UGLEDNA INSTITUCIJA

KOLINDA S AKADEMICIMA 'Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti stožerna je institucija hrvatskog naroda!'

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje se tom prilikom sastala s akademikom Zvonkom Kusićem, predsjednikom HAZU-a te ostalim članovima Akademije.

U razgovoru, predsjednik HAZU, akademik Zvonko Kusić i članovi Akademije, upoznali su predsjednicu Grabar-Kitarović sa svojim djelovanjem i razmišljanjima o pojedinim područjima razvoja društva i države. Složili su se kako je nužno potreban razvoj modernog hrvatskog identiteta temeljen na domoljublju. Nedostatak dijaloga, nedostatak spremnosti na suradnju te naglasak na krivim temama pridonose dezorijentiranosti društva te slabljenju povjerenja ljudi u institucije.

Posebno je naglašena pravna i regulatorna neuređenost koja koči kako razvoj društva tako i domaće te strane investicije. Sustav je potrebno napraviti puno predvidljivijim kako bi se moglo dugoročnije planirati, a time i održivo razvijati. Također, naglašeno je kako su loša demografska kretanja te zastarjeli obrazovni sustav glavne kočnice daljnjeg razvoja i budućnost našeg društva i domovine.

Zaključili su kako je iznimno bitan nastavak uspješno započete suradnje Akademije i Predsjednice, a u cilju stvaranja i razvijanja modernog hrvatskog društva.

Tijekom posjeta palači HAZU, Predsjednica Republike je, u pratnji predsjednika HAZU razgledala Strossmayerovu galeriju starih majstora HAZU i Baščansku ploču te se upisala u spomen knjigu Akademije riječima:

„Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti stožerna je institucija hrvatskog naroda i kao takva čuvar i njegovatelj naše baštine, kulture i nacionalnog identiteta. Suvremena Republika Hrvatska treba moderni i proaktivni odnos prema temeljnim vrednotama jedne nacije. Potrebno nam je uspostaviti, razvijati i njegovati novo zajedništvo, novo domoljublje i novi nacionalni identitet usklađen s našim europskim identitetom. Pred svima nama velika je odgovornost i dužnost, prije svega prema našim potomcima, i dalje čuvati, promicati i razvijati našu kulturu, naš identitet i naše ime u novom europskom kontekstu.

Pri tome sam uvjerena da je upravo HAZU mjesto gdje valja promišljati našu budućnost i odakle treba započeti stvarati potrebno ozračje u kojemu će se naša Domovina razvijati kao moderna i suvremena država u 21. stoljeću.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:16