IZBORI ZA EU PARLAMENT: PORAZ KUKURIKU KOALICIJE

KOMENTAR DAVORA BUTKOVIĆA HDZ je pobijedio, od potopa su SDP spasili Orah i otpadnica Holy

Koalicija HDZ-a osvojila je najavljivanih 6 mandata u Europskom parlamentu, u koji ulaze i Ruža Tomašić i Marijana Petir, zahvaljujući preferencijalnim glasovima. SDP u EP šalje Piculu, Borzan, Radoša i Jakovčića, dok s liste ORaH-a mandat ide Davoru Škrlecu. Savez za Hrvatsku pri samom je kraju prebrojavanja glasova ostao bez mandata, koji je umjesto dr. Ribiću prešao HDZ-ovom eurozastupniku Davoru Stieru
 CROPIX

Mirela Holy i Ruža Tomašić dvije su jedine zvijezde jučerašnjih izbora za Europski parlament.

Mirela Holy, bivša ministrica, uspjela je ni iz čega osvojiti više od šezdeset tisuća glasova, što uistinu jest nevjerojatan rezultat, uzmemo li u obzir činjenicu da Orah, kao prava, ozbiljna, organizirana politička stranka, još uopće ne postoji.

NAJVEĆI GUBITNICI IZBORA Laburisti ostali ispod praga, Lesar dao ostavku: ‘Sad je Holy u modi’

Ruža Tomašić ponovo je na HDZ-ovoj listi potukla sve HDZ-ovce.

I to još uvjerljivije nego lani, što upozorava na ideološko-psihološki profil velikog dijela HDZ-ovih birača, koji su puno skloniji tvrdom hrvatstvu te kanadske policajke iz jedne od brojnih hrvatskih stranaka prava, nego “proeuropskom” HDZ-u što bi ga valjda trebao reprezentirati Davor Ivo Stier.

PRIVREMENI SLUŽBENI REZULTATI: HDZ-u 6 zastupnika, SDP-u 4, ORaH-u 1. Savez za Hrvatsku ostao bez mandata. Lesar ponudio ostavku zbog propasti Laburista

Bez obzira na šest ili pet mandata (dakle, na jedan mandate manje nego lani), HDZ je jedina stranka koja se može smatrati pobjednikom jučerašnjih izbora, naprosto zato što je njihova lista osvojila dvanaest posto glasova više od SDP-ove liste.

Na lanjskim euroizborima HDZ-ova i SDP-ova lista bile su zamalo poravnate. Sinoćnja HDZ-ova pobjeda ukazivala bi na drastično skretanje političkog klatna udesno, kada ne bi bilo Mirele Holy. Jasno je, naime, da su za Holy i Orah glasovali isključivo lijevo orijentirani birači, dakle potencijalni birači SDP-a.

Ako bi se glasovi za Holy pribrojili SDP-ovim glasovima, SDP-ova i HDZ-ova lista bile bi vrlo blizu, skoro kao i prošle godine.

KOMENTAR MLADENA PLEŠEA Birači su upozorili vladajuće: mijenjajte način vladanja

Socijaldemokratska partija, porazu usprkos, nema razloga za posebno razočaranje.

Prvo, nitko, ni u hrvatskoj javnosti, ni u samoj stranci, nije očekivao pobjedu.

Drugo, kao što smo bili napisali prije nekoliko tjedana, SDP je unaprijed morao biti itekako zadovoljan s četiri mandata za svoju listu, s obzirom na realnu situaciju u zemlji, ali i na sukobe u stranačkom vrhu.

SPECIJALNI IZVJEŠTAJ IZ STOŽERA HDZ-a 'Spremni smo osvojiti vlast i provesti reforme u državi'

Zanimljivo je, svejedno, da je Zoran Milanović opet pokazao neobičan nedostatak osjećaja za kadrovska rješenja:premda je bilo posve jasno da je Račanov ministar vanjskih poslova Tonino Picula najjači SDP-ov kandidat, Milanović ga je stavio tek na peto mjesto koalicijske liste, što se,doduše, nije odrazilo na Piculin rezultat, ali je svejedno ostavilo neugodan dojam: najjačeg se igrača mora staviti na prvo mjesto.

