OLAKŠANJE

KONAČAN KRAJ REDOVA I ČEKANJA U GRUNTOVNICAMA Po gruntovni izvadak od 1. 11. na internet ili kod javnog bilježnika

 CROPIX

Po dokaz o vlasništvu nad nekretninama, odnosno izvadak iz zemljišnih knjiga (ZK), građani više neće morati ići u gruntovnicu. Od 1. studenog ZK izvatke moći će izdavati i javni bilježnici, te odvjetnici, a građani će ih moći dobiti i sami preko sustava e-Građani. Svi javni bilježnici imat će obavezu biti u sustavu koji će ih povezati sa zemljišnim knjigama, dok odvjetnicima ostaje mogućnost izbora.

Elektronsko plaćanje

No, za jedne i za druge procedura je ista. Odvjetnik i javni bilježnik će se prijaviti u sustav, dobit će svoju šifru i preko nje će imati pristup zemljišnim knjigama. Preko svoje šifre zatražit će određeni ZK izvadak, no da bi ga dobili u svoj pretinac, preduvjet je da plate sudsku pristojbu. Pristojbe će se moći uplaćivati elektronskim putem - karticama, a nakon plaćanja odvjetnik će dobiti ZK izvadak s elektronskim potpisom suda. Potpuno ista procedura vrijedit će i za javne bilježnike. Kolika će sudska pristojba biti još se ne zna, no propisat će je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Sada ona iznosi 20 kuna za stranicu teksta. Poanta je, međutim, u tome što odvjetnik svome klijentu za kojega vadi ZK izvadak uslugu neće moći naplatiti više od iznosa pristojbe. Dakle, ako biljeg ostane 20 kuna, odvjetnik za posao izdavanja ZK izvatka ne može naplatiti više od 20 kuna, što je ukupno 40 kuna.

Naknada bilježnicima

- Ovo je korak u dobrome smjeru, ali to nije posao na kojemu bi odvjetnici mogli zarađivati. Važne su dvije stvari - s jedne strane je to davanje povjerenja odvjetnicima, a s druge rasterećenje sudova - kaže predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Robert Travaš, naglašavajući da će ova aplikacija odvjetnicima bitno olakšati posao. Više neće morati, primjerice, iz Zagreba ići u Split po ZK izvadak, već će ga moći izvaditi u svom uredu. No, Travaš upozorava da 1. studenog sustav neće biti u stopostotnoj funkciji, nego će mu trebati neko vrijeme da profunkcionira.

U svakom slučaju, mogućnost da se ZK izvadak dobije kod odvjetnika sigurno će biti olakšanje njima, kao i strankama. Građani kojima iz nekog razloga treba ZK izvadak, a nemaju posla kod odvjetnika, moći će do njega sami preko sustava e-Građani. Preduvjet je da su se registrirali u sustav te da jednako kao i odvjetnici i javni bilježnici elektronskim putem plate sudsku pristojbu. Aplikacija funkcionira tako da, pošto se zatraži izvadak i unesu svi potrebni podaci, izbaci iznos i cijeli obrazac za uplatu pristojbe. Nakon uplaćivanja sudske takse, izdaje se ZK izvadak. Dokument koji će građani dobiti preko sustava e-Građani imat će elektronski potpis i svojstvo javne isprave. U Ministarstvu pravosuđa smatraju da će ovim potezom bitno rasteretiti zemljišnoknjižne odjele na sudovima. Prema njihovim podacima, od kolovoza 2004. do rujna 2015. godine izdano je 17,182.912 izvadaka, a samo u rujnu 2015. godine izdano ih je 105.000. Godišnje se, kažu, izda oko 1,5 milijun ZK izvadaka. Prema Pravilniku o mjerilima za rad zemljišnoknjižnih službenika, dnevna norma im je 60 ZK izvadaka. U Miljenićevu ministarstvu tu su normu pomnožili sa 220 radnih dana i izračunali da jedan referent godišnje izda 13.200 izvadaka, odnosno da u cijeloj zemlji 113 zemljišnoknjižnih referenata radi samo na izdavanju izvadaka. S novim sustavom, ti će referenti biti raspoređeni na druge poslove.

Posljednji korak

Otvaranje mogućnosti da se ZK izvaci dobivaju kod odvjetnika i bilježnika je jedan od zadnjih koraka u projektu nacionalnog programa sređivanja zemljišnih knjiga i katastra, nazvanog Uređena zemlja, koji Ministarstvo pravosuđa i Državna geodetska uprava provode od 2003. godine. Preduvjet je bila modernizacija zemljišnih knjiga i katastra te uvođenje ZIS aplikacije. Od 29. lipnja 2015. ove godine ZIS je, navodi Ministarstvo pravosuđa, u punom produkcijskom radu u 33 zemljišnoknjižnih odjela i 33 katastarskih ureda u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:01