POZIV NA ZAJEDNIŠTVO

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ 'NDH je bila najmanje nezavisna i najmanje je štitila interese Hrvata, a ustaški režim bio je zločinački!'

 Dragan Matić/ CROPIX

ZAGREB - Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izrazila je u ponedjeljak zabrinutost zbog ponovnog jačanja ideoloških podjela, posebno u vezi s obilježavanjem sjećanja na nevine žrtve Jasenovca te je pozvala sve građane, stranke i organizacije, Vladu i Sabor da se ujedine oko temeljnih vrijednosti društva, u ovom slučaju oko zajedničkog obilježavanja Jasenovca.

"Moram reći da sam iznimno zabrinuta zbog ponovnog jačanja ideoloških podjela u hrvatskom društvu posebno u posljednjih nekoliko dana u vezi sa obilježavanjem sjećanja na nevine žrtve Jasenovca, ustaškog stratišta tzv. Nezavisne Države Hrvatske", rekla je Grabar Kitarović nakon sastanka s Nicolasom Deanom, posebnim izaslanikom američkog State Departmenta, odnosno državnog tajništva za pitanja holokausta.

"Da budem sasvim jasna, NDH je bila najmanje nezavisna i najmanje je štitila interese hrvatskog naroda, a ustaški režim bio je zločinački režim", rekla je predsjednica.

Istaknula je da je antifašizam u temeljima hrvatskog Ustava, a moderna hrvatska država izrasla je na temeljima Domovinskog rata pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

"Pozivam sve građane Hrvatske, sve političke stranke i organizacije, hrvatsku Vladu i hrvatski Sabor da se ujedinimo oko temeljnih vrijednosti društva a u ovom slučaju oko zajedničkog obilježavanja nevinih žrtava Jasenovca", kazala je Grabar Kitarović.

Dodala je kako je pozvala neke od sudionika komemoracije u Jasenovcu na razgovor u svoj Ured te izrazila nadu da će iznaći rješenje.

"Cilj mi je razgovarati sa svima, smiriti tenzije kako bismo mogli dostojno i s punim uvažavanjem i pijetetom odati počast žrtvama Jasenovca, iznad svega kako bismo se prestali dijeliti po ideološkim pitanjima", rekla je predsjednica.

Također je rekla da je s Deanom razgovarala o pitanjima restitucije židovske imovine koja je konfiscirana u Drugom svjetskom ratu i onda kasnije nacionalizirana od strane komunističkih vlasti u bivšoj Jugoslaviji.

Razgovarali smo o pitanjima edukacije o holokaustu, rekla je, i naravno poštivanja i davanja pijeteta žrtvama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2022 09:41