SPREMNI ZA RESTART

KOMADINA UVJEREN DA HDZ-ovce HVATA PANIKA 'Zapisana nam je i treća pobjeda'; HAJDUKOVIĆ 'Moja jedina želja je pobjeda'

 
Zlatko Komadina
 Damir Krajac / CROPIX

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina u subotu je, nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a na kojoj su izglasane izborne liste Restart koalicije, poručio da im je nakon europskih i predsjedničkih "zapisana" pobjeda i na parlamentarnim izborima, zbog čega, kaže, HDZ hvata panika.

- Glavni odbor SDP-a još je jednom pokazao odgovornost i jasno poručio da smo izglasali pobjedničku listu na parlamentarnim izborima. Ono što je važno je da nam je zapisana treća pobjeda SDP-a jer smo jači od HDZ-a, to je evidentno. Njih hvata panika, a mi jačamo i okupljamo - izjavio je Komadina novinarima.

Drugi potpredsjednik Rajko Ostojić uvjeren je da će postići ‘hat-trick’.

- Formirat ćemo vladu već sredinom srpnja i parlament kreće u izvanredno zasjedanje, a mi u ispunjenje svega što smo obećali. Imamo pobjedničke liste i pobjednički program i pobijedit ćemo, a očekujemo između 63 i 66 mandata. To će nam s potencijalnim partnerima Reformistima, nacionalnim manjima i još nekima u Zagrebu donijeti dobrih 77 do 78 mandata - istaknuo je.

Ostojić je odbacio tumačenja da su na ulazna mjesta stavili gomilu nepoznatih ljudi, a na neprolazna one koji su u unutarstranačkim previranjima bili protiv Bernardića. "Svi naši nositelji su poznata lica, a liste su kombinacija iskusnih, stručnih i mladih ljudi", rekao je Ostojić.

Hajduković: 'Moja je jedina želja da Restart pobijedi korumpiranu vlast'

Domagoj Hajduković obratio se novinarima nakon incidenta u kojem je bio žrtva fizičkog nasilja rekavši da je bilo puno pisanja o njegovim osobnim željama i preferencijama u svjetlu zadnjih događaja.

- Moja jedina želja je pobjeda Restart koalicije na parlamentarnim izborima kako bismo promijenili ovu korumpiranu i nesposobnu Vladu. Vjerujem da nam Sabina Glasovac u četvrtoj izbornoj jedinici može samo pomoći i vjerujem da zajedno možemo dovesti Restart koaliciju do pobjede u toj izbornoj jedinici - izjavio je.

- O svemu ostalome progovorit ću kad za to budem spreman i hvala vam što to poštujete - dodao je.

Sabina Glasovac koja preuzima "palicu" u četvrtoj izbornoj jedinici i jedina je žena prva na listi, kaže da su dobili gem, set, a sad ih "čeka i meč".

- Dosta je bilo korupcije, zanemarivanja i Dalmacije i Slavonije, neravnomjernog razvoja Hrvatske, krivih prioriteta i samo borbe za svoje džepove i stranačke interese. Jedva čekamo 6. lipnja da ponudimo Hrvatskoj restart - poručila je Glasovac.

U prvoj izbornoj jedinici Bernardić, Mrak Taritaš, Aleksić, Maras...

U prvoj izbornoj jedinici na izbore izlaze Davor Bernardić, Anka Mrak Taritaš, Goran Aleksić, Gordan Maras, Mirela Holy i kao 14. na listi Ivo Josipović.

Drugu predvodi Rajko Ostojić, a na njoj su i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i župan bjelovarski Damir Bajs. U trećoj na čelu je zagorski župan Željko Kolar, a odmah za njim međimurski župan Matija Posavec dok je Joško Klisović tek na devetom mjestu, a na 14. mjestu će biti Siniša Hajdaš Dončić.

Četvrtu predvodi Glasovac, a Hajduković je na drugom mjestu. U petoj je prvi Fred Matić, a zadnji Željko Sabo, dok je predsjednica Foruma mladih Biljana Gaća na sedmom mjestu. Šestoj je na čelu Davorko Vidović, na četvrtom mjestu je Boris Lalovac, a sedma je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček. U sedmoj je prvi Komadina, a odmah iza njega predsjednik HSS-a Krešo Beljak, dok će se za ulazak u Sabor s 14. mjesta preferencijalno boriti Mihael Zmajlović.

Osmu vodi Erik Fabijanić, na trećem je mjestu čelnik HSU-a Silvano Hrelja, a gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je na 13., dok je Peđa Grbin je na 14. mjestu. U devetoj je vodeći Franko Vidović, a predsjednica Foruma žena Maja Sporiš je na četvrtom mjestu. Desetu predvodi Arsen Bauk, a treći je na toj listi Branko Grčić iza kojega slijedi gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

Stribor Valent iz Slavonskog Broda najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a

Na sjednici Glavnog odbora Stribor Valent iz Slavonskog Broda najavio je kandidaturu za predsjednika SDP-a, što je Komadina prokomentirao da su svi ljudi emotivni, ali, dodao je: "Mi smo svi drugari i prijatelji i razumijem one koji su očekivali neku bolju poziciju, ali to je život".

Od četvero europarlamentaraca očekivalo se participiranje na listama, ali na listama je samo Predrag Fred Matić koji predvodi listu u petoj jedinici. Komadina je negirao teze da su oni i četvorica župana koji su na listama samo "zečevi" i da time obmanjuju birače te da će oni samo odlučiti hoće li u Sabor ili ostati u izvršnoj vlasti.

SDP je koalicijskim partnerima (HSS, IDS, PGS, GLAS, HSU, SNAGA, Damir Bajs i Matija Posavec) "dao" 12 ulaznih mjesta za razliku od Zorana Milanovića koji ih je kao premijer u Sabor "uveo" 16.

Premda su bili predloženi na kandidacijskim listama, na kandidaturama su se zahvalili Ranko Ostojić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u prošlom mandatu Sabora, gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević i Joško Šupe, predsjednik SDP-a Šibensko-kninske županije.

Predsjedniku Bernardiću dana je ovlast da im samostalno nađe zamjene, a Restart koalicija svoje će liste DIP-u predati u ponedjeljak u 18 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. siječanj 2022 13:30