ROBERT BAJRUŠI

Komentar: Kako sada Krunoslavu Capaku vjerovati da će pasti broj zaraženih?

Sada kada je Hrvatska već danima pri vrhu Europe po broju zaraženih, odjednom eto najave da će broj zaraženih naglo početi padati
Krunoslav Capak
 Hina/Damir Sencar/Pool/Cropix

Postoje predikcijski modeli u koje se ubacuje R0, broj novooboljelih, mjere. Naši modeli pokazuju da će doći do pada novooboljelih. Krajem devetog ili početkom desetog mjeseca krivulja će značajno padati prema dolje”, izjavio je jučer Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Da je gospodin Capak ovo izjavio u ožujku ili travnju, izjava bi prošla bez puno potpitanja. Jer tada je - dovoljno je pogledati ondašnja istraživanja javnosti - čak 94 posto ljudi u Hrvatskoj vjerovalo Krunoslavu Capaku i Stožeru, i bez puno pitanja slušalo što govore jer je vladalo, skoro, sveopće uvjerenje da mjere protiv Covida-19 propisuju stručnjaci koji nisu inficirani politikom.

Ali, kada u rujnu 2020. Capak najavi da će krivulja zaraženosti početi “značajno padati potkraj rujna ili početkom listopada”, onda to više nitko ne uzima zdravo za gotovo.

Puno je toga, naime, u posljednjih 150 dana izjavljivao ravnatelj HZJZ-a, što se kosilo s prijašnjim izjavama gospodina Capaka, pa su neki zaraženi proglašavani bioteroristima, a drugi puštani u Sabor, ili ono kada prije mjesec dana nije trebalo puno testirati, a sada je povećano testiranje proglašeno majkom svih bitaka u suzbijanju korone.

Ili njegova prijetnja Austrijancima da ako oni napuštaju Hrvatsku, na zimu Hrvati neće odlaziti na skijanje, što je zvučalo kao kada miš prijeti slonu.

Sada kada je Hrvatska već danima pri vrhu Europe po broju zaraženih, odjednom eto najave da će broj zaraženih naglo početi padati za otprilike dvadeset dana, jer to pokazuju “naši modeli”. Postavlja se logično pitanje: ako već postoje spomenuti “naši modeli” (čiji - hrvatski, Capakovi, Božinovićevi?), kako to da nisu predvidjeli ovakav porast zaraženih? Ako jesu, zašto Capak&co nisu poduzeli mjere koje bi to zaustavile ili usporile?

Državni službenici nisu biskupi koji svojim vjernicima imaju pravo naviještati puno toga, bez materijalnih dokaza, jer im njihova publika vjeruje na riječ. Građani Republike Hrvatske, pak, imaju pravo tražiti od gospodina Capaka materijalne argumente kojima će dokazivati svoje riječi. U srijedu ih se nije moglo čuti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:13