PREGLED TJEDNA

Kolinda naučila Plenkovića i Milanovića kako napraviti dobar selfie, a ekipa iz Narodne banke kako se množi i dijeli

HNB spiskao 275 tisuća kuna za posebnu aplikaciju za preračunavanje kuna u eure. Učenici iz Pazina istu stvar napravili besplatno, za svega par sati.

Prosvjedi diljem Irana - koji su počeli prije dva mjeseca nakon što je Iranka kurdskog porijekla Mahsa Amini umrla u zatvoru nekoliko dana nakon što je uhićena zbog pramena kose koji se nazirao ispod marame - napokon su urodili plodom. Fundamentalistički režim najavio je ukidanje "moralne policije", a preispitat će se, tvrde, i desetljećima stara obaveza nošenja hidžaba. Ako doista bude tako, bit će to velika pobjeda žena koje su zadnjih dva mjeseca hrabro prkosile šerijatskom zakonu.

image

Iranka Nasibe Samsaei reže kosu ispred iranskog konzulata u Turskoj

Yasin AKGUL/AFP

Hrvatska je na trećem mjestu u Europskoj uniji po broju ubijenih žena na sto tisuća stanovnika. Ove godine ubijeno ih je trinaest, a 2022. još nije gotova. Podaci koje iznose aktivistkinje pokazuju kako broj ubijenih žena kod nas ponovo raste: gotovo uvijek počinitelji su poznate osobe, najčešće partner ili član obitelji. Obiteljsko nasilje radikalno je poraslo u pandemiji, stoga su u utorak u deset hrvatskih gradova održani prosvjedi ženskih skupina. Od Vlade zahtjevaju da konačno donese Nacionalnu strategiju za borbu protiv nasilja nad ženama.

Maltretiranje žena koje ponekad završi i femicidom nažalost nije na prioritetnoj listi muškaraca iz inicijative "Muževni budite". Oni se bore za opstanak patrijarhata, a veliku pažnju posvećuju i djevojkama u kratkim suknjicama. "Zdravo Marijo milosti puna", odzvanjalo je ponovno zagrebačim Trgom bana Jelačića, gdje je tristotinjak muškaraca prstima prebiralo krunice, klečalo pred kipićem blažene djevice Marije, pjevalo i molilo za domovinu i mir, ali i za čednost, predbračnu čistoću i prestanak pobačaja. Molili su i da muškarci opet postanu duhovni autoriteti svojih obitelji.

U svečanim ložama stadiona u Kataru sve je veća gužva. Nakon što je Kolinda Grabar Kitarović probila led, afirmirajući se još za vrijeme svog predsjedničkog mandata kao strastvena navijačica, nogometnu reprezentaciju na svjetskim prvenstvima masovno su počeli pratiti i drugi pripadnici naše politička elite.

image

Zoran Milanović i Sanja Musić Milanović tijekom utakmice Hrvatske i Belgije u Kataru

Tom Dubravec/Cropix

Tako je utakmicu Hrvatske i Belgije uživo pratio predsjednički par, ali je šef države Zoran Milanović pao u drugi plan, a svu je pažnju plijenila njegova supruga Sanja Musić Milanović. Crveno odijelo u kojemu se pojavila, a još više šešir, izazvali su niz reakcija na društvenim mrežama, ali i ozbiljne komentare na novinskim stupcima rezerviranim za novosti iz svijeta mode. Da ne uzmanjka komentara pobrinuo se i sam predsjednik koji je na kraju utakmice snimio selfie sa suprugom. Već na idućem susretu između Hrvatske i Japana na tribinama je viđen premijer Andrej Plenković koji je sa sobom poveo sina. Premijer je u Katar otputovao na službeni poziv njihovog premijera Khalida bin Khalife bin Abdulaziza Al Thanija, a s njim su bili ministri Oleg Butković, Nikolina Brnjac i Davor Filipović. Plenković se družio i s katarskim emirom, a pala je i "fotka" njih dvojice i premijerova sina.

Hrvatski MiG-21 srušio se u utorak kod Slatine prilikom trenažnog leta, a dvojica iskusnih pilota uspjela su se katapultirati. Obojica su preživjela rušenje borbenog aviona sovjetske proizvodnje, jedan je lakše ozlijeđen, a drugi je operiran u Zagrebu i dobro se oporavlja. Istraga je tek započela, a prema prvim informacijama čini se da je staroj kanti otkazao motor. Iz desnog dijela oporbe, prije nego što su ikakve informacije bile poznate, pozvali su na ostavku ministra obrane, no premijer Andrej Plenković to je odmah odbio, poručivši kako nije odgovornost ministra ako se neki avion pokvari, te podsjetio da je upravo njegova Vlada dogovorila s Francuzima kupnju 12 polovnih Rafalea. Ovo nije najgora nesreća vojnih zrakoplova koja se dogodila u Hrvatskoj. U posljednjih 12 godina dogodilo ih se čak sedam, a najgore su sa smrtnim posljedicama bile dvije iz 2020. godine. Kod mjesta Zablaće u padu helikoptera Kiowa poginuli su Marin Klarin i Tomislav Baturina, a u padu školskog aviona u Biljanima Donjim Marko Novković i Luka Jagatić. Nakon tih nesreća ostavku je podnio tadašnji ministar obrane Damir Krstičević.

