SJEDNICA VLADE

Konačna verzija ovršnog zakona skinuta s dnevnog reda u zadnji čas

Zagreb, 220514.Vlada.Odrzana redovita sjednica Vlade.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Davor Pongracic.
 Davor Pongracic / CROPIX

Konačna verzija izmjena i dopuna ovršnog zakona koja je danas trebala biti usvojena na Vladi skinuta je s dnevnog reda samo 20-ak minuta prije održavanja sjednice.

U Vladi su pojasnili da se izmjene i dopune ovršnog zakona moraju još „tehnički usuglasiti“ pa bi se ta točka trebala naći na idućoj sjednici Vlade.

Najnovije izmjene ovršnog zakona trebale su donijeti olakšanje honorarcima i samostalnim djelatnostima kojima su honorari jedini izvor primanja.

Kao što smo danas u Jutarnjem najavili , ubuduće bi se i honorarci trebali tretirati kao i stalno zaposleni.

To znači da im se neće moći ovršiti cijeli iznos s računa, već bi iznos jednak dvije trećine od prosječne neto plaće u Hrvatskoj bio izuzet od ovrhe.

Na sjednici Vlade, kako je najavio ministar uprave Arsen Bauk, danas se trebao naći i Zakon o životnom partnerstvu, ali na kraju ta točka nije ni bila na dnevnom redu.

Na početku sjednice koja se održava danas zbog sutrašnjeg praznika premijer Zoran Milanović pozdravio je nove ministre zdravlja i obrazovanja Sinišu Vargu i Vedrana Mornara.

- Posebno pozdravljam nove kolege. Želim im puno strpljenja, razboritosti ali i energije . rekao je Milanović nakon čega su novi ministri dobili i pljesak ostalih kolega.

Vlada: institucionalni okvir za korištenje EU fondova do 2020.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog zakona kojim se uspostavlja institucionalni okvir za korištenje strukturnih i kohezijskih fondova Europske unije (EU) u financijskom razdoblju od 2014. do 2020. godine, a koji predstavlja pravni temelj za dodjeljivanje funkcije pojedinim nacionalnim tijelima za upravljanje i kontrolu korištenja tih fondova.

Zakonskim se prijedlogom utvrđuju strateški i programski dokumenti na temelju kojih će se koristiti Europski strukturni i investicijski fondovi (ESI), kao i sustav upravljanja i kontrole za svaki od programskih dokumenata, tj. za operativne programe, programe teritorijalne suradnje te programe za ribarstvo i ruralni razvoj.

Ovaj je zakonski prijedlog u saborsku proceduru upućen po hitnom postupku, uz obrazloženje da je njegovo donošenje nužno najkasnije u srpnju ove godine, kako bi se sredstva iz alokacija za razdoblje od 2014. do 2020. mogla početi trošiti što prije.

Do 2020. godine vrijedit će i danas prihvaćena Strategija razvoja poduzetništva žena u Republici Hrvatskoj, koja se, prema riječima ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa, temelji na rezultatima prethodne strategije, od 2010. do 2013. godine, kao i iskazanim interesima hrvatskih poduzetnica.

Kao jedan od temeljnih ciljeva strategije, Maras je pritom istaknuo promjenu omjera muškaraca i žena na čelnim pozicijama u poduzetništvu s trenutnih 1 naprama 2,24, na 1 naprama 1,86 u 2020. godini, a za provedbu strategije osnovana je i međuresorna radna skupina za koordinaciju provedbe.

U saborsku proceduru poslan i prijedlog izmjena zakona o pravima hrvatskih branitelja, kojim se, među ostalim, omogućava osnivanje braniteljskih socijalnih zadruga, kao jednog od instrumenata za rehabilitaciju branitelja i članova njihovih obitelji.

Predloženim izmjenama zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara pak najviše vrijeme trajanja koncesije na kulturnim dobrima povećava s dosadašnjih 50 na 99 godina, kao i u slučaju svih ostalih koncesija.

Novine iz konačnog prijedloga zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi bi pak, prema riječima ministra uprave Arsena Bauka, trebale predstavljati još jedan korak u reformi, modernizaciji i informatizaciji javne uprave, nakon nedavno pokrenutog projekata "e-građani".

Vlada je odobrila i državno jamstvo Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) za kredit u iznosu od 300 milijuna kuna za projekt Opće bolnice Pula. Time je, kako je istaknuo ministar financija Boris Lalovac, jamstvima u potpunosti pokriven taj 600 milijuna kuna vrijedan projekt.

Inače, na današnjoj su sjednici Vlade po prvi put sudjelovali i novi ministri zdravlja te znanosti, obrazovanja i sporta, Siniša Varga i Vedran Mornar, koji su u Banske dvore dvore došli neposredno nakon što im je u Hrvatskom saboru izglasano povjerenje. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:47