STIŽU GOSTI

Kolone na cestama kao i predkrizne 2019. godine, evo koliko turista trenutačno boravi u Hrvatskoj

Polako dolazi do normalizacije prometa. Zabilježen je značajan porast u odnosu na prošlu godinu
Lučko u smjeru mora
 Marko Todorov/CROPIX

Prvi dan produljenog vikenda izgledao je gotovo kao prije pandemije - promet je bio pojačan na većini cesta u smjeru mora i na graničnim prijelazima.

Kolona vozila na ulazu na autocestu na naplatnoj postaji Lučko oko podneva je bila duga više od šest kilometara, a u samo 4 sata, od 8 ujutro do podneva, ondje je prošlo 15 tisuća vozila. Ta brojka usporediva je s količinom prometa iz predkrizne 2019.

Ekipa RTL-a bila je na graničnom prijelazu Bregana, gdje su razgovarali s voditeljem smjene Postaje granične policije Bregana, Nikolom Jelićem.

"Možemo reći da dolazi do normalizacije prometa. U Hrvatsku je u četvrtak ušlo više od 12 tisuća ljudi. Možemo reći da je značajan porast u odnosu na prošlu godinu. Dolaze najviše iz susjednih zemalja: Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije...", izjavio je gost RTL-a Danas i dodao: "Imali smo slučajeve da neke države koriste covid potvrdu. To nam značajno ubrzava proces".

Inače, u Hrvatskoj, prema podacima sustava eVisitor, trenutačno boravi oko 125 tisuća turista, od čega je 110 tisuća inozemnih. Najviše turista u ovom je trenutku u Istri - 51 tisuća, na Kvarneru su 22 tisuće, a u splitskoj i zadarskoj županiji oko 15 tisuća turista.

Najviše stranih gostiju stiglo je iz Njemačke - njih 55 tisuća, zatim Austrije - 16 tisuća, te Poljske, Slovenije i Češke. U odnosu na Tijelovo prošle godine, danas je u Hrvatskoj triput više turista, ali ipak upola manje nego rekordne 2019. godine.

Covid potvrde ubrzavaju prelazak granice

Na hrvatskim graničnim prijelazima tijekom cijeloga dana pojačan je promet, a od srijede se za prijelaz granice primjenjuje Covid potvrda, što ubrzava prelazak, rekao je u četvrtak u Dnevniku HTV-a šef smjene Postaje granične policije Bregana, Nikola Jelić.

- Od srijede se za ulaz u Hrvatsku primjenjuje Covid potvrda, no putnici iz Europske unije dolaze još uvijek i s negativnim PCR i antigenskim testovima ili potvrdama da su preboljeli Covid. Ima i onih koji dolaze s potvrdama koje su slične našoj Covid potvrdi, a koja ima QR kod, što nam ubrzava proces - istaknuo je Jelić.

Upitan jesu li Covid potvrde povezane sa sustavom "Enter Croatia", Jelić je pojasnio kako bi bilo dobro da putnici prilikom logiranja na sustav "Enter Croatia", nakon što upišu svoje podatke, to i uploadaju, da bi se prilikom granične kontrole to također moglo vidjeti. Ističe da bi to svakako ubrzalo proces granične kontrole.

Uvjeti prelaska granice ovise o državi u koju se putuje, a sustav "Covid potvrda" trebao bi zaživjeti na području cijele EU od 1. srpnja.

Osim na Bregani, i na graničnom prijelazu Macelj u četvrtak su bile kolone automobila, a sve veći priljev gostiju je i na graničnom prijelazu Rupa.

O uspješnoj uspostavi Hrvatskog nacionalnog sustava za izdavanje EU digitalne Covid potvrde u srijedu je izvijestio potpredsjednik Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Od 1. lipnja sedam država EU odlučilo se povezali s EU pristupnikom te su počele izdavati prve digitalne potvrde, a uz Hrvatsku to su i Bugarska, Češka, Danska, Njemačka, Grčka te Poljska.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH integriralo je validaciju potvrda u Nacionalni granični informacijski sustav te uspostavilo poveznicu sa sustavom Enter Croatia. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:53