POVIJEST NA DNU MORA

Komiški ronioci otkrili američki bombarder B-24 u blizini Biševa

Dubine akvatorija otoka Visa pravi su podmorski muzej Drugog svjetskog rata, a u postav je proteklih dana ušao saveznički bombarder B-24, Organized Confusion, do kojeg su došli ronioci ekipe Manta diving iz Komiže predvođeni Andijem Marovićem, momkom koji je aktualni dobitnik Plave vrpce za spašavanje Jadrana od ekološke katastrofe.

- Lokacija u biševskom kanalu nam je bila sumnjiva još od prošle godine, a nedavno su nam ribari javili da su loveći na tunju zakačili komad aluminija. Okupili smo ekipu, Andi, Tom Baier i Jorg Kleine Piening, naši dugogodišnji prijatelji, dubinski ronioci, zaronili su na lokaciju i na dubini od 90 metara ugledali avion. Nije bio u komadu, već su mu dijelovi razasuti na sve strane, ali zbog dobre vidljivosti uočavali su se motori, propele, dio krila ili trupa i sitni dijelovi poput kola, stajnog trapa... Ronioci kažu da je bilo čudesno vratiti se poput vremeplova u prošlost - kazuje nam Lorenz Marović koji je nazočio ovom značajnom zaronu u kojem su ronioci proveli dvadesetak minuta na dnu uz četiri sata dekompresije koju je nužno obaviti prije izrona zbog povišenog tlaka u velikim dubinama.

Ratno ime

Ubrzo su dobili i potvrdu o kojem je avionu riječ kontaktirajući Danijela Frku, ronioca i fotografa koji je vrsni poznavatelj olupina u Jadranu.

- Riječ je o američkom bombarderu B-24 ratnog imena “Organized Confusion” koji je 17. studenog 1944. godine, prema američkim povijesnim podacima, bio prisiljen sletjeli na more zbog kvara na motoru.

Od deset članova posade, šest padobranaca se spasilo, a četiri osobe su poginule. Prijavili smo nalaz Ministarstvu kulture, pa ćemo vidjeti što dalje - govori nam Marović stariji.

Ima ih čak 27

Čuli smo se i s njegovim sinom Andijem koji nije krio uzbuđenje nalazom američkog teškog bombardera. Marovićima je ovo drugi B-24 koji su otkrili u viškom podmorju. Do prvog, Consolidated B-24 Liberatora, zaronili su na 107 metara dubine negdje oko Sveca. Treći pronađeni zrakoplov, također oko Sveca na nekih 94 metara dubine, bio je hidroavion tipa Catalina proizvođača Consolidated, koji je imao misiju pokupiti preživjele s druga dva bombardera B-24 koji su sletjeli zbog oštećenja zadobivenih u akcijama. Višku i svjetsku ratnu povijest Andi i Lorenz lani su obogatili otkrivši na 100 metara američki bombarder B-17 iz Drugoga svjetskog rata, pretražujući morsko dno posebnim sonarima.

- Smatra se da je u moru oko Visa čak 27 savezničkih aviona. Vidjet ćemo kako će se odvijati priča oko najnovijeg B-24. Nismo pronašli identifikacijsku pločicu, a zbog lošeg stanja olupine koja je razasuta po morskom dnu, bilo kakva identifikacija bit će teška, no ne i nemoguća - kaže nam Andi Marović.

Fotografije: Lorenz i Andi Marović / Manta diving

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:23