PREDSJEDATELJ PREDSJEDNIŠTVA BIH

Komšić rekao glavnom tajniku UN da očekuje bolje odnose s Hrvatskom nakon predsjedničkih izbora

Željko Komšić
 Lucas Jackson / REUTERS

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić očekuje da će se odnosi između BiH i Hrvatske početi popravljati nakon predsjedničkih izbora u Hrvatskoj potkraj godine i takvu je ocjenu prenio Glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antoniu Guterresu, priopćili su u srijedu iz Komšićevog ureda u Sarajevu.

Komšić i Guterres sastali su se u New Yorku na marginama zasijedanja Opće skupštine UN i tom prigodom predsjedatelj Predsjedništva BiH izvijestio je glavnog tajnika o stanju u BiH ali i odnosima sa susjednim državama.

Kako je navedeno u priopćenju Komšić je kazao kako u odnosima s Hrvatskom "očekuje početak otvaranja pozitivnog dijaloga... nakon izbora koji će biti održani u toj zemlji krajem godine".

Kazao je i kako je BiH spremna otvorena pitanja s Hrvatskom rješavati dijalogom a posebice je pomenuo provedbu sporazuma o sukcesiji imovine bivše Jugoslavije i granicu na moru.

Komšić se tijekom susreta s Guterresom osvrnuo i na činjenicu da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u razgovoru s glavnim tajnikom UN-a komentirala izborni zakon BiH i činjenicu da on nije izmijenjen unatoč presude ustavnog suda pri čemu je sugerirao kako se hrvatska predsjednica ponovo miješa u unutarnje stvari BiH.

"Kazao je da se Izborni zakon treba mijenjati u mnogo segmenata, ali da je to ipak isključivo unutarnje pitanje Bosne i Hercegovine, o kojem će se odlučivati samo unutar Bosne i Hercegovine", navode Komšića u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:28