NOVA LOKACIJA ZA PREDSJEDNICU

KOLINDA ĆE DRŽAVU VODITIIZ DVORCA? Razmatra se selidbapredsjedničkog ureda na Tuškanac

 Goran Mehkek/Cropix

Nakon što je iz sigurnosnih razloga rezidencijalna zgrada u Visokoj ulici najvjerovatnije otpala kao moguća lokacija budućeg Ureda predsjednice Republike, naši sugovornici iz sigurnosnog miljea smatraju kako bi kao lokaciju budućeg Ureda trebalo razmotriti dvorac Tuškanac i prostore u kojima je sada smještena Počasno zaštitna bojna.

Riječ je o zemljištu veličine 18.000 četvornih metara na kojem su smješteni dvorac, zatvoreni bazen, dvorana, jedna velika dvorana za skupove, prostori u kojima su smješteni pripadnici Počasno zaštitne bojne te podzemno sklonište. Sam dvorac ima 530 četvornih metara i sastoji se od podruma, prizemlja i prvog kata. Prizemlje je uređeno za primanja, a na katu su četiri apartmana, dva veća i dva manja. U prizemlju je i jedna veća kuhinja. U slučaju korištenja u svakodnevne svrhe, prostor bi trebalo preurediti jer je trenutno neadekvatan za tu namjenu. Usto, trebalo bi preurediti i ostale prostore u kojima su sada smješteni vojnici. U dvorcu Tuškanac 1991. formirana je Hrvatska vojska i osnovan Glavni stožer, a danas se koristi za susrete visokih domaćih i inozemnih civilnih i vojnih dužnosnika.

Iako je riječ o velikom zemljištu, kolni ulaz kraj samog dvorca zapravo je jako uzak i neadekvatan za organizaciju dočeka velikih delegacija. Kako saznajemo za takve bi se slučajeve mogla koristiti vila Prekrižje koja se nalazi u krugu sadašnjeg prostora Ureda predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:26