NOVA POMOĆNICA GLAVNOG TAJNIKA NATO-a

Kolinda Grabar Kitarović: Ovo je velika čast za mene, ali i Hrvatsku

Kolinda Grabar Kitarović ne krije sreću izborom na tako visoku dužnost

ZAGREB - Vijest da je izabrana na visoku funkciju pomoćnice glavnog tajnika NATO pakta Andersa Fogha Rasmussena, Kolindu Grabar Kitarović zatekla je u Washingtonu gdje obavlja dužnost hrvatske veleposlanice u SAD-u.

S obzirom na tu funkciju te činjenicu da taj njen izbor još nije službeno potvrđen, Kolinda Grabar Kitarović nije željela opširnije govoriti o razlozima i okolnostima pod kojima se javila na natječaj. U razgovoru za Jutarnji list jedino nije krila sreću što je izabrana na tako visoku dužnost.

Rigorozna provjera

- Iskreno sam zadovoljna zbog velike časti koja mi je ukazana izborom na funkciju pomoćnice glavnog tajnika NATO pakta. Veliko je to profesionalno postignuće i priznanje za mene osobno, ali i za Hrvatsku, Vladu Jadranke Kosor i za našu diplomaciju“.

Kolinda Grabar Kitarović posebno je zadovoljna što je izabrana na javnom natječaju između puno odličnih kandidata te što je uspjela na temelju znanja, sposobnosti i dosadašnjih profesionalnih ostvarenja. Hrvatska veleposlanica u Washingtonu prošla je u Bruxellesu vrlo rigoroznu provjeru znanja, bila je na nizu razgovora i brojnim testiranjima.

Cijeli postupak odabira, tvrde u sjedištu NATO-a, baš na inzistiranje glavnog tajnika Rasmussena, bio je krajnje transparentan i profesionalan tako da se svi slažu da je na natječaju odabrana uistinu najbolja kandidatkinja. Profesionalna diplomatska karijera Kolinde Grabar Kitarović bila iznimno uspješna. Kao uostalom i pomoćnik glavnog tajnika UN-a Šimonović, Kolinda Grabar Kitarović profesionalno je napredovala u vrijeme dok je na čelu Ministarstva vanjskih poslova bio Mate Granić.

U njegovom je diplomatskom laboratoriju, kako danas objašnjavaju njegovi bivši učenici, stasala je cijela plejada najistaknutijih hrvatskih diplomata. Međutim u razdoblju drugog mandata bivšeg premijera Ive Sanadera, Kolinda Grabar Kitarović pala je u nemilost, bila je izložena velikim pritiscima pa i svojevrsnom političkom mobingu.

Natezanje sa Sanaderom

Tako je tek na inzistiranje bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i njegova mučnog natezanja s Ivom Sanaderom imenovana veleposlanicom u SAD. Dok za premijerku nije imenovana Jadranka Kosor, Vlada je praktički ignorirala Kolindu Grabar Kitarović. Nakon promjene na čelu Vlade situacija se potpuno izmijenila pa je upravo zahvaljujući i podršci premijerke Kosor Kolinda Grabar Kitarović izabrana na tako visoku dužnost.

Predviđa se da će Kolinda Grabar Kitarović preseliti s obitelji u Bruxelles za dva do tri mjeseca dok se ne završe sve formalnosti u NATO paktu, ali i primopredaja dužnosti u Washingtonu.

Primat će izuzetno veliku plaću, pogotovo za hrvatske standarde

Naši su izvori iz NATO-a rekli da je dužnost pomoćnice izuzetno visoka politička funkcija i istovremeno prvi važan posao koji neki diplomat iz Hrvatske ili Albanije dobiva otkako su te dvije države postale članice. - To je važna funkcija, obično to dobiva netko iz velikih država članica. Ta se pozicija ne može dobiti bez velikog lobiranja iz države iz koje dolazi kandidat i moraju je prihvatiti i druge države članice.

Kada Grabar Kitarović preuzme tu funkciju, ona neće predstavljati Hrvatsku već djelovati isključivo kao NATO-ov službenik - rekao je naš izvor.

Naši su izvori također rekli da je ta pozicija već dugo slobodna jer NATO u dva kruga nije pronašao niti jednog zadovoljavajućeg kandidata pa je Grabar Kitarović izabrana u trećem krugu. Isti izvori kažu da je Kitarović vjerojatno ostavila dobar dojam kod glavnog tajnika Rasmussena jer on ima glavnu riječ kod imenovanja na takvim pozicijama.

Kako NATO želi dokazati da drži do ravnopravnosti spolova, bivša je hrvatska ministrica imala prednost u tom natječaju, naravno, ne dovodeći u sumnju profesionalnu sposobnost kandidata. U NATO-u kažu da će plaća biti “izuzetno velika, pogotovo za hrvatske standarde” te da zaposlenici NATO-a ne plaćaju porez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 00:23