SJEDNICA VIJEĆA ZA NACIONALNU SIGURNOST

KOLINDA I ZORAN DOGOVORILI SASTANAK! Razgovarat će na neutralnom terenu...

Ured predsjednice prihvatio je premijerov prijedlog da se sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost održi na neutralnom terenu. Sjednica će biti 12. ožujka
 CROPIX

Hrvatska Vlada predložila je predsjednici Kolindi Grabar Kitarović održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), i to na neutralnom terenu - u prostoru Hrvatskog sabora. Iz ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović potvrdili su jučer da su primili poziv premijera Zorana Milanovića za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost i da se predsjednica složila s prijedlogom. Konačan rezultat je to da će se sjednica održati 12. ožujka u zgradi Sabora.

Prihvaćena sugestija

- Premijerovo pismo doživjeli kao vrlo uljudno, napisano u dobrom duhu međusobne suradnje. Zadovoljni su što je prihvaćena sugestija predsjednice o jednoj od tema o kojoj bi se trebalo razgovarati na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost - odgovorio je glasnogovornik predsjednice Luka Đurić.

Iz Vlade su nam pak objasnili zašto je Sabor najpogodnija lokacija za ovakav sastanak: - Nema nikakve logike da se sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost održavaju u Vili Weiss, koja je rezidencijalnog karaktera i nije predviđena za takvu namjenu. A Sabor je najvažnija politička institucija u Hrvatskoj i normalno je da se ovako važni sastanci održavaju u zgradi parlamenta - rekao je u utorak za Jutarnji list visoki dužnosnik u Vladi.

Ima još nešto - između Zorana Milanovića i Kolinde Grbar Kitarović vladaju napeti odnosi i njih dvoje su se do sada susreli jedino na predsjedničkoj inauguraciji. Premijer je odbio posjetiti Kolindu na Pantovčaku i u Vladi su prije dva tjedna predložili da se susret dvoje najvažnijih političara održi u Saboru kao neutralnom terenu. Prijedlog o sjednici VNS-a u Saboru je na sličnom tragu, ali to je sporedno - puno važnije je da premijer i predsjednica napokon direktno porazgovaraju. Za sada su to napravili jednom telefonski, a u međuvremenu su razmjenjivali oštra pisma.

Pristojno pismo

Onda je Zoran Milanović prošli ponedjeljak uputio pismo predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović u kojem je predložio da zajednički sazovu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

S Pantovčaka je ubrzo stigao pozitivan odgovor sažet u jednoj rečenici: “Predsjednica sa zadovoljstvom prihvaća poziv za održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost radi usvajanja godišnjih smjernica za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2015. godinu“.

Usto, predsjednica Grabar Kitarović nekoliko je puta otvorila pitanje izrade Strategije nacionalne sigurnosti za razdoblje 2015. - 2024., uz obrazloženje kako je sadašnja strategija izrađena u drukčijim geopolitičkim uvjetima, kada Hrvatska još nije bila članica NATO-a.

Djelokrug VNS-a

Vijeće za nacionalnu sigurnost središnje je koordinacijsko tijelo sigurnosnog sustava koje razmatra i procjenjuje sigurnosne prijetnje i rizike, i donosi smjernice i zaključke o načinima zaštite i ostvarivanja interesa nacionalne sigurnosti.

VNS omogućava predsjedniku Republike i Vladi usmjeravanje rada agencije i tijela sigurnosno-obavještajnog sustava.

U završnici predsjedničke kampanje, suradnici Kolinde Grabar Kitarović tvrdili su da bi ona VNS mogla upotrijebiti u svrhu dokazivanja da Milanovićeva Vlada ne radi dobro. Djelokrug Vijeća za nacionalnu sigurnost puno je širi od bavljenja obavještajnim službama koje se bave i pitanjima kao što su gospodarska, ekološka ili politička sigurnost. Nakon što je preuzela dužnost, ovakve su najave prestale.

‘Europsko vijeće naš je posao’

Na sljedećoj sjednici Europskog vijeća Hrvatsku će predstavljati premijer Milanović, tvrde u Vladi.

- U Hrvatskoj vanjsku i unutarnju politiku utvrđuje i provodi Vlada, a i 90 posto pitanja kojima se bavi Europsko vijeće, poput gospodarstva ili vanjske politike, kasnije je na operacionalnoj razini vezano uz Vladu. Zbog toga jednostavno nema logike da sjednici prisustvuje Kolinda Grabar Kitarović jer po Ustavu predsjednik ne može davati zadatke Vladi - ističe visoki izvor iz Vlade.

Na sastanke Europskog vijeća čelnici država članica odlučuju o općim političkim prioritetima. Godišnje se obično održavaju otprilike četiri sastanka, kojima predsjedava stalni predsjednik. Trenutačno je to je Donald Tusk iz Poljske,.

Iako je predsjednica nedavno izjavila kako namjerava predstavljati Hrvatsku u Europskom vijeću, iz Vlade su sada još jednom demantirali takvu mogućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 01:53