MIJENJA SE ZAKON

Komora traži od saborskih zastupnika da omoguće liječnicima da pregovaraju o plaćama: ‘Ukinite diskriminaciju‘

Novi zakon bi liječnicima vratio pravo da njihov sindikat pregovara o njihovim pravima, a vratilo bi im se i pravo na štrajk.

Krešimir Luetić

 Davor Pongračić/Cropix/Cropix

Hrvatska liječnička komora pozvala je u srijedu saborske zastupnike da ukinu diskriminaciju liječnika u kolektivnom pregovaranju ističući kako liječnici ne mogu sami pregovarati o svojim radnim pravima, a oduzeto im je i pravo na štrajk, što samo pojačava njihovo nezadovoljstvo.

Sabor bi ovaj tjedan trebao izglasati dopunu Zakona o zdravstvenoj zaštiti koja bi nakon osam godina Hrvatskom liječničkom sindikatu ponovno omogućila reprezentativnost tj. liječnicima vratila pravo da njihov sindikat pregovara o njihovim pravima, a time im ujedno vratila i ustavno pravo na štrajk.

HLK napominje, kako prema važećem zakonskom rješenju, u kolektivnom pregovaranju može sudjelovati samo sindikat čiji broj članova predstavlja najmanje 20 posto od ukupnog broja članova svih sindikata u zdravstvu. Podatak koliko članova imaju ukupno svi sindikati u zdravstvu javno nije dostupan, no postoje procjene da se taj broj kreće oko 29 tisuća. Liječnički sindikat bi morao okupiti minimalno 5.800 liječnika, što je skoro polovica (48 posto) ukupnog broja liječnika koji se uopće mogu sindikalno organizirati (12.000).

Dovoljno je, kažu, uzeti u obzir podatak Međunarodne organizacije rada kako je u Hrvatskoj prosječno sindikalno organizirano tek oko 21 posto zaposlenih, da postane jasno da je uvjet reprezentativnosti koji letvicu za liječnički sindikat postavlja na 48 posto ukupnog broja liječnika koji se mogu sindikalno organizirati, diskriminatoran i neostvariv.

Liječnicima je trenutno onemogućeno i pravo na štrajk, ima ga samo onaj sindikat koji je reprezentativan,upozorava vodstvo Komore.

HLK pozdravlja dopunu Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koja je na saborskom glasanju ovaj tjedan, koja predlaže da se reprezentativnim sindikatom smatra onaj liječnički sindikat koji ima broj članova koji predstavlja najmanje dvadeset posto ukupnog broja zaposlenih liječnika na koje se kolektivni ugovor primjenjuje.

Što ranije stupanje na snagu tog zakona iznimno je važno kako bi hrvatski liječnici mogli sudjelovati u pregovorima za novi Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja koji počinju 31. listopada, navodi se u pismu Komore.

EU ne poznaje diskriminaciju

Napominju i kako države EU ne poznaju situaciju u kojoj bi liječnicima bilo onemogućeno sjediti za stolom gdje se pregovara o njihovim radnim pravima i gdje bi im ujedno bilo oduzeto pravo na štrajk. Sadašnja situacija još je jedan u nizu razloga njihovog dubokog nezadovoljstva što zasigurno utječe na povećanje broja odlazaka liječnika iz Hrvatske.

U pismu HLK izražava čuđenje stavovima, doduše rijetkih, liječnika - političara koji, protiveći se dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, zapravo zagovaraju nastavak diskriminacije liječnika po pitanju prava na sindikalno pregovaranje i na štrajk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:39