AFERA AUTOMOBIL

Kolinda zatražila Josipovićevu pomoć da je spasi od smjene

Veleposlanica je o svom slučaju prva izvijestila predsjednika Josipovića i pritom zatražila pomoć od Ureda predsjednika. Na Pantovčaku demantiraju da su oni željeli zaustaviti opoziv veleposlanice

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović se, kako neslužbeno doznajemo, u slučaj oko veleposlanice u Washingtonu Kolinde Grabar-Kitarović uključio tek nakon što mu se ona sama obratila. Nakon što je javnost saznala kako je njezin suprug za svoje privatne potrebe koristio službeni automobil veleposlanstva, koji plaćaju hrvatski građani, te su počela “šuškanja” u Vladi o njezinoj smjeni, Grabar Kitarović je pomoć potražila u Uredu predsjednika.

Ovlasti predsjednika

Šef države, naime, s Vladom suodlučuje o imenovanju i razrješenju veleposlanika.

Na Pantovčaku su jučer neslužbeno potvrdili da je veleposlanica Kitarović o svemu “informirala predsjednika Josipovića”. Zato je on i zatražio izvješće Ministarstva vanjskih poslova o cijelom slučaju - kažu u Uredu predsjednika. Josipović je dobio izvješće MVP-a, no još uvijek se ne zna hoće li veleposlanicu i primiti na razgovor.

Suradnja s Vladom

Veleposlanica Kitarović je, naime, do kraja tjedna u Zagrebu jer je došla na očitovanje.

Predsjednik Josipović je, kažu njegovi suradnici, u svojih prvih mjesec dana mandata održao niz sastanaka s premijerkom Jadrankom Kosor i ministrima “jer želi dobru suradnju s Vladom”, kako na pitanjima unutarnje, tako i vanjske politike. Na Pantovčaku ipak priznaju da postoje različiti stavovi predsjednika i Vlade oko nekih pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:15