INTERVJU

KOLINDA 'Tek mi je jutros sinulo da sam izabrana za predsjednicu, još se privikavam'

Zagreb, 120115.Antuna Bauera 29.Novoizabrana predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic izlazi iz svog stana u ulici Antuna Bauera 29.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

U intervjuu za Dnevnik Nove TV novoizabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kazala je kako se čula, a kasnije i susrela s Ivom Josipovićem.

- Cijenim potez Ive Josipovića koji je sinoć dostojanstveno čestitao na pobjedi. Kampanja je gotova, cijenit ću svaki njegov savjet i pomoć, jer ne mislim da sam najpametnija i volim čuti svaki savjet što ne znači da ću ga poslušati - kazala je Kolinda, a potom komentirala obećanja dana u predizbornoj kampanji:

- Nećemo stvari promijeniti preko noći, no u sve sam ušla zbog vjere u optimizam i budućnost. Ne znam zašto bi bili zemlja na zaleđu Europske unije. Uvijek ću govoriti istinu, pa i ako je država pred bankrotom. Ako se država nalazi u teškoj krizi treba pogledati istini u oči, priznati to i krenuti u rješavanje situacija.

O svojim prvim potezima kazala je:

- Prvo ću tražiti od Milanovića da sazove sjednicu vlade, ali ću paralelno sa svime raditi na preseljenju, no to ne ovisi samo o meni nego i o vladi i nadam se da će poslušati moje želje. Ukoliko postoji suglasnost s druge strane preselit ću se u roku od 6 mjeseci - kazala je a potom komentirala kako je premjer nije nazvao.

- Voljela bih da sam čula drugačije riječi od Milanovića. Bilo bi časno da je nazvao, ja sam njega nazvala kad je postao premijer. Svojim izjavama uvrijedio je i dio hrvatskog naroda. Gospodin Milanović je svojim komentarom da sam Karamarkova marioneta promašio, jer sam u ovoj kampanji bila samo svoja. Ja njega ne mogu prisiliti na sjednicu, no građani će ako ne pristane vidjeti da njemu nije stalo. Vjerujem da se vlada Milanovića ne može održati. Ovo jučer je bila poruka vladi, stvari ne stoje dobro - kazala pa naglasila da želi biti predsjednica svih građana.

- Rezultati pokazuju da je zemlja duboko podijeljena. Ali želim pozvati sve građane da vjeruju u moj program, jer ne želim biti predsjednica jedne stranke ili političke elite. Želim raditi za sve i da Hrvatska ide dalje.

Grabar Kitarović kazala je kako će to dokazati odmah na početku mandata.

- Ponovno ću poslati na ocjenu ustavnosti ovršni zakon. Puno je ljudi koji grcaju u dugovima i pokazat ću time da mi je stalo do života u ovoj zemlji. Zakon treba uskladiti sa zakonima zemalja koje se brinu za živote pojedinca poput Njemačke. Da neću biti produžena ruka Karamarku vidjet će po mojim djelima. Okupit ću i predstavnike drugih političkih stranaka i stvarati jedinstvo. Bilo bi dobro da Milanović, Karamarko i ja sjednemo zajedno i složimo se oko nekih stvari.

Na prozivke kako Hrvatska skreće u desno kazala je kako pojam 'nacionalizam ne bih miješala sa zdravim domoljubljem'.

- Voljeti svoje i poštivati tuđe nije nacionalizam. To je moderni konzervatizam. Amerika je prvi primjer tog zdravog domoljublja - kazala je pa dodala kako je čeka naporan mjesec.

- U ovih mjesec dana moram tražiti škole za djecu, seliti se... Za inauguraciju će obitelj biti na okupu, a onda slijedi preseljenje. Stan je malo skučen, ali snaći ćemo se - zaključila je Kolinda.

KOLINDA 'Nisu mi bitni politički predznaci'

- Nisam se još navikla da me zovu 'predsjednice'. Tek jutros mi je sinulo kad su me novinari tako nazvali - kazala je na početku intervjua koji je dala za HRT novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

- 'Zajedništvo' koje spominjem ne vraća nas u 90-e već pri tom mislim na sve ljude u Hrvatskoj, moramo se ujediniti i prestati trošiti vrijeme. U tome nema ništa loše. Trudit ću se svom silom da privučem investicije, ali prvenstveno vjerujem u naše ljude. Ne smijemo gubiti ni dana. Ne vjerujem u grčki scenarij, ali treba prijeći preko vlastitog ega, dominacije, sjesti za stol i razgovarati. S Karamarkom imam izvrsne odnose, cijenimo jedan drugoga. Hrvatska mora imati socijalnu komponentu, mi se podudaramo u puno tih stavova i voljela bih da i Milanović koji dolazi iz SDP-a, socijal demokratske stranke, da to shvati i da sjednemo zajedno. Nisu mi bitni politički predznaci, bitna mi je Hrvatska - kazala je Kolinda.

- HDZ se promijenio, s koruptivnom prošlosti se suočio Karamarko. Idemo riještiti to prošlo stanje, pružiti ruku jedni drugima. Da ne možete prijeći preko vlastitog ega i čestitati na pobjedi ne mogu shvatiti - komentirala je Grabar Kitarović činjenicu da joj premijer Milanović nije čestitao na pobjedi.

- Svoje iskustvo iskoristit ću i da ženama u Hrvatskoj pomognem, svim mladim ženama koje ne žele zapošljavati da ne bi ostale trudne... ne biste vjerovali kolika razina demokracije prema njima još uvijek postoji i u zemljama Europske unije - kazala je Kolinda na komentar da je 24. izabrana predsjednica na svijetu. Kazala je i kako će prva zemlja koju će posjetiti vjerojatno biti BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:22