RUŠI REJTING STRANKE

KOMENTAR DAVORA BUTKOVIĆA Karamarkov HDZ antipatičniji je i lošiji čak i od slabe Vlade

Hrvatska već dugo nije imala lošije ekonomske rezultate. Pa ipak, HDZ ne bilježi ni najmanji rast popularnosti

Tomislav Karamarko uporno nastavlja raditi na rušenju rejtinga Hrvatske demokratske zajednice. Novine i portali u srijedu su objavili da je Milijan Vaso Brkić, Karamarkov najbliži suradnik u HDZ-u, plagirao diplomski rad. Tomislav Karamarko nije ni pokušao demantirati taj podatak, nego je, naprotiv, rekao da je kompiliranje normalan postupak pri pisanju diplomskih radnji. Očigledno je, dakle, da je podatak o Brkićevu plagijatu, što su ga uz Jutarnji list objavili i drugi mediji, sasvim točan.

KOMENTAR TANJE RUDEŽ Gospodine Karamarko i kompiliranje diplomskog rada je krađa

Umjesto da se bavi tom neugodnom činjenicom, Tomislav Karamarko odlučio je napasti medije, pa je, odgovarajući na pitanja o Brkiću, stalno govorio o režimskim novinama, koje, eto, pod svaku cijenu ruše njegovu stranku.

Prvo, u današnjoj je Hrvatskoj pomalo besmisleno govoriti o “režimskim” novinama, već i zato što privatne novine i portali nisu ni na koji način ovisni o državnim vlastima.

Drugo, u Hrvatskoj se danas, srećom, ne može govoriti o “režimu”, kao o uzurpaciji vlasti: ove su vlasti demokratski izabrane i zasad ne krše zakone niti elementarna pravila ponašanja u liberalnim demokracijama.

U Tuđmanovo se vrijeme, na žalost, moglo govoriti i o “režimu”: Tuđman i HDZ jesu bili demokratski izabrani, ali sam pokojni predsjednik nije dopuštao da se svugdje u Hrvatskoj izborni rezultati realiziraju (kriza oko zagrebačkog gradonačelnika 1995./96.), pripadnici njegove postrojbe fizički su napali Vladu Gotovca, Tuđmanova protukandidata na izborima 1997., televizija je bila pod stopostotnom kontrolom Ureda predsjednika, a obavještajne su službe strogo nadzirale oporbene političare i novinare neovisnih listova: tada se u Hrvatskoj, na žalost, moglo govoriti o “režimu”. Danas, srećom, ne.

Podjednako je besmisleno kada Tomislav Karamarko, raspravljajući o krivnji HDZ-a za Sanaderove afere, pokušava SDP-u imputirati povijesne grijehe Saveza komunista Hrvatske. Današnji SDP više nema baš ništa sa SKH, dok su današnji HDZ i Tomislav Karamarko prilično blisko povezani s Ivom Sanaderom. Uostalom, sam Sanader imenovao je Karamarka ministrom unutarnjih poslova.

Hrvatska već dugo, uistinu dugo nije imala lošije ekonomske rezultate, niti su njeni građani živjeli siromašnije i socijalno nesigurnije. Pa ipak, glavna oporbena stranka ne bilježi ni najmanji rast popularnosti. Naprotiv.

Jučerašnji istup Tomislava Karamarka, koji lagano asocira na najgore dane HDZ-a iz druge polovice devedesetih godina, objašnjava suštinu tog paradoksa: ovakav je HDZ lošiji i antipatičniji čak i od slabe Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:21