Zastupnik Socijaldemokrata i predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović, komentirajući pad borbenog zrakoplova MiG-21, rekao je kako se takve stvari događaju i mnogo bolje opremljenim vojskama, te da ne vidi kakva bi bila odgovornost ministra obrane u ovom konkretnom slučaju. Za sve je, kaže, kriva gravitacija: "Događa se, zrakoplovi zbog sile teže tendiraju tome da padnu".

Bilo je ovih tjedna i dobrih vijesti.

U četvrtak je na sastanku Vijeća Europske unije za unutarnje poslove i pravosuđe pala konačna odluka da će Hrvatska od 1. siječnja iduće godine napokon postati dio Schengena. Od Nove godine ukidaju se granične kontrole na cestovnim, željezničkim i morskim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom, a od 26. ožujka i u hrvatskim zračnim lukama. Za razliku od Hrvatske, Bugarska i Rumunjska i dalje će zbog pomanjkanja političke volje nekih članica Unije ostati izvan bezgranične EU zone.

I za kraj, priča iz majstorske radionice Narodne banke.

Kako bismo preračunavali kune u eure i eure u kune, kako bismo uopće osvijestili da jedan euro vrijedi par lipa više od sedam i pol kuna da u Hrvatskoj narodnoj banci nema dobrih ljudi koji su odlučili spiskati 275 tisuća kuna za izradu posebne aplikacije koja će nam pomoći da savladamo taj teško shvatljiv, gotovo metafizički koncept dijeljenja i množenja brojeva?

Bez HNB-ove aplikacije na našim pametnim telefonima ostali bismo potpuno paralizirani prilikom kupnje kesten pirea u lokalnoj slastičarnici, nikako ne bismo mogli dokučiti da će nas ta akcija stajati 15 kuna iliti dva eura. Da se ne dogode takve šokantne situacije, da se građani ne zabijaju u police dućana pritiskajući stalno tipke za dijeljenje i množenje po starim digitronima pronađenim u nekim prašnjavim kutijama, lansirana je velika kampanja vrijedna čak 27 milijuna kuna. U sklopu kampanje proveden je i natječaj za izradu aplikacije za preračunavanje kuna u eure na kojem je s ponudom od 275 tisuća kuna pobijedila četveročlana grupa ponuditelja, među kojima je i jedna firma koja je od ranije poznata široj javnosti. Riječ je o tvrtki Trotočka u vlasništvu šogorice HDZ-ova načelnika Voćina. O tvrtki osnovanoj 2019. pisalo se prije par mjeseci, kada je ta dotad javnosti nepoznata agencija dobila 300 tisuća kuna vrijedan posao organizacije prezentacija i ostalih usluga u sklopu projekta e-Turizam. Portal Net.hr tada je utvrdio kako Trotočka redovito posluje s gradovima, općinama, županijama i institucijama kojima upravljaju HDZ-ovci. Kad već govorimo o 275 tisuća kuna teškoj HNB-ovoj aplikaciji za preračunavanje kuna u eure, treba reći kako su sličnu aplikaciju napravile pametne glavice iz Pazina u sklopu učeničke STEM radionice. Treba reći i da je školarcima za izradu aplikacije trebalo samo nekoliko sati i da su za to potrošili točno nula kuna. Ili, provjerite to na HNB-ovoj aplikaciji, točno nula eura. U HNB-u kažu da njihova aplikacija, osim preračunavanja kuna u eure, nudi i odgovore na pitanja o zamjeni kune eurom, vijesti o novoj valuti, kao i glavne informacije o putujućoj izložbi "Euro na kotačima".

- Aplikacija sadrži i jednostavne i zabavne pitalice te slikovni kviz, uz koje se mogu naučiti činjenice o novoj hrvatskoj valuti - poručuju iz Narodne banke.


*Kroz političku analizu tjedna, koju uređuje zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Nino Đula, vode vas naši novinari Goran Penić, Marko Špoljar i Ivanka Toma


Na newslettere Jutarnjeg lista možete se pretplatiti OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:49