EKSPLOZIVNI INTERVJU

‘Kolinda Grabar-Kitarović ‘pere‘ svoj imidž, jasno je na koju poziciju cilja!‘

‘Pa da su se stvarno htjeli uplesti u predsjedničku utrku, upravo bi nju željeli ostaviti na mjestu predsjednice jer je s Putinom i Rusijom imala izvrsne odnose!‘

Kolinda Grabar Kitarović i Vladimir Putin u Sočiju 2017.

 Alexander Zemlianichenko/Afp/Profimedia/Alexander Zemlianichenko/afp/profimedia

Najveća nesuglasica između mene i Vladimira Putina nije se ticala Ukrajine, već izgradnje LNG terminala na Krku. Putin se oštro protivio tom projektu, govorio mi je da on nikada neće biti ekonomski isplativ zbog visoke cijene ukapljenog plina. Na to sam mu odgovorila: ‘Uza sve poštovanje, ja ovdje govorim o geopolitici‘ - rekla je bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kao gošća podcasta čiji je suvoditelj Richard Dearlove bio direktor britanske inozemne tajne službe MI6.

U eksplozivnom i politički najnabijenijem intervjuu od završetka mandata Grabar-Kitarović poručila je kako se Rusija uplela u predsjedničke izbore koje je 2020. izgubila od Zorana Milanovića.

Svoje izjave bivša predsjednica pokušala je dodatno pojasniti danas, o čemu možete opširnije pročitati OVDJE

Naravno, tvrdnje da se Rusija uplela u hrvatske izbore nakon što je ona "otkantala" Putina i njegove primjedbe na projekt izgradnje LNG terminala na Krku izazvale su pažnju u političkim kuloarima, pogotovo zato što dolaze nakon niza njenih posjeta Ukrajini.

Pranje imidža

Naši su sugovornici uvjereni da je pojačana inozemna aktivnost Kolinde Grabar-Kitarović motivirana željom da se vrati na političku scenu, ali i dokaz da joj sadašnja funkcija članice Međunarodnog olimpijskog odbora naprosto nije dovoljna.

- Kao što smo svi imali priliku vidjeti i na njenom profilu na Instagramu, bivša nam predsjednica u zadnje vrijeme stalno ‘visi‘ u Ukrajini. Uvjeren sam kako to čini jer pokušava oprati vlastiti imidž, imidž osobe koja je (nekada) imala odlične odnose s danas na Zapadu omraženim ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Jasno je zašto to radi, jasno je kako se još uvijek nada da bi iduće godine mogla biti izabrana za glavnu tajnicu NATO-a. U najmanju ruku, nada se da će se dokopati neke važne pozicije u nekoj od međunarodnih organizacija. To se da pročitati i iz njenih izjava u kojima uporno ponavlja da nema unutarnjopolitičkih ambicija i da se ne planira upustiti u još jednu utrku za predsjednicu države.

image

Kolinda Grabar Kitarović i Vladimir Putin u Sočiju 2017.

Alexander Zemlianichenko/Afp/Profimedia/Alexander Zemlianichenko/afp/profimedia

Mislim da se želi dokopati neke ugledne i dobro plaćene međunarodne pozicije. Iz tog rakursa promatram i njenu izjavu o navodnom ruskom uplitanju u predsjedničku kampanju vođenu 2019. godine - kaže jedan od aktera koji su bili uključeni u tu izbornu kampanju.

Međutim, kriviti bilo koga osim samu sebe za poraz od Zorana Milanovića, naglašava naš sugovornik, potpuna je budalaština.

- Isključivi krivac za njen poraz na tim izborima je način na koji se ponašala tijekom predizborne kampanje, odnosno gubitak kontrole u javnim nastupnima. Kakvi vražji Rusi!? Pa da su se stvarno htjeli uplesti u predsjedničku utrku, upravo bi nju željeli ostaviti na mjestu predsjednice jer je Grabar-Kitarović s Putinom i Rusijom imala izvrsne odnose tijekom cijelog mandata. Njena tvrdnja o ruskom utjecaju na izbore, čime implicira da su Rusi radili za Milanovića, stvarno je suluda.

Loša strategija

Iako nisam potpuno siguran na koju točno poziciju puca, slažem se sa svima koji tvrde kako Kolinda Grabar-Kitarović ima velike ambicije - tvrdi naš izvor iz HDZ-a.

- Još je dovoljno mlada, tako da je sve moguće: i povratak na domaću scenu, kao i utrka za neku od vodećih pozicija u međunarodnim organizacijama. Ali način na koji se ‘reklamira‘, hvaleći se nekakvim gostovanjem na britanskom podcastu, mene nimalo nije impresionirao. Što se tiče njenih tvrdnji o ruskom utjecaju na ishod predsjedničkih izbora 2020., mogu reći da su to obične gluposti. Istina je da Putin i Rusi nisu bili oduševljeni s projektom izgradnje LNG terminala na Krku, ali to uopće nije bio njezin, nego Vladin projekt.

Osim toga, izbore je izgubila zbog loše strategije, zbog toga što se previše vezala uz Vladu umjesto da se emancipira od nekih nepopularnih Vladinih poteza i tako zagrabi najšire moguće u biračko tijelo. Da je to učinila, vjerojatno se nikad ne bi ni pojavio Miroslav Škoro - zaključuje naš sugovornik.

Tvrdnja poput one da nije bilo jogurta...

Tvrdnje Kolinde Grabar-Kitarović o ruskom petljanju u izbore komentirao je i Ivan Račan, glavni strateg predsjedničke kampanje Zorana Milanovića.

- Ne znam koje su točno bile njene aktivnosti u odnosu prema Putinu i Rusiji jer ranije nije pričala o toj svojoj navodnoj borbi za hrvatski interes. Isto tako, ovo mi je prvi glas o tome da se Rusija na bilo koji način petljala u bilo koje političke izbore u Hrvatskoj. Mogu reći da mi te njene tvrdnje zvuče poput onih da u Jugoslaviji nije bilo jogurta - kaže Račan.

Nastup bivše predsjednice države komentirao je i saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja.

- Na njezin pojačani inozemni angažman gledam kao na pokušaj da se dokopa kakve pozicije u nekoj međunarodnoj organizaciji. Jer, angažman oko Ukrajine ne donosi neke velike bodove u Hrvatskoj. Birači podržavaju Ukrajinu, ali imaju svoje probleme. Glavna tema nije Ukrajina, nego inflacija. Čini mi se stoga da su njene poruke namijenjene stranoj publici - kaže Grmoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:18