PIŠE PAVLE MOČILAC

KOMENTAR JUTARNJEG 'Hrvatska Wikipedija je pala u ruke šačici egoista koji su srozali njen ugled'

Prije dugog niza godina uređivao sam članke na hrvatskoj Wikipediji, uglavnom iz područja farmakologije. No sada mi se čini da je trud možda bio uzalud jer je hr.wikipedija drastično osramoćen projekt. Wikipedija na hrvatskom jeziku školski je primjer kako se jedan kolaborativni projekt u nacionalno frustriranim sredinama mutira i pretvara u grotesku i sramotu.

U normalnim uvjetima, na većini wikipedija, administatore motivira napredak projekta i čast da ih u tom projektu ostali suradnici vide kao osobe od posebnog povjerenja. Na hrvatskoj Wikipediji, nažalost, nekolicina administratora koristi položaj za nametanje svojih političkih stajališta. SpeedyGonsales (Darko Čokor) i Roberta F. jedni su od najstarijih admina i imaju najviše utjecaja u zajednici.

Nemoguće je pobrojati koliko je potencijalnih suradnika odustalo od projekta zbog agresivnih desničara kojima se čuvaju leđa. Godine 2009. nastao je sukob administratora, koji je pokušao riješiti arbitražni odbor, koji donosi odluku blokiranja dijela admina, uključujući navedene SpeedyGonsalesa i Robertu F., no odbor se kasnije raspao zbog navodnih stalnih pritisaka pa se SpeedyGonsales i Roberta odmah vraćaju na projekt. Počela se sastavljati vladajuća ekstremno desničarska klika, koja potišće ostatak zajednice drukčijeg mišljenja.

Zajednica je reagirala svakako - dio povlačenjem u svoje članke, a dio odlaskom! Ljudi dolaze na Wikipediju odmoriti se od problema na poslu ili u obitelji, pa većina njih ne želi riskirati sukobe i na ovom području i radije zatvaraju oči pred očitim kršenjima pravila te se koncentriraju na članke, a značajan dio suradnika je otišao. Ako se pogledaju službene Wikipedijine statistike o broju aktivnih suradnika, može se uočiti da tijekom 2010. broj aktivnih drastično pada, za čak 40 posto, i da je tako nisko ostao sve do danas.

Hrvatska Wikipedija trebala je biti najvjerodostojnija u regiji, jer takav potencijal ima, a sigurno bi to odavno i postala da nije pala u ruke šačici egoista i desničara koji su joj ugled srozali na najniže grane od pokretanja projekta. Facebook inicijativu “Razotkrivanje sramotne hr.wikipedije” osnovali su bivši suradnici koje su desničarski admini doslovno protjerali s hr.wikipedije i za cilj ima alarmirati domaću i svjetsku javnost te vrh Wikipedije o tome što se zapravo događa.

U tome smo uspjeli, led je probijen, ali cilj je da hrvatsku Wikipediju, nakon odlaska grupe desničarskih admina i sveobuhvatnog zahvata koji bi očistio sve ono što se nakupilo u posljedjih nekoliko godina, postavi na vrh u regiji prema vjerodostojnosti sadržaja koji prezentira. Osnivač projekta Wikimedia, Jimmy Wales, najavljuje da će se o tome raspravljati i da će nešto poduzeti. Najbolje i najelegantnije rješenje bilo bi da svi problematični administratori prihvate moralnu odgovornost za ovo sramotno stanje i podnesu ostavke te se povuku s hrvatske Wikipedije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:00