OTKAZ NASTAVNICI

Komplicira se slučaj Strožanac: Sumnja se i da je učenik s teškoćama žrtva zlostavljanja dviju razrednica?

Zbog izvanrednog otkaza nastavnici Zrinki Perković Dodig roditelji dijela učenika OŠ Strožanac ne žele slati djecu na nastavu

Prosvjed učenika i njihovih roditelja ispred OŠ Strožanac koji ”ne daju razrednicu Zrinku”

 Vojko Bašić/Cropix

Situacija u Osnovnoj školi Strožanac pored Splita, u kojoj je Školski odbor u ponedjeljak izglasao mjeru izvanrednog otkaza učiteljici Zrinki Perković Dodig zbog "sedam strašnih povreda radnog odnosa", dodatno se komplicira. Druga učiteljica, Jelena Vrdoljak, ujedno nova razrednica učenika s teškoćama za kojeg splitski Zavod za socijalni rad sumnja da je već mjesecima žrtva sustavnog zlostavljanja dviju razrednica (Perković i Vrdoljak), dobila je upozorenje pred otkaz.

Paralelno, u tijeku je bojkot roditelja učenika bivšeg razreda Zrinke Perković Dodig, koji u srijedu i četvrtak nisu slali djecu u školu u znak podrške bivšoj razrednici. Prošlog tjedna, pak, tri dana nisu dovodili djecu iz razreda učenika s teškoćama u školu.

Sporni poziv policiji

Učiteljica Jelena Vrdoljak Jutarnjem je potvrdila da joj je uručena opomena pred otkaz jer je bez kontaktiranja stručne službe škole ili ravnateljice prošlog tjedna samoinicijativno pozvala policiju. Učinila je to jer je učenik s teškoćama u školu unio tupi željezni predmet. Vrdoljak tvrdi kako je postupala prema smjernicama u slučaju ugroze.

- Došli su mi uznemireni roditelji i tvrdili da je dječak u torbi imao željezni predmet veličine 20-30 centimetara, nešto poput odvijača. Policija mu je to oduzela, a ja sam postupila prema ministrovim smjernicama koje kažu da djelatnik škole u slučaju ugroze ima dužnost zvati policiju - rekla nam je Jelena Vrdoljak.

Tvrdi kako joj ravnateljica škole spočitava da je prekršila Statut škole, pa se pita je li Ministarstvo tijelo iznad škole ili nije? Nakon upozorenja pred otkaz napisala je očitovanje Školskom odboru, Prosvjetnoj inspekciji i Ministarstvu. Čeka odgovor jer se ne slaže s onime što joj se spočitava.

Prethodna razrednica Zrinka Perković Dodig (na bolovanju) po uputi odvjetnice ne daje izjave. Kako neslužbeno doznajemo, među razlozima otkaza navodi se da je koristila položaj učiteljice kako bi širila neistine o radu škole, odnosno paniku i netrpeljivost, zbog čega su narušeni odnosi među djelatnicima škole. Dio povreda odnosi se na odnos prema dječaku s teškoćama, kojemu od kraja ožujka nije razrednica.

Tanki razlozi

Prema našim informacijama, dio pak razloga za otkaz zvuči prilično tanko. Naime, ona je učeniku s teškoćama izrekla pedagoške mjere koje je naknadno poništila prosvjetna inspekcija uz nalog da na njezinim satima prisustvuje stručna služba škole.

Tada joj je zamjereno da je obrađivala temu "Ususret ljetu" dok je tema upisana u e-dnevnik bila "Kako što uspješnije završiti školsku godinu". Jedan od krimena jest i što je navodno samoinicijativno reorganizirala nastavu te je sa sata pustila petero učenika na drugi predmet, njemački jezik, što je, opet navodno, u toj školi dugogodišnja praksa.

Jutarnji je u posjedu očitovanja koje je ravnateljica škole Žana Prižmić 22. svibnja uputila Ministarstvu. Osvrnula se na sporan događaj s dječakom i željeznim predmetom. "Razrednica (Vrdoljak, op. a.) je iznijela tvrdnju da je učenik rekao da će on kao Kosta; te je izjavila da je dječak udario svoju pomoćnicu (asistenticu, op. a.) i govorio joj ružne riječi, što je pomoćnica u potpunosti demantirala.

Ovim činom razrednica Jelena Vrdoljak nanijela je veliku štetu učeniku, njegovim roditeljima i školi", navela je ravnateljica u očitovanju. Navodi i to da je Vrdoljak tvrdila kako joj dolaze brojni e-mailovi roditelja, no uvidom je utvrđeno kako nije stigla nijedna poruka roditelja.

Pročelnik splitsko-dalmatinskog Odjela za prosvjetu Tomislav Đonlić ističe kako je problematika isključivo u domeni škole. - Informirani smo o nalazu prosvjetne inspekcije, temeljem kojeg smo dali preporuku da se ne donose ishitrene odluke i izvanredni otkaz. Nažalost, čitava se situacija koristi i u političke svrhe, što je nedopustivo - kaže misleći na istup Mostovih članova ispred školske zgrade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:50