IMAT ĆE PROMATRAČE

Komunikacija u SDP-ovim timovima pukla

Po svemu sudeći, neće biti ni najavljivanog TV duela Milanović - Komadina, ali ni nastupa pred stranačkim članstvom
 Neja Markičević/EPH

Manje od dva tjedna prije nego što će 2. travnja biti izabran novi ili stari predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske, čini se da je gotovo potpuno pukla komunikacija između Zorana Milanovića i Zlatka Komadine i njihovih savjetnika. Po svemu sudeći, neće se dogoditi najavljivani televizijski duel Milanović - Komadina, ali ni njihov zajednički nastup pred stranačkim članstvom.

Milanović i dalje ne želi sučeljavanja pred članovima SDP-a i to nam je jučer potvrdio njegov najbliži suradnik Siniša Hajdaš Dončić uz obrazloženje kako do posljednjeg dana imaju popunjen raspored. “Možemo pristati samo na jedno TV sučeljavanje na nacionalnoj razini”, opet je pojasnio Hajdaš Dončić.

Čini se da to odbija Komadinin klan, uz tvrdnju kako je riječ o kršenju zakona, a to je, doznajemo, upozorio Rajko Ostojić u pismu koje je nedavno uputio Hajdašu.

Zakonski suspektno

Šef izborne kampanje Zlatka Komadine upozorio je da se na izborima za predsjednika SDP-a biraju članovi stranke, a ne građani Hrvatske ili simpatizeri. Usto, ostalo je otvoreno pitanje po kojem bi se kriteriju trebala odabrati televizija jer postoje tri nacionalne TV kuće. Naravno da ne bi smjela postojati preferirana televizija, a javna televizija nema tu obavezu i ne treba je nametati, jer može imati negativne konotacije u općim raspravama o HRT-u. Usto, termin za stranačko sučeljavanje se ne može zakupiti jer se prema Zakonu o medijima plaćene emisije mogu zakupljivati samo za vrijeme službene kampanje. Drugim riječima, unutarstranačkoTV sučeljavanje na javnoj televiziji koje predlaže Milanović je zakonski suspektno.

Zato je Ostojić predložio, kako je objasnio, kao najpravednije rješenje, sučeljavanje uz web streaming ispred članova foruma žena, mladih i seniora. Za to vrijeme, Komadina je u javnoj poruci napao Milanovića, uz optužbu kako je predložio da “Zoran i ja uputimo zajednički apel u kojem bi osudili svaku retoriku uvreda, ismijavanja i vrijeđanja na osobnoj razini u unutarstranačkoj kampanji koja je otišla predaleko. Nažalost, nisam dobio odgovor”.

“Milanović se plaši SDP-ova članstva i zato odbija naše prijedloge”, kažu u stožeru Zlatka Komadine.

Bez direktnih napada

Druga strana pojašnjava da Milanović ne odgovara na Komadinine napade jer je siguran u pobjedu. Među njegovim savjetnicima vlada uvjerenje kako je čak i Komadina počeo shvaćati da je pogriješio kad je tražio (i izborio) dugotrajnu kampanju. Već nekoliko tjedana sve je dosadno, posebno jer Milanović i Komadina izbjegavaju direktne međusobne napade. Milanovićevi skupovi su posjećeniji, dok Komadinin klan tvrdi da imaju podršku tihe većine koja se uglavnom ne odaziva na skupove SDP-a. Izbori će se održati na 500 mjesta, a kako sumnjaju u manipulacije suprotne strane, i Hajdaš Dončić i Ostojić angažirali su po pet stotina promatrača.

Komadina u Zagrebu, a Milanović u Varaždinu

U izostanku direktnog sučeljavanja, obje strane se spremaju za zadnji tjedan kampanje. Milanović u idući četvrtak organizira veliku skup u zagrebačkoj Tvornici, gdje je u rujnu 2011. kao premijerski kandidat Kukuriku koalicije predstavio, ne baš uspješni, Plan 21, a zadnji nastup održat će u Varaždinu.

Istog tog dana, 31. ožujka, Komadina će svoju turneju završiti mitingom u Zagrebu jer na taj način želi pokazati da u glavnom gradu ima veći broj pristalica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 07:10