PROSTOR I GRADNJA

Komore godinama uzaludno pišu Ministarstvu graditeljstva, sad ih i Paladina ignorira

Novi dopis od četiri komore upućen je ovih dana ministru Ivanu Paladini, za kojega su se nadali da će imati više sluha za struku

Ivan Paladina

 Marko Todorov/CROPIX

Komore u graditeljstvu i arhitekturi godinama apeliraju na Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva da ih se uključi u izrade zakona. Novi dopis od četiri komore upućen je ovih dana ministru Ivanu Paladini, za kojega su se nadali da će imati više sluha za struku, ali izgleda da se ništa nije promijenilo - odgovora nema.

Hrvatska komora arhitekata, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Hrvatska komora inženjera strojarstva i Hrvatska komora inženjera elektrotehnike u dopisu ministru zahtijevaju da ih se uključi u izradu izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju i Zakona o gradnji.

"Obraćamo Vam se vezano za informacije o tome da su izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i Zakona o gradnji u završnoj fazi izrade. Komore u graditeljstvu su u više navrata pojedinačno dostavljale primjedbe na postojeću zakonsku regulativu o čemu nemamo povratne informacije od strane Ministarstva", ističu u dopisu.

Smatraju da strukovne komore moraju biti dio radnih skupina za izradu izmjena i dopuna za njih ključnih zakona s obzirom na to da su upoznate s problematikom primjene zakona te kao predstavnice struke mogu predložiti najbolja rješenja za rješavanje problema i zapreka s kojima se struka u provedbi zakona susreće.

"Svima nam je u interesu da zakonska regulativa postane učinkovita i prohodna u provedbi kako bi Republika Hrvatska pripremila svoj zakonski okvir za najavljene nastupajuće velike investicije uz nužno očuvanje prostora Republike Hrvatske. Stoga Vas molimo da predstavnike komora uključite u rad radnih skupina na izradi izmjena i dopuna gore navedenih zakona, kako bismo mogli sudjelovati u radu na novom zakonskom okviru prije nego li on bude objavljen na e-savjetovanju", zaključuju predsjednici četiri komore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:08