REKORDERI

KOLIKO SUCI ZARAĐUJU IZVAN SUDNICE Ovaj sudac zagrebačkog Županijskog suda je rekorder: U 10 godina je radeći za nogometni savez zgrnuo čak 700.000 kn

 
Ivica Veselić
 Ronald Gorsic / CROPIX

Sudac Županijskoga suda u Zagrebu i član Državnoga sudbenog vijeća (DSV-a), Ivica Veselić, prošle je godine, uz redovnu sudačku plaću, zaradio i 300.000 kuna honorara. Riječ je o neto iznosu koji mu je ostao nakon plaćenih poreza i doprinosa. Pokazuju to podaci iz njegove imovinske kartice za 2017., koju nam je, na naš zahtjev, dostavio DSV. Veselićeva sudačka plaća godišnje iznosi oko 190.000 kuna, što znači da je u prošloj godini na poslovima sa strane zaradio jedan i pol puta više nego na sudu.

Prošlogodišnji rekorder po honorarnoj zaradi, sudac Veselić, honorare je zarađivao iz više izvora, ali niti jedan nije bio od objave stručnih ili znanstvenih članaka.

Rješavanje sporova

Najviše honorara lani je - ali i prethodnih godina - zaradio kao član ili predsjednik arbitražnih sudova dviju udruga: Hrvatskog nogometnog saveza i Hrvatske liječničke komore. Kao član Arbitražnog suda Hrvatske liječničke komore lani je zaradio 125.000 kuna, a kao predsjednik Arbitražnog suda Hrvatskog nogometnog saveza 117.953 kune.

Funkcija predsjednika sudišta Hrvatskog nogometnog saveza nadležnog za rješavanje statusnih pitanja igrača i trenera, kao i imovinskih sporova između pojedinih subjekata u HNS-u, Veseliću već godinama osigurava izdašne honorare. Na čelo Arbitražnog suda HNS-a taj je sudac prvi put izabran u veljači 2014. godine. Prema podacima iz njegove imovinske kartice, te je godine za obavljanje toga posla od HNS-a primio 94.752 kune, isto toliko i u 2015., 95.320 kuna u 2016. te spomenutih 117.953 kune lani. Kad se zbroje ti iznosi, ispostavlja se da je u minule četiri godine sudac Veselić od HNS-a zaradio 402.777 kuna honorara.

To, međutim, nije sve. Taj sudac zagrebačkoga Županijskog suda član je HNS-ova arbitražnog sudišta već punih deset godina. Za člana Arbitražnog suda HNS-a, prema podacima koje smo dobili od tajnika Hrvatskog nogometnog saveza Vlade Ivete, Veselić je izabran još 2008. godine. To znači da je od 2008. do 2014. prije dolaska na čelo Arbitražnog suda Veselić primao naknadu kao član toga suda. Veseliću smo uputili pitanje u kojem smo ga zamolili da nam kaže koliko je iznosila njegova naknada od HNS-a za članstvo u Arbitražnom sudu te udruge od 2008. do veljače 2014., ali nam ni nakon tri dana čekanja nije odgovorio. Kako naknade članovima HNS-ova sudišta (predsjednik prima više) prema našim saznanjima iznose najmanje 60.000 kuna na godinu, nije teško izračunati da je od 2008. do danas Ivica Veselić od HNS-a saveza primio najmanje 700.000 kuna.

Potencijalne stranke

Veselić, međutim, nije usamljen slučaj među visokopozicioniranim hrvatskim sucima. Angažman sudaca u arbitražnim sudovima financijski moćnih udruga i strukovnih komora otvara pitanje sukoba interesa. Članovi tih udruga stvarne su ili potencijalne stranke u postupcima koji se vode ili se mogu voditi pred sudovima.

Još jedan član DSV-a godinama, uz sudačku plaću, zarađuje vrlo izdašne honorare na poslovima koje obavlja uz sudačku dužnost. Riječ je o sucu Vrhovnog suda Damiru Kontrecu. On je od honorarnih angažmana lani zaradio 158.000 kuna, a pribroji li se i 36.000 kuna za rad u DSV-u, ispostavlja se da je u 2017. zaradio 194.000 kuna honorara. Kontrec glavninu honorara zarađuje od predavanja za vježbenike u Odvjetničkoj i Javnobilježničkoj komori te savjetovanja i radionica.

Suce i članove DSV-a Damira Kontreca i Ivicu Veselića upitali smo smatraju li da ih visoki honorari dovode u sukob interesa. Veselić nam nije odgovorio, a Damir Kontrec poručio je da njegov dodatni stručni angažman kao što je pisanje stručnih članaka, knjiga, držanje predavanja, ni na koji način ne može ugroziti njegovu sudačku neovisnost, niti može predstavljati bilo kakav sukob interesa.

Kako su prošli ostali članovi DSV-a: Od honorara najmanje zaradila sutkinja Sabina Dugonjić

Honorari ostalih pet članova sadašnjeg saziva DSV-a iz sudačkih redova skromniji su nego u Veselićevu i Kontrecovu slučaju. Sudac Visokoga prekršajnog suda Nedjeljko Boban, lani je imao 113.640 kuna honorarnih prihoda. Gotovo polovica toga iznosa dosuđena mu je u sudskom sporu u kojem je bio stranka u postupku, 36.000 kuna je dobio za rad u DSV-u, a ostatak za sudjelovanje u izbornim povjerenstvima i komisijama za ispite.

Sudac Županijskoga suda u Splitu Neven Cambj na četvrtom je mjestu po honorarima: uz plaću zaradio je 94.200 kuna, od čega je 36.000 kuna za rad u DSV-u, 50.000 kuna od sudske presude za duševne boli i 3200 kuna kao član izbornog povjerenstva na lokalnim izborima.

Predsjednik DSV-a Željko Šarić u prošloj je godini uz sudačku plaću zaradio 48.343 kune honorara, od čega 48.000 kuna za angažman u DSV-u i 343 kune za članstvo u Komisiji za pravosudne ispite.

Općinski sudac iz Splita Mijo Galijot, uz sudačku plaću lani je zaradio 45.600 kuna, od čega 36.000 kuna za rad u DSV-u te 9600 kuna za članstvo u lokalnom izbornom povjerenstvu.

Najskromniji honorar među sedam članova DSV-a iz sudačkih redova lani je imala sutkinja Općinskoga građanskog suda iz Zagreba Sabina Dugonjić: 43.821 kunu, od čega je 36.000 kuna dobila za rad u DSV-u, a ostatak za sudjelovanje na stručnim radionicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 08:02