GODIŠNJICA STRADANJA

Kolonom sjećanja Trpinjskom cestom odana počast žrtvama Borova naselja 1991.

U vukovarskoj četvrti Borovo naselje samo tog je dana poginula i ubijena 51 osoba, mnogi su odvedeni u srpske konc logore, a 48 osoba iz Commercea i danas je na popisu nestalih
 Damir Glibušić/CROPIX

VUKOVAR - Na 19. godišnjicu stradanja, kolonom sjećanja - u kojoj je bilo oko 4.000 Vukovaraca - od ruševina Borovo Commercea preko Trpinjske ceste do crkve Gospe Fatimske odana je u petak počast žrtvama obrane Borova naselja.

U podrumu zgrade Commercea, u krugu nekadašnjeg obućarskog giganta Borovo, bila je u ratnu jesen 1991. godine pričuvna bolnica, ali i sklonište za brojne civile.

Nakon sloma vukovarske obrane, Commerce je „pao“ 19. studenoga '91. kada je u njegovom podrumu bilo 800 ranjenika i civila, među kojima i 200 teško ranjenih. Pozivajući na predaju, agresor je topničkim napadom pokušao srušiti zgradu, Commerce se i zapalio, dok su u podrumu još bili ranjenici i civili.

U vukovarskoj četvrti Borovo naselje tog je dana poginula i ubijena 51 osoba, mnogi su odvedeni u srpske konc logore, a 48 osoba iz Commercea i danas je na popisu nestalih.

- Duboko vjerujemo da je u Vukovaru moguć oprost i tolerancija, ali mi ne znamo kome trebamo oprostiti. Tek kada krivci priznaju krivnju i zatraže oprost, moći ćemo naći mir. Nismo se u ovih 19 godina pretvorili u osvetnike, tražimo samo istinu i pitamo se zašto i danas šute oni koji znaju istinu o nestalima. Ali nećemo prihvatiti zatiranje prošlosti, izjednačavanje žrtve i agresora, jer cijena slobode bila je velika - rekla je predsjednica Udruge Vukovarske majke Manda Patko.

Kod ostataka Borovo Commercea položeni su vijenci za žrtve obrane Borova naselja, a jedan od vijenaca položile su i Žene u crnom iz Beograda.

Svetu misu za sve pokojne i nestale u crkvi Gospe Fatimske služio je vlč. Stavko Vranjković, župnik župe Nuštar.

Polaganjem vijenca u Dunav odana je počast stradalima nakon odvođenja u selo Borovo, a potom i žrtvama masovne grobnice na obližnjoj farmi Lovas.

U subotu će se Vukovarci prisjetiti stradanja '91. u logoru Velepromet i žrtava pogubljenih na Ovčari, čime će i završiti obilježavanje 19. godišnjice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:38