NAPLAĆENO 300.000 KN

Komunalci u Zagrebu ispisali više od 250 novčanih kazni zbog nepoštivanja novog modela odvajanja otpada

Djelatnici Čistoće i komunalni redari Zagrepčanima su izrekli preko 3000 sankcija, od čega oko 2800 upozorenja i više od 250 kazni

Tomislav Tomašević i ‘ZG vrećice‘/Ilustracija

 Cropix

Zagrebačka Čistoća i komunalno redarstvo dosad su, u tri mjeseca od stupanja na snagu novog modela odvajanja otpada, izdali preko 250 novčanih kazni, doznaje se iz zagrebačke Gradske uprave.

Većina sankcija zbog nepoštivanja novog modela odvajanja i prikupljanja miješanog komunalnog otpada građanima je ipak izdana u vidu upozorenja.

Djelatnici Čistoće i komunalni redari Zagrepčanima su "izrekli preko 3000 sankcija, od čega oko 2800 upozorenja i preko 250 kazni, dok su kazne izrečene u ukupnom iznosu većem od 300 tisuća kuna poznatim počiniteljima”, navode u odgovoru Hini.

Novim modelom odvajanja i prikupljanja otpada koji je na snazi od 1. listopada propisano je, među ostalim, da se miješani komunalni otpad odlaže isključivo u službene ZG vrećice, čijom kupnjom građani zapravo plaćaju varijabilni dio od ukupne cijene usluge.

Upravo je neodlaganje u ZG vrećice jedan od prekršaja koje u ophodnjama od 29. studenog provode komunalni redari i radnici Čistoće. Osim otvaranja spremnika, timovi otvaraju i sadržaj vrećica a uočeno unose u aplikaciju zajedno sa fotodokumentacijom, kažu u Gradskoj upravi.

Provjerava se sadržaj vrećica i sve se dokumentira

Timovi se u kontrolama fokusiraju i na slučajeve neovlaštenog odlaganja otpada u tuđe spremnike, a na udaru su i poslovni korisnici koje se strože kontrolira kada svoj otpad odlažu u spremnike koji su dodijeljeni kućanstvima.

Unatoč izdanim upozorenjima, iz Gradske uprave ističu da novi model funkcionira jako dobro u centru grada.

Dobri rezultati bilježe se i u obiteljskim kućama u cijelom gradu, u čijim su spremnicima pronađene ZG vrećice u 80 do 90 posto slučajeva. Tome svjedoči i smanjenje ukupne količine miješanog komunalnog otpada na odlagalištu Jakuševec.

Na Jakuševac je, po preliminarnim pokazateljima, od uvođenja novog modela dovezeno 27 posto manje miješanog komunalnog otpada ali se povećala količina reciklanata, pa je tako 40 posto više plastike, 30 posto više biootpada i 9 posto više papira.

Čistoća je dosad prodala 14 milijuna pojedinačnih ZG vrećica, navode iz Gradske uprave.

Uskoro strože kontrole u višestambenim zgradama

U prvim mjesecima novog modela Gradska uprava ostavila je građanima vremena za “uhodavanje” i navikavanje na novi model. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je strože kontrole već sredinom prosinca, a od siječnja kreću strože kontrole u višestambenim zgradama, gdje su oni koji spremnike ne mogu držati unutar svojih parcela trebali započeti proces izgradnje standardiziranih boksova.

“Čistoća je do sada donijela oko 800 pozitivnih mišljenja o postavljanju boksova na javnu površinu, dok je oko 650 predstavnika stanara podnijelo zahtjeve Gradu Zagrebu za izdavanjem rješenja za korištenje površina javne namjene za gradnju tipiziranih boksova”, ističu u Grada.

Za ZG vrećicu od 10 litara 0,26 eura

Nisu odgovorili koliko je tih boksova do sada ugrađeno, s obzirom da njihovu nabavu i izgradnju financiraju sami suvlasnici stambenih zgrada, a sve ide preko privatnih tvrtki koje, prema službenom elaboratu, nabavljaju i ugrađuju boksove.

Za očekivati je stoga da će suvlasnicima višestambenih zgrada sa spremnicima na javnim površinama, koji još nisu predali zahtjev Gradskoj upravi za korištenje javne površine na koju će staviti svoje boksove, prije ili kasnije početi dolaziti kazne.

Prema odluci, kazne za neovlašteno držanje spremnika na javnim površinama je 500 kuna, odnosno 66,36 eura po fiksnom tečaju konverzije za kućanstva i tisuću kuna ili 132,72 eura za poslovne korisnike. Kazna se predviđa za svaki prekršaj pojedinačno, tako da se onome koji višestruko krše nove odredbe, kazna može multiplicirati.

S obzirom na prelazak na euro, iz Čistoće su već ranije najavili i kako izgledaju cijene fiksne usluge te ZG vrećica, kao varijabilnog dijela cijene prikupljanja komunalnog otpada.

Kućanstva od siječnja za uslugu odvoza komunalnog otpada tako plaćaju 5,97 eura, a pravne osobe i obrtnici 11,95 eura mjesečno. To je, kada se usporedi s iznosima u kunama, tek neznantna razlika - za 2 lipe manje nego do sada za kućanstva, ali i za 3 lipe više za pravne osobe i obrtnike.

Pakiranje najmanjih ZG vrećica, onih od 10 litara, od sada će koštati 0,26 eura, srednje pakiranje od 20 litara 0,53 eura, te najveće pakiranje od 40 litara, 1,06 eura, a razlika od dosadašnje cijene je također neznatna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:34