NOVI GLOBUS OTKRIVA

KONAČNA CIJENA CROATIA OSIGURANJA ISPOD OČEKIVANJA Vlada će od prodaje dobiti samo 90 mil. eura!

Prema procjeni KPMG, najveća osiguravajuća kuća u zemlji i druga najveća na području bivše Jugoslavije (prvi je Triglav), vrijedi svega 210 milijuna eura
 Dragan Matić / CROPIX

Konzultantska kuća KPMG, koju je Vlada unajmila da utvrdi vrijednost kompanije, procijenila je da CO sad vrijedi samo 210 milijuna eura, pa će Vlada prodajom 42 posto svog udjela zaraditi manje nego što je planirala

Ministar financija Slavko Linić i Vlada Zorana Milanovića neće puno zaraditi prodajom 42 posto u Croatiji osiguranju (CO-u). Kako doznajemo, konzultantska kuća KPMG, koju je Vlada unajmila da procijeni vrijednost CO-a, nedavno je završila svoju due diligence analizu i Liniću predala izvješće.

Prema njihovoj procjeni, Croatia osiguranje, najveća osiguravajuća kuća u zemlji i druga najveća na području bivše Jugoslavije (prvi je Triglav), vrijedi svega 210 milijuna eura. Kako država, prema zadnjoj Linićevoj najavi, od svojih 82 posto udjela u CO-u planira prodati 42 posto, mogla bi zaraditi oko 90 milijuna eura, odnosno 670 milijuna kuna.

Globusovi izvori kažu da će Vlada odmah iza blagdana Velike Gospe objaviti poziv za sudjelovanje u dokapitalizaciji CO-a.

Nakon toga zainteresirane strane moći će doći u hrvatsku osiguravajuću kuću i početi pregledavati financijska izvješća.

Već u rujnu očekuje se da će Vlada zatražiti da privatne kompanije daju obvezujuću ponudu i za budućeg će vlasnika imati nekoliko uvjeta.

...

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:15