OGORČENI DJELATNICI

'KOLOVARE' JE OSTAO ZADNJI OTVORENI HOTEL U ZADRU Gostiju nema, ali radnici moraju dolaziti na posao: 'Poslužujemo samo gazdu i gazdaricu!'

 
Milan Miletić
 Jure Miskovic / CROPIX

Zadarski je turizam, baš kao i dalmatinski, odnosno hrvatski, u stanju nokauta. Zbog epidemije koronavirusa preko noći je dobio udarac od kojega je “na koljenima”. Prema informacijama iz Turističke zajednice grada Zadra, trenutno ni jedan hotel u Zadru ne radi, osim “Kolovara”, koji je, čini se, jedini otvoren, ali to ne znači da u njemu ima i gostiju, piše Slobodna Dalmacija.

To je, doduše, izazvalo i negodovanje nekih zaposlenika koji rade u hotelu “Kolovare”, jer im je u ovim uvjetima zdravlje ipak važnije od posla.

- Smatram da bi se trebalo znati da su svi hoteli u gradu zatvoreni za goste, dok 'Kolovare' tjera svoje radnike da i dalje dolaze na posao, iako posla nema, i da 'čuvaju' hotel jer u njemu spavaju vlasnik i vlasnica. Smatram da je to protivno zakonu, pogotovo u ovoj situaciji, kad ljudi ne bi smjeli izlaziti iz kuća i družiti se. U hotelu je više ljudi na jednome mjestu i postoji velika opasnost od zaraze, pogotovo zato što im nisu omogućene ni maske ni rukavice. I sad se u hotelu poslužuju hrana i piće iako gostiju nema, ali za gazde, računi se ne kucaju. Mjere kretanja su stroge, a smatram da ovo nije nužno, i također da izlazak iz kuće nije opravdan. Nadam se da će se zaustaviti u nekom trenu kako bi se svi ti zaposlenici štitili od zaraze - stoji u dopisu koji je Slobodna Dalmacija dobila na redakcijski e-mail u Zadru.

Za objašnjenje zašto i kako hotel “Kolovare” radi, ako uopće radi, pitali su vlasnika tvrtke “Hoteli Zadar” Milana Miletića.

- U hotelu nema žive duše, a otvoren je samo zato što je to 'živo biće', ali ako se ovo produži, vjerojatno ga možda i zatvorimo. Hotel je hotel, tu su aktivni sustavi vode, grijanja, zatvaranja... Treba vidjeti da ne pukne cijev. Osim toga, dovršavamo i obnovu pedesetak soba koje smo još trebali dovršiti i onda bi to bilo sve kompletirano. Time bismo dovršili obnovu čitavog hotela, što me veseli i drago mi je, ali sad je došla ova kriza... Moramo vidjeti kako se najbolje izvući iz toga i čekati bolja vremena. Za sezonu me nemojte ni pitati, srce me boli. Bojim se da je ova godina u turizmu gotova, možemo se samo nadati da ćemo, u odnosu na ono što je bilo prije, doći na 30 posto. To je globalna kriza i onaj tko bi sad išao na odmor, gdje bi uopće išao? Treba vidjeti kako preživjeti. Nadam se da ovo neće dugo trajati - rekao je Miletić.

Hoteli mogu raditi

Sukladno Odluci o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Nacionalnog stožera civilne zaštite RH, svi objekti koji pružaju uslugu smještaja mogu nastaviti s radom, svi smještajni objekti koji ujedno pružaju uslugu hrane i pića mogu obroke usluživati osobama koje se nalaze na noćenju u smještajnom objektu. Pri tome se moraju strogo pridržavati mjera socijalnog distanciranja, koje nalažu izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom prostoru i jednog metra na otvorenom prostoru.

Obroci se, ovisno o tehničkim mogućnostima prostora za usluživanje, a sukladno spomenutim mjerama socijalnog distanciranja, mogu posluživati i u blagovaonici na stolu pred gostom, isključujući pritom način samoposluživanja gosta na buffet stolovima. Ako to nije moguće, preostaje posluživanje u sobi, tzv. room service.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:34