OTKAZANO PA VRAĆENO

KOME SMETA 'MINISTARSTVO LJUBAVI': HRT S PROGRAMA SKINUO FILM ČIJE JE SNIMANJE FINANCIRAO 'Rekli su mi da ih pritišću udruge udovica branitelja'

Radi se o političkoj cenzuri bez premca. Osjećam se kao da sam učinio nešto što je zabranjeno. Čudno mi je da je HRT pristao na takve pritiske.

Ovako je glasila prva reakcija Pave Marinkovića, redatelja filma “Ministarstvo ljubavi”, nakon saznanja da je njegov film u četvrtak navečer maknut s HRT-a zbog pritiska udruga udovica hrvatskih branitelja. Marinkovićeva nagrađivana komedija trebala je u četvrtak u 21 sat biti emitirana na Drugom programu, film se nekoliko dana prije svakodnevno najavljivao na HRT-u, no umjesto “Ministarstva ljubavi”, gledateljima su pušteni “Glembajevi” Antuna Vrdoljaka.

Radnja filma - koji su podržali HAVC, Češki filmski centar, Eurimages, ali i sam HRT - prikazuje kako hrvatska Vlada suočena s financijskom krizom odluči osnovati državni inspektorat za obitelj i kreće istraživati sve slučajeve u kojima udovice primaju mirovine iako zapravo žive u izvanbračnim zajednicama s drugim muškarcima.

Pijetet redatelja

- U četvrtak su me nazvali urednici s HRT-a i rekli mi kako se neće prikazati jer ih pritišću udruge udovica hrvatskih branitelja. Da budemo jasni, puni pijetet prema svim žrtvama Domovinskog rata i onima koji su izgubili svoje najmilije. A moj film i jest uistinu benevolentan prema udovicama. I baš zato sam ostao neugodno iznenađen - kaže Marinković. Zbog čega su odlučile izvršiti pritisak na HRT, željeli smo pitati i Rozaliju Bartolić, predsjednicu Udruge udovica branitelja Domovinskog rata.

- Ne želim ništa komentirati. Nisam spremna ni za kakve izjave. One koji će nas napadati zbog ovog predajem u Božje ruke - bilo je sve što nam je rekla Rozalija Bartolić.

Zbog čega na HRT-u nije premijerno prikazan film “Ministarstvo ljubavi” i je li jedan od razloga prosvjed i pritisak Udruge udovica, bila su neka od pitanja koja smo postavili HRT-u.

Iz odgovora koji smo primili da se zaključiti kako su imali velikih problema oko odluke o prikazivanju Marinkovićeva filma zbog njegove tematike. Podsjetimo još jednom, HRT je surađivao na snimanju filma, a komisija te državne televizije odobrila je njegov scenarij.

Tko odlučuje?

- Obavješćujemo vas da je programsko vodstvo Hrvatske radiotelevizije zbog tematike zastupljene u igranome filmu “Ministarstvo ljubavi” odlučilo zatražiti mišljenje je li njegovo prikazivanje na javnome medijskom servisu u skladu sa zakonskom regulativom čije se odredbe odnose na Hrvatsku radioteleviziju. Ističemo i kako nikakva odluka o neprikazivanju toga filma nije donesena - stoji u prilično nejasnom odgovoru HRT-a.

Zanimalo nas je od koga je HRT točno zatražio mišljenje je li prikazivanje ovog filma u skladu sa Zakonom o HRT-u, no jasan odgovor nismo dobili.

U Programskom vijeću HRT-a, pak, navode kako oni ne raspravljaju o najavljenim filmovima, nego o onima koji se prikažu, a Nikola Baketa, zamjenik predsjednika Programskog vijeća, kaže kako s ovim slučajem nije upoznat.

Naši drugi sugovornici s HRT-a, pak, tvrde da nikakvo tijelo na državnoj televiziji ne odlučuje o tematici filma i njegovoj usklađenosti sa Zakonom o HRT-u te napominju kako je jedino moguće da je “programsko vodstvo za dozvolu za puštanje filma konzultiralo - internu pravnu službu”.

O cijelom slučaju obaviješten je i Daniel Rafaelić, ravnatelj HAVC-a.

- Čini mi se da je ovdje riječ o klasičnom podmetanju, politizaciji i prizemnom iskazivanju nezadovoljstva s jednim od najboljih hrvatskih filmova u posljednjih deset godina. Ovo je uistinu grozan slučaj - smatra Rafaelić.

S HRT-a na kraju ipak imaju dobre vijesti za sve one koji jedva čekaju pogledati “Ministarstvo ljubavi”.

- Spomenuti film bit će prikazan na Drugome programu Hrvatske televizije u četvrtak 11. siječnja u 21 sat - stoji u odgovoru HRT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:04