SUKOB INTERESA

KOMERCIJALNI SADRŽAJI NA PLAŽI U IČIĆIMA DANI U SPORNU POTKONCESIJU Perjanica kvarnerskog turizma dodijelila posao tvrtki supruge gradonačelnika

Za naknadu od 11.800 kuna tvrtka Marea Dajne Dujmić tijekom šest mjeseci na plaži iznajmljuje suncobrane, pedaline, ležaljke...
Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić tvrdi da je tema izvučena zbog predizbornog vremena te demantira da je imao veze s dodjelom koncesije tvrtki Marea njegove supruge Dajne Dujmić
 HANZA MEDIA

Nakon što je lani Grad Opatija tražio od Primorsko-goranske županije (PGŽ) da im prepusti upravljanje plažom Ičići, što im je i udovoljeno, koncesijsko odobrenje za obavljanje komercijalno-rekreacijskih sadržaja dodijeljeno je tvrtki Marea u vlasništvu Dajne Dujmić, supruge opatijskoga gradonačelnika Ive Dujmića.

Prema izvodu iz zapisnika gradskog Vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja sa sjednice održane 22. ožujka prošle godine, u periodu od 1. srpnja do 31. prosinca 2016., u špici lanjske sezone, Marea je, uz naknadu od 11.800 kuna, dobila odobrenje za iznajmljivanje “180 suncobrana, 200 ležaljki, 60 sefova, 3 sandoline, 7 pedalina, 2 GO float ležaljke za plovidbu”, i to na “mikrolokaciji 9” plaže Ičići. Od Grada do zaključenja ovog izdanja nismo uspjeli dobiti odluku za 2017., no prema neslužbenim informacijama, ista će se situacija ponoviti i ove godine.

Istek koncesije

Upućeni u slučaj smatraju da se radi o direktnom sukobu interesa opatijskoga gradonačelnika koji se dešava godinama, iako je do lani bio manje direktan. Naime, u 2016. godini istekla je koncesija na plažu Ičiće koju je imalo trgovačko društvo Parkovi, inače u 100-postotnom vlasništvu Grada Opatije. I u periodu njihova koncesioniranja, tvrtka Dujmićeve supruge Marea imala je potkoncesiju za istu djelatnost na plaži, što je, zaključno s podacima iz 2015., plaćala 24 tisuće kuna bez PDV-a. Radi se o dugogodišnjem aranžmanu s ležaljkama, suncobranima i ostalim sadržajima koji seže još u vrijeme prije nego što je Dujmić postao gradonačelnik, a nije bio prekinut kada je preuzeo funkciju na čelu Grada.

Još prije isteka koncesije opatijskih Parkova, koja je vrijedila do 1. srpnja 2016., PGŽ je 1. rujna 2015. donio odluku o novom postupku davanja koncesija na pomorsko dobro koji je uključivao i plažu Ičići.

Javni natječaj

U prijevodu, to znači da je koncesija na plažu Ičići trebala ići na javni natječaj na kojem može konkurirati bilo koja tvrtka. Međutim, Grad Opatija 1. Prosinca 2015. poslao je dopis Županiji u kojem traži da im se prepusti upravljanje plažom Ičići, s obzirom na to da se plaža koristi tijekom cijele godine te da Grad sufinancira njeno održavanje s oko 300 tisuća kuna godišnje, stvorivši od nje javnu površinu.

Grad u dopisu navodi da bi, ako nositelj koncesije postane netko drugi, bilo onemogućeno njihovo ulaganje u redovno održavanje površine te da se, generalno, radi o ulaganjima koje se nikada neće moći vratiti kroz gospodarsku djelatnost koja se na plaži obavlja tijekom nekoliko ljetnih mjeseci. Nadalje, navode da će gubitak prihoda od koncesije, ukupno oko 150 tisuća kuna godišnje, biti neznatan i za Opatiju i za Županiju u odnosu na ukupne benefite.

Županija je uvažila argumentaciju i prepustila plažu Gradu Opatiji koji ju je, pak, dao u potkoncesije. Valja napomenuti da je Marea samo jedan od desetak potkoncesionara koji obavljaju različite djelatnosti, od prodaje suvenira do ugostiteljstva.

Predizborna tema

Na naše pitanje radi li se tu o sukobu interesa, Dujmić je u telefonskom razgovoru odgovorio da je izvlačenje takvih tema predizborna kampanja.

- Neće vam proći - ponovio je. Istaknuo je da tvrtka Marea ima potkoncesiju na plaži Ičići još od 1991. godine, dakle daleko prije nego što je on postao gradonačelnik. Na primjedbu da se, sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, tvrtka njegove supruge morala povući iz tog posla, Dujmić je odgovorio: - Pa što bi onda trebali, prestati raditi?

Odgovor grada: Odluku donosi Gradsko vijeće

Iz ureda Grada Opatije odgovaraju da u ovom slučaju “ne postoji sukob interesa, jer odluke o dodjeli koncesijskih odobrenja na plaži Ičići donosi Vijeće za koncesijska odobrenja koje je imenovalo Gradsko vijeće”. “U vrijeme dok je plaža bila pod koncesijom, odluku je donosila Županijska skupština (Tvrtka Marea i svih drugih 11 gospodarskih subjekata koji obavljaju gospodarske djelatnosti na plaži Ičići, djelatnost su obavljali u skladu s osnovnim ugovorom o koncesiji koji je dopuštao potkoncesije)”, navode u Gradu Opatiji.Također, službeno potvrđuju da tvrtka Marea i ove godine ima koncesijsko odobrenje za plažu Ičići.

“Vijeće za koncesijska odobrenja je dana 15. ožujka 2017. godine izdalo tvrtki Marea koncesijsko odobrenje za obavljanje djelatnosti iznajmljivanja”, potvrđuju u Gradu Opatiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 00:45