StoryEditor
PROSLAVA PREDSJEDANJA EU

KOLINDA NA PANTOVČAKU PRIREDILA GALA VEČERU: Hrvatska se poput feniksa uzdigla iz ratnog pepela da bi u narednih 6 mjeseci predvodila ovu veliku Uniju

 
 Darko Tomaš / CROPIX, Ured predsjednice

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović upriličila je u četvrtak svečanu večeru za Kolegij povjerenika predvođen predsjednicom Europske komisije u prigodi početka predsjedanja RH Vijećem EU i poručila da Europska unija mora ostati ujedinjena i pokazati svijetu da može biti globalni lider.

"Posebna mi je čast pozdraviti vas ovdje u Zagrebu na samom početku prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU", rekla je Grabar-Kitarović u svom uvodnom obraćanju povjerenicima i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, priopćeno je s Pantovčaka.

FOTOGALERIJA: Svečana večera na Pantovčaku

 

Ona je čestitala povjerenicima na imenovanjima kao i na "vrlo ambicioznom i perspektivnom programu koji će, sigurna sam, povesti EU u budućnost".

"Kako stoji i u samom geslu našeg Predsjedništva, pred nama je svijet pun izazova", kazala je predsjednica izrazivši uvjerenost da će zajedničko suočavanje sa svim tim izazovima bolje osposobiti EU za njihovo rješavanje.

Istaknula je da se kroz četiri prioriteta hrvatskog predsjedanja doista može stvoriti bolja Europa, po mjeri njenih građana.

Kroz Europu koja se razvija, povezuje, štiti i koja je utjecajna u svijetu podržavat će se održivi i uključivi razvoj EU, a istovremeno ćemo se baviti gorućim pitanjem demografskih izazova, kazala je ona. Zagovarat će se kohezija i konvergencija dok se rješava neodgodivo pitanje klimatskih promjena. Promicat će se inicijative koje pridonose prometnoj, energetskoj i digitalnoj povezanosti, uključujući i kroz Inicijativu triju mora, istovremeno jačanjem sigurnosti građana i radom na sveobuhvatnom pristupu migracijama.

"I na kraju, ali ne najmanje bitno, imajući u vidu transformacijsku snagu pristupnog procesa, nastavit ćemo aktivno podržavati proširenje EU. Nastojat ćemo olakšati postizanje dogovora o međusobno zadovoljavajućim i održivim budućim odnosima između EU i Ujedinjene Kraljevine i isto tako okončati pregovore o VFO-u."

Da bi sve to postigli "moramo ostati ujedinjeni, dati sve od sebe i pokazati svijetu kako Europska unija doista može biti globalni lider koji promiče mir, demokraciju, solidarnost i sve ostale temeljne vrijednosti koje živimo i koje čine naš kontinent, ali i svijet, boljim mjestom za život", rekla je predsjednica.

Završila je s citatom jednog od utemeljitelja EU, Alcida De Gasperija: "Budućnost se neće graditi silom niti željom za osvajanjem, već strpljivom primjenom demokratske metode, konstruktivnim duhom dogovora i poštivanjem slobode."

Cijeli govor predsjednice Grabar-Kitarović

U nastavku prenosimo uvodno obraćanje predsjednice Republike na večeri s Kolegijem povjerenika predvođenim predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen. Tekst govora objavio je Ured predsjednice.

„Posebna mi je čast pozdraviti vas ovdje u Zagrebu na samom početku prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Za mene je ovo vrlo značajan događaj jer sam bila ministrica europskih integracija, a za vrijeme mog mandata kao ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Hrvatska je započela pregovarački proces za pristupanje EU. Petnaest godina kasnije, na početku novog desetljeća, ovdje govorim kao predsjednica suvremene zemlje koja se (poput feniksa) uzdigla iz ratnog pepela kako bi u narednih šest mjeseci predvodila ovu veliku Uniju.

Prije svega, željela bih vam čestitati na imenovanjima kao i na vrlo ambicioznom i perspektivnom programu koji će, sigurna sam, povesti EU u budućnost. Moram naglasiti kako se osobno itekako slažem s prioritetima hrvatskog predsjedanja kao i s političkim smjernicama Komisije, koje su usmjerene na klimu, rodnu ravnopravnost, mlade, mala i srednja poduzeća i digitalizaciju – elemente koji su bili u samom središtu mojeg predsjedništva u Hrvatskoj.

Kako stoji i u samom geslu našeg Predsjedništva, pred nama je svijet pun izazova. Već i sam pogled na vijesti današnjice može stvoriti vrlo sumornu, gotovo apokaliptičnu sliku. Međutim, sigurna sam kako će nas zajedničko suočavanje sa svim tim izazovima bolje osposobiti za njihovo rješavanje. Zato vjerujem kako kroz naša četiri prioriteta možemo doista stvoriti bolju Europu, po mjeri njenih građana. Kroz Europu koja se razvija, povezuje, štiti i koja je utjecajna u svijetu podržavat ćemo održivi i uključivi razvoj EU-a, istovremeno baveći se gorućim pitanjem demografskih izazova. Zagovarat ćemo koheziju i konvergenciju dok rješavamo neodgodivo pitanje klimatskih promjena. Promicat ćemo inicijative koje pridonose prometnoj, energetskoj i digitalnoj povezanosti, uključujući i kroz Inicijativu triju mora, istovremeno jačajući sigurnost naših građana i radeći na sveobuhvatnom pristupu migracijama. I na kraju, ali ne najmanje bitno, imajući u vidu transformacijsku snagu pristupnog procesa, nastavit ćemo aktivno podržavati proširenje EU. Nastojat ćemo olakšati postizanje dogovora o međusobno zadovoljavajućim i održivim budućim odnosima između EU-a i Ujedinjene Kraljevine i isto tako okončati pregovore o VFO-u.

Ali kako bismo sve to postigli moramo ostati ujedinjeni, dati sve od sebe i pokazati svijetu kako Europska unija doista može biti globalni lider koji promiče mir, demokraciju, solidarnost i sve ostale temeljne vrijednosti koje živimo i koje čine naš kontinent, ali i svijet, boljim mjestom za život. Željela bih završiti s citatom jednog od utemeljitelja EU, Alcida De Gasperija, za koji vjerujem kako predstavlja Uniju u njenom najboljem svjetlu:

'Budućnost se neće graditi silom niti željom za osvajanjem, već strpljivom primjenom demokratske metode, konstruktivnim duhom dogovora i poštivanjem slobode', rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uzvanicima prije svečane večere na Pantovčaku.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2020 16:59