PRIČALA I O BIDENU

Kolinda Grabar-Kitarović: ‘Izgubiti izbore ne znači izgubiti obraz. Trump to treba prihvatiti‘

‘Hrvatska nije velika država ni država problem pa neće biti visoko na njihovoj agendi. Na nama je da se nametnemo‘, poručila je
 Benoit Doppagne/AFP

Bivša predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović se u intervjuu na N1 televiziji osvrnula na pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima, pandemiju koronavirusa u Hrvatskoj i svijetu, ali i na neke druge aktualnosti u RH.

Opisala je kako izgleda njezin život nakon što više nije hrvatska predsjednica, a osvrnula se i na svoje zdravstveno stanje.

- Život je drukčiji, svakako, opušteniji, lakši, imam više vremena za sebe, za ono što doista volim raditi, suradnju s raznim znanstvenim institutima, sveučilištima, učim, pišem doktorat. Oporavljam se od operacije, imam još mjesec dana teških restrikcija, rekla je Grabar Kitarović.

S Joeom Bidenom je razgovarala tijekom svoje karijere.

- Opisala bih ga kao prizemljenog čovjeka, srdačan u razgovorima, jako dobro zna slušati ali ima i svoje argumente. Razgovor s njime uvijek je bio ugodan, čak i kad je bio argumentiran. Svakako je osoba koja se razumije u vanjsku politiku i poznaje područje jugoistočne Europe, prilike u RH, BiH i susjednim državama, rekla je bivša predsjednica.

Na pitanje što će Bidenov izbor kao predsjednika SAD-a značiti za Hrvatsku, Grabar-Kitarović ističe da to ovisi o tome koliko će se sama Hrvatska angažirati u razgovorima s SAD-om.

- Tko god da je američki predsjednik, Hrvatska nije velika država ni država problem pa neće biti visoko na njihovoj agendi. Na nama je da se nametnemo i predlažemo rješenja, to će Biden od nas i očekivati. Trebamo ne samo otvarati teme nego i predlagati rješenja. On će biti zaokupljen domaćom politikom. Prioriteti su zacjeljivanje podijeljenog društva, covid kriza, gospodarske mjere i druga pitanja, bit će zaokupljen pa će cijeniti što Hrvatska bude proaktivno predlagala, oko susjedstva, Inicijativi triju mora, odnosima unutar EU, između SAD-a i EU...

Upitana može li Biden pomiriti razjedinjenu SAD, Kolinda Grabar-Kitarović kaže da je dobro krenuo prema toma.

- Prepoznao je da je to najveći problem. Rekao je da će biti predsjednik republikanaca i demokrata, da neće Amerikance dijeliti i da moli i one koji mu nisu dali glas, da mu daju šansu, da se zaliječe te rane u američkom društvu koje su nastale podjelama.

Bivša hrvatska predsjednica mu je i sama čestitala na pobjedi putem Twittera, no piše i osobnu čestitku.

Osvrnula se i na Donalda Trumpa.

- Izgubiti izbore ne znači izgubiti obraz. Trump to treba prihvatiti. On ima pravo koristiti pravna sredstva koja su mu na raspolaganju, ali se nadam da neće pozivati na nasilje u društvu jer je toga već dosta u SAD-u. Službe u Americi rade objektivno i vjerujem da će postupati tako. Prioritet Joea Bidena bit će učvršćivanje institucija i sprečavanje političkog upliva u rad nekih institucija koje su jako bitne za rješavanje epidemije covida kako se na njih ne bi vršio politički pritisak.

Kada je riječ o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj, Grabar-Kitarović kaže da je najviše toga na građanima te da se i onda sama, zbog sebe i drugih, pridržava propisanih mjera.

- Stanje nije lako ali mislim da se drži pod kontrolom i da je odgovornost na nama građanima da se držimo mjera čak i ako ne vjerujemo u virus ili njegove posljedice. Moramo biti odgovorni zbog zdravlja drugih, zbog sustava i naših zdravstvenih djelatnika. Mjere neću komentirati jer nisam stručna za to. Pridržavam ih se, ne zbog sebe samo nego i zbog drugih. Početni lockdown je bio jer nismo znali o virusu koliko znamo danas. On će ostaviti posljedice i zbog toga je na Vladi, što i rade, balansirati između rješavanja pandemije ali i gospodarskih mjera koje će osigurati očuvanje radnih mjesta, spriječiti krizu i omogućiti otvaranje novih radnih mjesta.

Na pitanje o mandatu Zorana Milanovića nije htjela odgovarati rekavši da nije komentirala niti rad svojih prethodnika.

- Birači će ocijeniti tko je žešći. Ja nisam do sada komentirala rad svojih prethodnika pa neću ni komentirati rad gospodina Milanovića. Držim do dostojanstva institucije kao 4. predsjednice i na raspolaganju sam bilo kome ako mogu pomoći savjetom, razgovorom...

Za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost je uvijek trebao postojati dogovor s premijerom, kaže bivša predsjednica.

- Nije uvijek bilo lako i to je jedno od pitanja koje bi trebalo podrobnije definirati u hrvatskim zakonima. Ako dođe do političkih prijepora a sjednica je nužna, treba osigurati mehanizam da se sjednica saziva na inicijativu jednoga ili drugoga. To je moje mišljenje. Propisano je da je sazivaju zajedno predsjednik države i Vlade, a je li to najbolje rješenje, to treba procijeniti.

Na kraju je bivša predsjednica upitana o aferi Janaf, u kojoj se spominje i ime njezinog supruga.

- Jakov je o tome sve rekao. On će surađivati s institucijama, a i ja sam sve o tome rekla. Mogu reći da je tog dana bio na predstavljanju mojeg programa i na objedu s nama. Nemam tu što dodati, zaključila je Grabar-Kitarović u intervjuu za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:15