PREOKRET

Kolinda i Mesić obrisani s pozicije direktora u londonskoj tvrtki koja se ‘proslavila‘ propalim koncertom

Grabar Kitarović jučer uopće nije željela javno komentirati činjenicu da se našla na toj funkciji

Kolinda Grabar Kitarović i Stjepan Mesić

 Goran Mehkek/Cropix

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, bivši predsjednik Stjepan Mesić i nekadašnji savjetnik predsjednika Mesića i Ive Josipovića, Saša Perković, od danas su obrisani s pozicije direktora u londonskoj tvrtki Digital Asset Decentralized Exchange ltd.

image

Izvadak iz sudskog registra

Jutarnji.hr

To se dogodilo nakon što je jučer javno objavljeno da su na te pozicije imenovani 19. veljače ove godine.

24sata je jučer otkrio da spomenuti trojac sjedi u upravljačkoj strukturi tvrtke, koja je najavljivala organizaciju humanitarnog koncerta čiji je cilj trebao biti skupljanje milijardu eura za stradalnike iz Ukrajine, ali iz njihovih javnih reakcija bilo je očito da nisu bili do kraja upoznati s time koja će biti njihova uloga u cijelom projektu.

image

Izvadak iz sudskog registra

Jutarnji.hr

Grabar Kitarović jučer uopće nije željela javno komentirati činjenicu da se našla na toj funkciji, a Mesić je također rekao da nije bio baš upoznat s time da je direktor kao i Perković. Pokušali smo jučer doći do većinskog vlasnika kompanije Kristijana Jurića, ali on nije odgovarao na pozive. Uglavnom, registracija tvrtke u Engleskoj nije kompliciran postupak i moguće ju je registrirati putem interneta, jer sustav funkcionira na temelju anglosaksonskog prava.

image

Izvadak iz sudskog registra

Jutarnji.hr

Naime, sustav vjeruje pojedincu, nema ovjera kod javnih bilježnika, dokumenata i silne administracije. No, ako to netko koristi, sustav isto tako vrlo brzo reagira, jer je davanje lažnih podataka za kompaniju kažnjivo. To znači da bi sada Grabar Kitarović, Mesić i Perković zapravo u Engleskoj trebali podnijeti kaznenu prijavu protiv vlasnika kompanije, ako je to napravio mimo njihova znanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2023 16:53