IZGRADNJA NIZINSKE PRUGE

Komplicirana procedura: Ugovor za projekt vrijedan 1,7 mlrd. kuna potpisuje se tri godine nakon raspisivanja natječaja

Odbijena je žalba turske kompanije na izbor tvrtke Strabag za rekonstrukciju postojećeg i izgradnju drugog kolosijeka nizinske pruge na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac

Željeznicki kolodvor u Karlovcu

 Robert Fajt/Cropix

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave po drugi puta je odbila žalbu turske kompanije Kolin Inşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş iz Ankare na izbor tvrtke Strabag za rekonstrukciju postojećeg i izgradnju drugog kolosijeka nizinske pruge na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac.

Nakon ove odluke turska kompanija više nema pravo na žalbu te se neslužbeno procjenjuje kako bi ugovor o izgradnji ovog strateškog projekta između HŽ Infrastrukture i Strabaga mogao biti potpisan u sljedećih mjesec dana. Odnosno čak 15 mjeseci od otvaranja ponuda. U svojoj žalbi turska kompanija u biti je ponovila žalbene navode iz prve žalbe u kojoj je između ostalog navela kako Strabag ne zadovoljava tražene uvjete iz natječaja.

Ovaj natječaj još je jednom pokazao koliko je Zakon o javnoj nabavi kompliciran i jedan od velikih kočničara realizacije velikih infrastrukturnih projekata. Ugovor od dodjeli bespovratnih 2,7 milijardi kuna iz fondova EU za ovaj projekt potpisan je još u prosincu 2019. godine. HŽ Infrastruktura natječaj za izvođača raspisala je u rujnu 2020. godine, a ponude su otvorene u travnju 2021.

Najpovoljniju ponudu dala je kineska tvrtka kompanije China Railway Eryuan Engineering u iznosu 1,285 milijardi kuna dok je Strabagova iznosila 1,713 milijardi kuna. Kineska ponuda proglašena je nerealno niskom i odabrana je Strabagova.

Uslijedile su žalbe turske kompanije te će od otvaranja pouda do potpisa proći čak 16 mjeseci i skoro tri godine od kada su osigurana sredstva. U međuvremenu je počela i okopnila pandemija koronavirusa, krenuo je rat u Ukrajini, počinje nova recesija, a prema procjenama zbog poskupljenja materijala ukupan trošak projekta poskupio je za oko 300 milijuna kuna!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:32