KOMENTAR AUGUSTINA PALOKAJA Benelux - model po kojem je nastala EU

Možda je nekima unutar EU čudno što će Hrvatska i Slovenija usko surađivati kao dvije članice Unije i ponekad nastupati zajedno, promovirajući jednake stavove. I to nakon što je Slovenija blokirala i ucjenjivala Hrvatsku tijekom pristupnih pregovora, koristeći članstvo u Uniji kao sredstvo pritiska za rješavanje bilateralnih prijepora. Slovenska je blokada, kojom je zapostavljena suradnja dviju država, često iritirala i druge članice EU.

Kao dvije članice EU, Hrvatska i Slovenija imat će zajedničke interese o određenim pitanjima. Daljnje proširenje Europske Unije prema regiji je jedna od tema oko koje će ove dvije države surađivati, a u te će razgovore vjerojatno uključiti i Austriju koja je jedan od najvećih ulagača u regiji i ima snažan interes da se države zapadnog Balkana približe EU.

Unutar EU mnogo je primjera država članica koje stvaraju neformalne skupine gdje usuglašavaju svoje stavove i zajednički djeluju.

Jedan od njih je Višegradska skupina, a najuspješniji je Benelux, institucionalizirana unija Belgije, Nizozemske i Luksemburga, zemalja koje su uz Njemačku, Francusku i Italiju osnivači EU.

Bilo bi ambiciozno predviđati da će Hrvatska i Slovenija stvoriti uniju nalik Beneluxu, ali bliska suradnja je moguća, naravno u onim pitanjima u kojima se prožimaju zajednički interesi. Na ideji Beneluxa je, konačno, osnovana i Europska Unija. Danas Benelux ima parlament (u obliku međuparlamentarnog savjetodavnog odbora), zajednički sud, tajništvo, vijeće ministara i sjedište.

Iako većinu područja djelovanja - zajedničko tržište, bescarinsku uniju i slobodu kretanja - sada regulira EU, još postoje segmenti bliske suradnje oko zaštite intelektualnog vlasništva. Često se uoči sastanka ministara EU tri države Beneluxa posebno nalaze kako bi dogovorile zajednički stav o temama koje su na dnevnom redu.

Najčešće im to i uspije, a ako se ne dogovore, onda svaka država nastupa prema svom nacionalnom interesu. Države Beneluxa su se izborile da zajedno imaju isti broj glasova u Vijeću (29) koliko pojedinačno ima svaka od četiri najveće države članice - Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija. Iako tri države Beneluxa imaju zajedno oko 28 milijuna stanovnika, a Njemačka 82 milijuna, kada djeluju zajedno, njihov glas se jače čuje i utjecaj raste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 00:29