IVO BANAC O IZBORIMA U BiH

Komšić nije moj favorit, ali možda napravi i nešto pozitivno. Treba ga angažirati da spusti retoriku. Bez dogovora Hrvata i Bošnjaka nema stabilne BiH

Ivo Banac
 Vojko Bašić/CROPIX

Na izbore u Bosni i Hercegovini i izjave koje su se čule dan nakon njihova održavanja, u intervjuu za televiziju N1 osvrnuo se povjesničar Ivo Banac. Na pitanje hoće li se, s obzirom na situaciju, uopće moći konstituirati vlast, odgovorio je da smatra da će se u nizu političkih situacija ići do ruba. Puno toga, smatra Banac, ovisi i o reakciji Zapada i Europske unije, kao i dokle Putin namjerava ići.

- Mnogo toga je otvoreno. Kada bih se morao kladiti, mislim da bih odabrao manje alarmantije rješenje u ovom trenutku i mislim da će se to nekako srediti, ali dozvoljavam da Dodik zbilja nateže konopac i on će početi s nizom provokacija koje će još više uzdrmati situaciju u BiH, smatra Banac.

Plenkovićevu izjavu o tome da izbor Komšića nije dobar ni za Hrvatsku ni za BiH Banac smatra jedinim što je hrvatski premijer mogao reći.

- On će na kraju morati reći da želimo dogovor upravo s Bošnjacima i dogovor na razini koja će zadovoljiti i hrvatske i bošnjačke predstavnike u Federaciji BiH jer je ona ključ stabilnosti u BiH. Jedino ako Federacija bude imala jedan zajednički stav oko arhitekture BiH, onda će Dodikova politika bliža nekom, ja se nadam, negativnom kraju, ocijenio je Banac.

Kada je riječ o odnosu Hrvatske i BiH i Komšićevim oštrim izjavama usmjerenima prema hrvatskom premijeru, Banac kaže da je to pokazatelj kraha hrvatske politike koja je dosta vremena bila na djelu.

- I predsjednica i premijer su postali ništa drugo nego glasnogovornici Čovića, potpuno su se vezali uz njegovu politiku i dopustili da on nametne svoje teze hrvatskoj vanjskoj politici, i sada imaju rezultate koji su vrlo neugodni. Mislim da ćemo svi u Hrvatskoj, ne samo dva stupa koja sam spomenuo, morati ponovno razmisliti što napraviti za stabiliziranje BiH, kaže Banac i dodaje da bez sporazuma između Hrvata i Bošnjaka ne može biti stabilne BiH. Ističe da mnogo toga u svojim rukama sada ima i Milorad Dodik.

- Dodik ima mnogo toga u svojim rukama, ima potporu Moskve i Beograda i on ide sada u jednu destruktivnu akciju. Druga strana se također mora organizirati. To je ono što Čović nije želio i što je sprječavao i sada Hrvati u BiH moraju doći sebi i potražiti onu politiku koja će zaustaviti ove negativne trendove vezane uz Čovića i njegove sponzore, kaže Banac.

Smatra da će se u ovoj priči svi morati suzdržati, pa i Hrvati u BiH od suradnje s Dodikom.

- Ono što političko vodstvo u BiH donosi nama u Hrvatskoj je jedna vrsta proruske tendencije ili okretanja prema Moskvi, a mi to ne želimo, dodaje Banac.

Željko Komšić, kaže Banac, nije njegov favorit. Dodaje da Komšić pripada davno propaloj politici kojoj je kraj došao, kako kaže, još 1980. godine, no ocjenjuje da je pogreška zatvoriti mu vrata i praviti se da ga uopće nema.

- Treba ga angažirati da malo spusti retoriku i shvati da mora doprinijeti jednoj harmonizaciji odnosa ne samo u Federaciji, nego u cijeloj BiH.

U njegovom izboru Banac ipak vidi i nešto pozitivno.

- Ako on ima za cilj samo dresiranje Hrvata, mislim da njegova poltika nema nikakve budućnosti. Vidjet ćemo, možda on napravi i neke pozitivne poteze. Reći ću ovo za njega što sigurno neće biti popularno, nisam čuo da je Komšić surađivao s Putinom i Rusima i nisam čuo da je korumpiran i mnoštvo stvari koje se vežu i uz Dodika i Čovića. Mislim da moramo biti malo strpljiviji nego što smo bili i vidjeti kako ga se može angažirati, kaže Banac.

Osvrnuo se i na reakcije iz Hrvatske na njegov izbor.

- Jučer smo vidjeli nešto nevjerojatno. Sve tendencije u Hrvatskoj, od ljevice do desnice, su blebetale jednu te istu priču koja je iz Čovićevog skripta. Nedopustivo je da Božo Petrov govori da je Komšić persona non grata i da ne može doći u Zagreb. Ili onaj smiješni Beljak koji kaže da je Komšić Sejdo Bajramović. To je retorika koja pokazuje nemoć hrvatske politike i nepromišljanje problema BiH i neozbiljnost onog što se neprestano ponavlja i u politici i medijima, rekao je Banac.

Smatra da se na hrvatskoj strani treba dogoditi debata unutar vladajuće koalicije, ali i sa strankama koje su zainteresirane za BiH, kako bi se zaustavila ova, kako kaže, destruktivna politika.

- Svaki puta kada je Hrvatska nazadovala, to je bilo povezano s krivim potezima u BiH. Zabrinjava da su predstavnici Dodikove stranke uspostavili odnose s ljudima koji su bili u Trumpovoj kampanji 2016. godine i koji su se pred Ministarstvom pravosuđa u SAD-u registrirali kao agenti Dodikove stranke. To je vrlo ozbiljan potez jer se želi utjecati na američku politiku, a mi ne radimo ništa. Europa uvijek nešto brblja na kraju kada se više ništa ne može napraviti, poput izjave Junckera prije dva dana', rekao je Banac.

Kada je riječ o tužbi protiv Hrvatske koju je Komšić već najavio zbog Pelješkog mosta, Banac kaže da se nada da će od toga odustati, a smatra da je tom izjavom htio tek uzburkati duhove jer je ipak svjestan da na jugu Hrvatske nije potrebna afera kakva postoji sa Slovenijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:02