SKUP U AUSTRIJI

KOMEMORACIJA U BLEIBURGU BEZ DRŽAVNOG VRHA Jandroković najavio da kao izaslanika šalje predsjednika Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove

 Boris Kovacev / CROPIX

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom će u četvrtak 16. svibnja položiti vijence i odati počast žrtvama Bleiburške tragedije i žrtvama hrvatskog križnog puta.

Tako će Jandroković posjetiti spomen-obilježja u Macelju, Bleiburgu i Teznom, a na središnjoj komemoraciji u subotu 18. svibnja kao izaslanik Sabora, pokrovitelja komemoracije, ide saborski zastupnik i predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskoga sabora Ante Sanader.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner još jučer se izjasnio da u subotu neće ići na komemoraciju u Bleiburg. Poručio je da ima neke druge obveze, ali da će sasvim sigurno doći u Bleiburg i pokloniti se nevinim žrtvama.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Bleiburg još prošloga tjedna, dok se premijer Andrej Plenković još ranije izjasnio da ove godine neće ići u Bleiburg zbog drugih obveza.

Naime, Plenković je u subotu domaćin velikog predizbornog skupa HDZ-a uoči izbora za Europski parlament, na koji stiže i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Na političkom skupu HDZ-a i pučana bit će i Manfred Weber, koji je nedavno i službeno započeo kampanju kao spitzenkandidat EPP-a za novog predsjednika Europske komisije.

Dolazak Angele Merkel u Zagreb u njemačkim se medijima tumači kao potpora u kampanji kandidatu EPP-a koji bi lako mogao naslijediti Jean-Claude Junckera na mjestu šefa “europske vlade”.

Iz HDZ-a su poručili da će to biti prvi bilateralni posjet njemačke kancelarke još od 2011., te jedan od najvećih predizbornih skupova Manfreda Webera izvan Njemačke i vrlo vjerojatno jedini na kojem će biti Angela Merkel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2022 02:39