BUDUĆA ŠEFICA DRŽAVE

KOLINDA NE ŽELI NA PANTOVČAK'Inzistirat ću na uredu u Visokojulici, otpustit ću pola radnika'

Novoizabrana predsjednica Republike najavila je da će, bude li potrebe, kritizirati i Karamarka
 Goran Mehkek/Cropix

Novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović svoj prvi radijski intervju dala je Hrvatskom radiju .

'Moj prvi predsjednički potez - inicirat ću sjednicu Vlade kako bi se poradilo na izlasku zemlje iz krize. Ako zaključim da ova Vlada to nije sposobna, inicirat ću prijevremene izbore', kazala je Grabar Kitarović. Dodala je kako se već jučer čula s Ivom Josipovićem koji joj je čestitao te najavila kako će se već danas i susresti s njim. Premijer Zoran Milanović nije ju nazvao, kazala je te naglasila kako premijer svojim izjavama i takvim ponašanjem ne može vrijeđati hrvatske građane i ignorirati njihovu volju.

Na pitanje kako će surađivati s Tomislavom Karamarkom ako HDZ dobije parlamentarne izbore kazala je kako je uvjerena da će suradnja biti vrlo dobra jer imaju zajedničke ciljeve. Ipak, neće se libiti poslati kritike, ako to bude trebalo. 'Bit ću predsjednica svih građana, potrebno nam je jedinstvo poput onog iz 1991. kako bismo Hrvatsku izvukli iz krize. U Hrvatskoj previše stvari izmiče kontroli i priča se o ideološkim problemima', kazala je. Dodala je kako se branitelji bore za svoja prava i dostojanstvo te da će u tom smislu posredovati između njih i Vlade. Branitelje će posjetiti opet.

Grabar Kitarović je kazala kako će od Vlade inzistirati da dobije ured u Visokoj ulici, a uvjerena je da Ured predsjednice može raditi s upola manje zaposlenih. Također je kazala kako se nada da neće biti problema u suradnji s ministricom Vesnom Pusić. Vanjska politika mora biti energičnija, da se bolje pozicioniramo u EU-u i NATO-u te da obnovimo strateško partnerstvo s Njemačkom i drugim državama, dodala je.

Na pitanje 'po čemu bi željela da se pamti njezin prvi predsjednički mandat' odgovorila je: 'Po tome da smanjimo na minimum broj nezaposlenih, da anuliramo broj blokiranih, da izvučemo Hrvatsku iz krize i da obnovimo hrvatsko zajedništvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 00:50