 milijuna kuna na dnevnice, naknade za odvojeni život, hotele, korištenje osobnog automobila i drugo.

Najviše dodatne troškove imao je Miro Kovač (HDZ), koji je u saborsku klupu sjeo tek 27. listopada. Na ime dodatnih troškova potrošio je 46.616,52 kune. Najveći trošak od nešto više od 36 tisuća kuna odnosi se na trošak aviona, narednih 8.600 kuna na trošak hotela te ostatak na dnevnice. Budući je Kovač predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku te član Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, očigledno se radilo o službenim putovanjima čije troškove je pokrio proračun.

Na drugom mjestu po visini troškova nalzi se HDZ-ovac Željko Raguž, koji je potrošio 39.232,98 kuna. Raguž je u Sabor ušao kao kandidat s liste za dijasporu. Živi u Stolcu. Stoga mu je u Zagrebu osiguran stan, za koji je do sada najamnina plaćena 5,5 tisuća kuna, ima naknadu za odvojeni život (2.580,65 kuna za proteklo razdoblje), za troškove korištenja osobnog automobila i cestarine isplaćeno mu je još 21,5 tisuća kuna, pokriveni su mu troškovi avionske karte od 1170 kuna, hotela za 8,5 tisuća kuna... Zanimljivo je da Raguž u sabornici do sada još nije progovorio: prema objavljenoj evidenciji, ni jednom nije uzeo riječ.

Na trećem je mjestu 28-godišnja zastupnica HDZ-a Dragica Roščić potrošenih nešto više od 38 tisuća kuna. Budući je iz Baške Vode, Sabor joj plaća stan u Zagrebu (do sada plaćena najmnina od 4.162 kune), na auto i cestarine potrošila je oko 20 tisuća kuna, 11.726 kuna platila je hotelske troškove, a prima i naknadu za odvojeni život iako, prema poznatim podacima, nije udata niti živi s partnerom od kojeg bi bila odvojena.

Javni prijevoz zastupnicima nije osobito zanimljiv kao način prijevoza na posao: na tu je stavku ukupno potrošeno 8165 kuna. Gotovo polovicu ukupnog troška prijavio je varaždinski HDZ-ovac Anđelko Stričak, kojem su to jedini prijavljeni troškovi.

Oko četvrtine zastupnika, točnije njih 39, nisu u proteklom periodu imali nikakvih dodatnih troškova.

REKORDERI:

UKUPNO:
Miro Kovač (HDZ) 46.616,52 kune

DNEVNICE:
Tomislav Saucha (SDP) 2346,70 kuna

TROŠKOVI ZA PRIJEVOZ AUTOMOBILOM:
Željko Raguž (HDZ) 18.004,00 kune

TROŠKOVI CESTARINE:
Dragica Roščoć (HDZ) 3.464 kune

TROŠKOVI AVIONSKIH KARATA:
Miro Kovač (HDZ) 36.273 kune

TROŠKOVI JAVNOG PRIJEVOZA:
Anđelko Stričak (HDZ) 3363 kune

HOTELSKI TROŠKOVI:
Ivana Ninčević-Lesardić (Most) 13.032,00 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 10:47