OPOZICIJA U GRBAVOJ SITUACIJI

KOMENTAR JELENE LOVRIĆ Hoće li HDZ slušati Bruxelles i u slučaju ćirilice?

 Vlado Kos / CROPIX

Za razliku od premijera Milanovića, koji je dobrodošlim kompromisom uspio pokrpati svoj sasvim nepotreban sukob s Bruxellesom, sada će se HDZ naći u grbavoj situaciji. Odnosno na brisanom terenu. Izričita podrška Vladinoj odluci o postavljanju dvojezičnih ploča u Vukovaru na kušnju stavlja u posljednje vrijeme bezbroj puta deklariranu volju Karamarkove sljedbe da je suglasna s Europom.

HDZ je proteklih tjedana s razlogom šibao Vladu zbog samovlasne, europskim obavezama suprotne, promjene zakona o europskom uhidbenom nalogu. S razlogom je upozoravao da ukopavanjem u svađi s Europskom komisijom radi štetu Hrvatskoj. Ali sada se ti argumenti okreću protiv HDZ-a. Ono što je premijer Milanović morao popustiti oko famoznog Lex Perković dobio je na izričitoj podršci Bruxellesa njegovoj manjinskoj politici. Gospođa Reding pohvalila je Vladu za, kako je rekla, kontinuirane napore koje čini na zaštiti pripadnika manjina. Decidirano je poduprla i odluku o uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru.

Njena izjava implicira da je HDZ-ovo huškanje protiv ćirilice Europskoj komisiji jednako neprihvatljivo kao i dosadašnje Vladino prekrajanje zakona o pravosudnoj suradnji. Bruxelles je nedvosmislen u stavu da je postavljanje dvojezičnih ploča stvar poštovanja zakona i ima podršku Europe. Sada HDZ-u predstoji sinkroniziranje s briselskim instrukcijama. Mora se odreći politike koja je suprotna europskim standardima i, na isti način na koji je to tražio od Vlade, sam se uskladiti s Europom. Svako ignoriranje ili relativiziranje te obaveze, svako izmotavanje koje bi im moglo pasti na pamet, pokazalo bi HDZ-ovu nevjerodostojnost. Pokazalo bi da je ta stranka Lex Perković, odnosno svoje pozivanje na Europsku komisiju, koristila samo za međustranačke obračune. Kao moćno sredstvo kojim će tući SDP.

Loptica se na HDZ-ovu terenu našla i zbog inicijative za promjenu Ustava, odnosno ukidanja zastare za politička, odnosno sva teška ubojstva. Ako ne podrže u tom smislu intonirane ustavne promjene, HDZ-ove će šefove stići stigma da upravo oni pokušavaju eskivirati i opstruirati progon s njihove strane već jako ozloglašenog Josipa Perkovića. Javnosti će teško objasniti svoje hoću-neću ponašanje. Njihovo je uvjetovanje potpore promjeni Ustava početkom primjene revidiranog Lex Perković potpuno neracionalno. Još će teže dobiti podršku javnosti da se radi progona, po njima, komunističkih zločina dira u preambulu hrvatskog Ustava. Kako je to u intervjuu Globusu zatražio Tomislav Karamarko. Šef HDZ-a htio bi da se u, Ustavom priznate, temelje hrvatske države, uz starčevićanstvo, radićevštinu te pozitivne tekovine hrvatske ljevice, odnosno antifašizam, doda i antikomunizam. Ni briga ga što je taj uvodni dio Ustava cizelirao Franjo Tuđman osobno. Takvom inicijativom opet otvara pitanje vjerodostojnosti svoje stranke i vlastite političke agende. Što je inače jedan od HDZ-ovih krucijalnih problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:22