Rezultati europskih izbora ne bi trebali ostaviti posebne posljedice na hrvatsku političku scenu. Prje svega, na jučerašnje je izbore izašlo premalo ljudi, da bismo ih mogli smatrati reprezentativnima. Nadalje, HDZ nije dovoljno uvjerljivo trijumfirao, da bi mogao autoritativno zahtijevati prijevremene izbore.

Niti je SDP doživio debakl, koji bi mogao dovesti do masovnijih zahtjeva za Milanovićevim odlaskom.

LJUBIMAC SDP-OVIH BIRAČA OSVOJIO 130.000 GLASOVA Picula slavio daleko od šefa Zorana Milanovića

Poslije jučerašnjih izbora, na hrvatskoj je političkoj pozornici mnogošto jednako kao i prije. Novi je važan čimbenik jedino Mirela Holy.

Dobra je vijest da su Laburisti de facto nestali sa scene; podjednako je dobra vijest što je Gabrićev Nacionalni forum ostao tek virtualna stranka, dok je loša vijest uspjeh Saveza za Hrvatsku, kao najradikalnije opcije, koja se natjecala na hrvatskim europskim izborima. Ipak, i to valja naglasiti, čak je i Savez za Hrvatsku donekle manje radikalan od nekih drugih europskih pobjednika jučerašnjih izbora, bilo onih s desne, ili s lijeve strane političkog spektra.

APSOLUTNI HIT IZBORA Najmlađa stranka u Hrvatskoj i službeno je postala treća politička opcija

Stier jedva upao, Pupovac zamalo izbacio Jakovčića

U samom fotofinišu prebrojavanja glasova Savezu za Hrvatsku pred nosom je oduzet mandat koji su doživljavali kao već osvojen, dok se HDZ-ov Davor Stier u zadnjem trenutku ipak “progurao” u Europski parlament, samo nekoliko minuta nakon što se već pomirio s time kako će sljedećih pet godina ostati u Hrvatskoj.

- Građani su imali mogućnost da izaberu predstavnike koje su htjeli, građani su svoje rekli i ja to prihvaćam - rekao je Stier nedugo nakon ponoći. S druge strane, nositelj liste Saveza Milan Kujundžić nije mogao sakriti svoje oduševljenje jednim osvojenim mandatom za svoju listu. Ono što je presudilo Ribiću, a nagradilo Stiera, zloglasna je d’Hondtova metoda dodjele mandata, prema kojoj prolazak izbornog praga sam po sebi nije dovoljan za osvajanje mandata.

Iako je sama računica znatno složenija, pojednostavljeno se može reći kako je pojedinoj listi za jedan mandat potrebno 1/11 svih glasova lista koje su prošle izborni prag, što u konačnici znači kako je Savezu nedostajalo samo dvjestotinjak glasova za njihov prvi mandat u Europskom parlamentu.

Tragičar ovih izbora za Europski parlament je i SDSS-ov Milorad Pupovac. Imao je realne šanse osvojiti mandat preferencijalnim glasovima - osvojio je čak 9,37% ukupnog broja glasova koji je osvojila cijela lista Kukuriku koalicije. No, za izravni ulazak u trebalo mu je točno 10%, ili više od 27.500 glasova. Da je prešao taj prag, u EP-u bi zamijenio Ivana Jakovčića. (Ivan Fischer)

Budući sastav hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu:

Ruža Tomašić (HSP-AS)

Marijana Petir (HSS)

Andrej Plenković (HDZ)

Dubravka Šuica (HDZ)

Ivana Maletić (HDZ)

Davor Stier (HDZ)

Tonino Picula (SDP)

Biljana Borzan (SDP)

Ivan Jakovčić (IDS) (Zamjenjuje Nevena Mimicu)

Jozo Radoš (HNS)

Davor Škrlec (ORaH) (Zamjenjuje Mirelu Holy)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:44