DOBRI ODNOSI

Kolinda Grabar-Kitarović u službenom posjetu Iranu: Dočekao je predsjednik Hasan Rohani

Kolinda Grabar Kitarović u službenom posjetu Iranu
 Ured Predsjednice RH

Svečanim dočekom u Predsjedničkoj palači iranskog predsjednika Hasana Rohanija, započeo je službeni posjet predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović Islamskoj Republici Iranu.

Nakon tête-à-tête susreta dvoje predsjednika i bilateralnog sastanka hrvatskih i iranskih službenih izaslanstava, ministri gospodarstva Republike Hrvatske i Islamske Republike Irana, u nazočnosti dvoje predsjednika, potpisali su Ugovor o gospodarskoj suradnji, a predsjednici gospodarskih komora Hrvatske i Irana potpisali su Memorandum o razumijevanju dviju gospodarskih komora.

Današnji sastanak bio je prigoda kako bismo razgovarali o odnosima naših dviju država i područjima od zajedničkog interesa, napose o globalnim izazovima kao što su terorizam i migracije, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Bilateralne odnose između Hrvatske i Irana ocijenila je prijateljskima, bez otvorenih pitanja te istaknula kako kontakti između dviju država nisu posustali ni tijekom prethodnog razdoblja.

Isto tako, tijekom sastanaka razgovaralo se o sadašnjem stanju gospodarskih odnosa i o izgledima za njihov daljnji razvoj. Hrvatska je članstvom u EU ostvarila jedan od svojih strateških ciljeva, kazala je hrvatska Predsjednica i kao novi cilj Hrvatske istaknula ostvarivanje pune suradnje, osobito gospodarske, s izvaneuropskim državama. Upoznala sam se s razvojnim planovima Irana koji uključuju velike projekte modernizacije, izgradnje elektroenergetske infrastrukture, obnove morske flote kao i izgradnje nove ili obnove postojeće prometne infrastrukture, kazala je. Istaknula je hrvatsku predanost obnovi gospodarskih veza s Islamskom Republikom Iranom. Realizaciji tog plana pridonijet će i šezdeset hrvatskih tvrtki, koje su u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, stigle u Iran i koje će sudjelovati na Gospodarskom forumu, kazala je.

Hrvatska kao država članica EU podupire napore za ostvarivanje čvrste suradnje između EU i Irana, kazala je Predsjednica i dodala kako u Hrvatskoj Iran ima pouzdanog prijatelja. Naglasivši ključnu ulogu Irana u ovom dijelu svijeta, kazala je kako je od iznimnog značaja konstruktivna uloga Irana i doprinos međunarodnoj sigurnosti kroz djelovanje u rješavanju sukoba i kriza u njegovom susjedstvu. Držimo kako je s Iranom potrebno raditi na utvrđivanju područja od zajedničkog interesa i potencijala za suradnju, posebno kad je riječ o Siriji, Iraku i Afganistanu ili borbi protiv terorizma, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

„Pozdravljamo diplomatske napore iranske vlade prema svojim susjedima te potičemo daljnje korake u tom smjeru, kako Irana, tako i ostalih država u susjedstvu“.

Osvrnuvši se na aktualne migracijske izazove i izbjegličku krizu te velik broj afganistanskih izbjeglica koje u Europu dolaze iz Irana, predsjednica Grabar-Kitarović je kazala kako Hrvatska u EU ističe važnost sveobuhvatnog dijaloga Europske unije s Iranom o migracijama, po uzoru na suradnju s Turskom, Jordanom i Libanonom, a u cilju iznalaženja modaliteta za pružanje pomoći Iranu u integraciji afganistanskih izbjeglica u Iranu kao i poticajima za njihov povratak u Afganistan.

U nastavku posjeta, predsjednica Grabar-Kitarović u Teheranu će održati odvojene sastanke s najvišim iranskim dužnosnicima, vrhovnim vođom Islamske Republike Irana ajatolahom Alijem Hameneijem, predsjednikom Parlamenta Islamske Republike Irana Alijem Larijanijem, predsjednikom Vijeća za razlikovanje svrsishodnosti ajatolahom Akbarom Hašemijem Rafsandžanijem e ministrom vanjskih poslova dr. Mohamadom Džavadom Zarifom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:40