SPORNI ISTUPI

Komora pokrenula postupak protiv doktora koji su bili na prosvjedu protiv covid mjera, najavljen skup podrške

‘Svako omalovažavanje ozbiljnosti pandemije izravno je otežavalo borbu s pandemijom‘, ističe Komora

Damir Biloglav

 Luka Gerlanc/Cropix

Hrvatska liječnička komora (HLK) potvrdila je u ponedjeljak da je pokrenula disciplinski postupak protiv dvoje liječnika -sudionika antivakserskih prosvjeda, nakon što je pokret "Slobodni zajedno" za sutra najavio skup podrške tim liječnicima pred zgradom Komore.

Skup podrške održat će se zbog pokretanja disciplinskog postupka s prijedlogom oduzimanja liječničke licence Almi Demirović i Damiru Biloglavu koji su prošle godine sudjelovali na prosvjedima protiv cijepljenja i protuepidemijskih mjera, najavljuje pokret "Slobodni zajedno".

U Komori su potvrdili da je u tijeku postupanje protiv to dvoje liječnika jer se sumnja da su svojim javnim istupima na skupovima i u medijima, postupali protivno Kodeksu medicinske etike i deontologije. Kodeks propisuje da liječnik mora stalno pratiti napredak u struci i postupati u skladu sa spoznajama suvremene medicine i znanosti.

"Navedena postupanja nalaze se u različitim fazama, a HLK tijek postupaka zbog očuvanja neovisnosti rada Časnog suda ne može komentirati", priopćili su iz HLK-a na najavu skupa koji će se održati pred njihova sjedišta.

"Liječnici koji u javnosti iznose neznanstvene ili nestručne stavove krše Kodeks medicinske etike i deontologije koji su obvezni poštovati", ističe Komora.

"Svako omalovažavanje ozbiljnosti pandemije, banaliziranje bolesti COVID-19, dovođenje u pitanje potrebe cijepljenja, izravno je otežavalo borbu s pandemijom", ističe Komora te podsjeća da je u Hrvatskoj od covida-19 umrlo više od 16 tisuća građana.

Slobodni zajedno: Komora je pokrenula postupak ravan montiranim političkim procesima

"Slobodni zajedno" u najavi skupa navode da je Komora pokrenula disciplinski postupak "ravan montiranim političkim procesima iz najmračnijeg doba hrvatske povijesti kad se institutom verbalnog delikta ušutkavalo onog tko se usudio drukčije razmišljati ili govoriti".

"Sloboda govora je u svakoj znanosti - pa tako i u medicini pravo i obveza, a ne verbalni delikt!", poručuju.

Nejasno im je na koji način su dr. Demirović i dr. Biloglav povrijedili Kodeks i kako su to povrijedili ugled liječničke profesije tim ešto su "u vrijeme plandemijskog informacijskog jednoumlja iznijeli znanstveno utemeljene činjenice – koje su i dan danas slabo zastupljene u javnom medijskom prostoru jer odstupaju o ustaljenog narativa".

Komoru prozivaju da uglavnom "kao pokvarena ploča ponavlja samo ono što joj pristigne na e-mail od strane nalogodavaca". S druge strane, kažu, dr. Demirović i dr. Biloglav su u ovom slučaju prije svega poštovali Kodeks koji kaže da je „liječniku časna obveza svoje životno usmjerenje i struku posvetiti čovjekovom zdravlju" …pa i u slučajevima kad pravovremena informacija doprinosi očuvanju zdravlja.

Komora je pokrenula disciplinski postupak protiv Alme Demirović, liječnice i predsjednice Hrvatske udruge roditelja aktivista, koja je bila jedna od govornica na prosvjedu “Festival slobode”, koji je u rujnu prošle godine u Zagrebu okupio protivnike cijepljenja i protuepidemijskih mjera.

Zadarski obiteljski liječnik Damir Biloglav na jednom od prosvjeda koji su organizirali Slobodni ljudi Zadar, rekao je da "nije antivakser, ali je skeptičan" i kako struka treba ispitati neke stvari, kao na primjer, zašto djeca do godinu i pol dana prime 40 doza različitih cjepiva”, što je Komora ocijenila kao antivakserski istup.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 08:50